GRADONAČELNICA OD POSEBNOG INTERESA BISERE TURKOVIĆ: Kako je Benjamina Karić dobila diplomatski pasoš

09.08.2024.

Iako funkcija (grado)načelnika ne nosi pravo na diplomatski pasoš, Benjamina Karić dobila je ovaj dokument sredinom 2022. godine, u vrijeme bivše ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković koja je procijenila da je gradonačelnica Sarajeva lice od posebnog interesa za BiH

Piše: D. CVIKO

Funkcija načelnika ili gradonačelnika sa sobom nosi mnoge beneficije, ali jedna od njih nije i pravo na diplomatski pasoš. Prema Pravilniku o izdavanju diplomatskih pasoša, načelnici i gradonačelnici općina i gradova u BiH nemaju pravo na diplomatski pasoš naše države na osnovu funkcije koje obavljaju.

Ipak, gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić ima diplomatski pasoš, potvrđeno je Žurnalu iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Gospođi Benjamini Karić, gradonačelnici Sarajeva, izdat je diplomatski pasoš Bosne i Hercegovine, datum izdavanja 17.06.2022. godine. Predmetni pasoš je izdat na osnovu člana 3. stav (1) tačka h) Pravilnika o izdavanju diplomatskih pasoša – piše u odgovoru Žurnalu.

Selektivno favoriziranje pojedinaca

Otvaramo spomenuti Pravilnik i član 3. stav (1) tačku h): „Diplomatski pasoš izdaje se drugom licu, državljaninu BiH, za koje ministar smatra da je od posebnog interesa za BiH.“

Dakle, kako Benjamini Karić, kao lokalnom funkcioneru, diplomatski pasoš nije mogao biti izdat na osnovu funkcije, iz Ministarstva vanjskih poslova procijenili su da je gradonačelnica Sarajeva od posebnog interesa za BiH.

Treba napomenuti i to da je, prema odgovoru iz Ministarstva vanjskih poslova BiH, diplomatski pasoš izdat 17.06.2022. godine, što znači da je tu odluku donijela bivša ministrica Bisera Turković.

Zašto je gradonačelnica Karić od posebnog interesa za BiH nismo saznali, ali davanje diplomatskog pasoša osobama koje formalno ne ispunjavaju osnovne uvjete za to širom otvara vrata potencijalnim zloupotrebama. Ako se svaki funkcioner ili osoba mogu smatrati od „posebnog interesa“, jasno je da to može dovesti do selektivnog favoriziranja pojedinaca na osnovu političke ili druge povezanosti, a ne stvarnih potreba ili zasluga.

U periodu od 1. avgusta 2018. godine do 1. avgusta 2023. godine, izdato je 1.087 diplomatskih pasoša Bosne i Hercegovine koji imaju rok važenja 5 godina. Svi ministri su proširivali spisak funkcionera koji na to imaju pravo, pa su se na listi našli i oni entitetski, od ministara do članova parlamentarnih komisija za evropske integracije.

Bosanskohercegovački ministri vanjskih poslova tako ne saopštavaju javno odluke o dodjeli pasoša kada su u pitanju stranačke ili lične konekcije sa određenim osobama, ali zato rado poziraju i populistički nastupaju kada su u pitanju sportisti.

Prilika za samopromociju

U tome je aktivna bila bivša ministrica Bisera Turković koja nije propuštala priliku za samopromociju uručujući diplomatske pasoše Lani Pudar, Miralemu Pjaniću, Amelu Tuki, Jusufu Nurkiću, Džananu Musi.

Aktuelni MVP Elmedin Konaković želi da nadmaši svoju prethodnicu, pa su samo ove godine na „njegovu“ listu uvršteni teniseri Damir Džumhur i Mirza Bašić, karatista Hamza Turulja, bacač kugle Mesud Pezer, biciklistkinja Lejla Njemčević, taekwandoista Nedžad Husić, skijašica Elvedina Muzaferija, karatiskinje Nejra Sipović i Emina Sipović, potom fudbalske sudije Irfan Peljto, Senad Ibrišimbegović i Davor Beljo te putopisac Robert Dacešin.

Bivši ministar Igor Crnadak otišao je korak dalje, pa je 2018. godine diplomatski pasoš BiH uručio odbojkašici Tijani Bošković. Ona je sportsku karijeru započela u rodnoj Bileći, ali je u tom trenutku bila i ostala član reprezentacije – Srbije.

(zurnal.info)

Idi naVrh

Don't Miss