BURNE ČETIRI GODINE U GRADIŠKI: Poslovi za prijatelje, Škrbićevog zeta, gradonačelnikovu suprugu

02.10.2024.

Ekološku dozvolu firmi u vlasništu Ljiljane Adžić izdao je grad Gradiška na čijem čelu je gradonačelnik Zoran Adžić

GRADIŠKA – Vlast u Gradiški je u prethodne četiri godine prepoznatljiva po davanju sumnjivih poslova “prijateljskim” kompanijama, javnim nabavkama na kojima su pobjeđivali podobni, ali i poslovima za članove porodice aktuelnog rukovodstva grada, piše MISBIH.

Zaduženja i krediti za servisiranje obaveza nisu gradskoj vlasti u Gradiški, na čelu sa Zoranom Adžićem iz SNSD-a, bili prepreka da organizuju sumnjive milionske javne nabavke.

U julu 2021. godine lokalna vlast je “Zavodu za vodoprivredu” iz Bijeljine za izradu projektne dokumentacije za razvoj i unaprijeđenje vodovodnog sistema kojim upravlja Vodovod Gradiška platila više od milion maraka. Ugovor o poslu potpisan je u februaru 21. godine.

Kriterijum za dodjelu posla bila je najniža cijena a Zavod za vodoprivredu je, zanimljivo, bio i jedini ponuđač. Opozicija u Gradiški je tada tvrdila da se radi o poslu koji je preskupo plaćen i da je riječ o klasičnom izvlačenju novca iz budžeta grada.

Sredinom prošle godine grad Gradiška je bio velikodušan prema još jednoj kompaniji koja se dovodi u vezu sa pojedincima koji su bliski vladajućoj stranci u Republici Srpskoj.

Kompanija “DWELT” u vlasništvu Stefana Krnete, koji je zet nekadašnjeg ninistra zdravlja Republike Srpske i jednog od kumova Milorada Dodika Ranka Škrbića, sa Gradiškom je potpisala ugovor vrijedan gotovo 700.000 maraka.

Riječ je o iznajmljivanju i održavanju aplikativnog softvera za fakturisanje i naplatu komunalnih usluga i elektronski dispečerski dnevnik, pisali su mediji prošle godine.

Ekološka dozvola i biznis za suprugu

U novembru 2022. godine portal Micromreža iz Gradiške pisao je o tome kako je firma u vlasništvu supruge aktuelnog gradonačelnika Zorana Adžića, Ljiljane Adžić, dobila dozvolu za pokretanje proizvodnje u Agroindustrijskoj zoni u tom gradu.

Gradonačelnik Adžić: Suprugina firma da pomognu sinu

Firma Adžićeve supruge osnovana je 2010. godine ali do 2020. nije imala nikakvih aktivnosti. Firma Branel-fin bavi se uslugama i trgovinom a više je nego zanimljivo da su se aktivnosti i račun te kompanije aktivirali nedugo prije dobijanja dozvole za pokretanje biznisa u Agroindustrijskoj zoni. Ekološku dozvolu firmi u vlasništu Ljiljane Adžić izdao je Grad Gradiška na čijem čelu je gradonačelnik Zoran Adžić.

Ljiljana Adžić je, tada, za Micromrežu rekla da su firmu osnovali kako bi pomogli sinu, koji je CNC operater, da započne posao. U gradiškoj opoziciji su sve nazvali gradonačelnikovom zloupotrebom položaja.

Šest ugovora o dodatnim i novim radovima

U opoziciji napominju da je gradska vlast u više navrata koristila mogućnost potpisivanja aneksa ugovora o dodatnim radovima na određenim projektima u gradu. Tako je u 2022. godini gradska vlast u šest navrata zaključivala ugovore o dodatnim i novim radovima koristeći pregovarački postupak bez objave obavještenja.

U dva navrata su ugovori o dodatnim radovima potpisivani isti dan kada i prvobitni ugovori. Tako je, nakon što je potpisan ugovor o asfaltiranju puta vrijedan 145 hiljada maraka, zaključen ugovor o dodatnim radovima na asfaltiranju istih puteva, vrijedan gotovo 20 odsto vrijednosti prvobitnog ugovora, što je na samoj granici zakonskog maksimuma kada su ugovori o dodatnim radovima u pitanju.

Ukupno je grad Gradiška koristeći pregovarački postupak bez objave obavještenja samo u 2022. godini na dodatne i nove radove potrošio blizu 600.000 maraka bez PDV.

Mediji su 2023. godine pisali o tome kako je gradska vlast u Gradiški sklopila direktne sporazume sa firmom Foto video “Flash” u vlasništvu gradiškog novinara Milana Pilipovića vrijedne 22.000 maraka.

Vlast Gradiške tada je tvrdila da je ugovor sa pomenutom firmom sklopljen zbog iskustva i znanja novinara a da je u saradnji sa Foto video Flash realizovano nekoliko dokumentarnih filmova od javnog značaja.

Javni resursi u interesu pojedinaca

Mediji su, međutim, naveli da je grad Gradiška sa istom firmom sklapao ugovore o poslovima koji nemaju veze sa djelatnošću pomenute firme. Narodni poslanik iz Gradiške Radislav Dončić tvrdio je, tada, da gradonačelnik Gradiške “plaća” firmu u vlasništvu novinara Pilipovića kako novinar o njemu ne bi pisao loše i da Adžić na taj način obezbjeđuje promociju svog lika i rada.

Radislav Dončić poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske kaže da je lokalna vlast u Gradiški u protekle četiri godine, odnosno osam, koliko je gradonačelnik Zoran Adžić na vlasti, sve javne resurse podredila interesima uskog kruga pojedinaca.

Naročito je zanimljivo to koliko i u kojoj vrijednosti je poslova od grada Gradiška dobila firma “Hidrokop”.

Samo u proteklih nekoliko godina, kroz javne nabavke i infrastrukturu iz budžeta je izvučeno nekoliko desetina miliona maraka. Navešću primjer izmjene sistema javne rasvjete u gradu i prigradskim mjestima, gdje je za zamjenu halogenih za led sijalice potrošeno nevjerovatnih 9 miliona mraka. U proteklih sam godina na svim radovima u oblasti niskogradnje angažuje se privatna firma Radislava Babića, bliskog saradnika gradonačelnika Adžića. Firma “Hidrokop” je dobila apsolutno sve poslove, čija vrijednost prevalizi iznos od 15 miliona maraka u Adžićevom mandatu. Kako je moguće da niti jedan drugi izvođač za osam godina nije mogao da ispoštuje uslove iz tendera. Očigledno je da se radi o korupciji i privatnim dogovorima sa ciljem izvlačenja javnog novca. Taj novac se osim ličnog bogaćenja, poslije dijelom koristi i za političke kampanje SNSD-a i kupovinu glasova. U moru sumnjivih javnih nabavki izdvaja se i nabavka softvera za sistem objedinjene naplate, čiju realizaciju je dobila firma “DWELT” u vlasništvu Stefana Krnete, zeta Ranka Škrbića, čija nabavka je građane Gradiške koštala milion maraka, uz redovno godišnje održavanje koje građane košta dodatnih nekoliko stotina hiljada maraka. Dakle, pod vlašću SNSD-a Gradiška i njeni građani su opljačkani i pljačka će biti nastavljena ako ne dođe do promjena na izborima 6. oktobra”, kaže Radislav Dončić.

Bez saglasnosti Bolnica zaposlila 27 novih radnika

Mediji su u toku prošle godine pisali o tome kako je bolnica u Gradiški bez saglasnosti Vlade Republike Srpske zaposlila 27 novih radnika. To je ustanovljeno nakon negativnog revizorskog izvještaja. U istom izvještaju je navedeno i da su akontacije za službena putovanja isplaćivane na naloge bez rješenja o odobravanju službenog puta kao i da priznavanje troškova upotrebe privatnih vozila u službene svrhe ničim nije dokazano niti dokumentovano.

Nabavka kiseonika za potrebe bolnice, pisao je prošle godine portal capital, u vrijednosti od 213.000 maraka izvršena je bez sprovođenja postupka javne nabavke i zaključenog ugovora o javnoj nabavci.

Iz kabineta gradonačelnika Gradiške Zorana Adžića u odgovoru za Gerila info objašnjavaju kako je utvrđivanje koruptivnih radnji u nadležnosti organa krivičnog gonjenja a da navodi u tekstovima medija i izjava lokalnih opozicionara o korupciji u Gradiški nisu dokazani kao i da imaju elemente krivičnog djela klevete.

U proteklom mandatu nije bilo prijava korupcije u Gradskoj upravi grada Gradiška u skladu sa omogućenim mehanizmima prijave korupcije, niti je bilo provedenih krivičnih postupaka od strane nadležnih javnih tužilaštava i sudova protiv odgovornih lica u Gradskoj upravi grada Gradiška“, naveli su u odgovoru iz kabineta Zorana Adžića.

(GERILA.INFO)

Idi naVrh

Don't Miss