JOŠ JEDNA USPJEŠNA GODINA IZA NAS Tekstovi koje ste najviše čitali tokom 2023.

30.12.2023.

Već tradicionalno, godinama, baš na ovaj dan osvrćemo se na prethodnih 12 mjeseci. Analiziramo rezultate, postavljamo ciljeve za Novu. I radujemo se izazovima koji dolaze.

Prošla je godina pokazala da imamo razloga biti ponosni na naše vjerne čitatelje, sjajne suradnike iz cijele Bosne i Hercegovine i regiona.

I zato ne krijemo ponos i zbog priča koje smo objavljivali u godini na izmaku, razgovora i interviewa sa političarima, ekspertima, analitičarima, stručnjacima mnogih oblasti.

Šta je i ko obilježio 2023. na našem portalu?

Tekstovi kolegica i kolega, priče koje su izazivale snažne reakcije, nekoliko prijetnji prijavama i tužbama. Ali, što bi rekli svi novinari, sve u rok službe.

Odavno znamo da jedan tekst ne može mijenjati svijet. Ali šta onda bez toga? Šta bez ukazivanja na kriminal, korupciju, kršenja ljudskih prava, na omalovažavanje, nezakonito poslovanje… Šta ako ne otkrivamo ono o čemu se ne govori.

O ciljevima? Jasni su i uvijek isti – da i u Novoj 2023. budemo medij čije tekstove ćete rado čitati.

U nastavku kratko podsjećanje – 10 najčitanijih tekstova na Interview.ba tokom 2023. godine.

1. NASTAVNICE ZVIŽDAČICE Kako je direktor supruzi za 8. mart poklonio stalni posao ? 

Sjajna priča o pet nezaposlenih nastavnica hemije koje nisu više htjele čekati odbijenice. Krenule su u borbu za posao koji zaslužuju. Raskrinkale SU namješteni konkurs, podnijele prijavu, podnosile upite, urgencije… U jednom su momentu shvatile da su prepuštene same sebi, ali nisu odustale od istine

2. CIRKUS NA BJELAŠNICI (II): Rupa u zakonu, kriminal pod prozorom

O novoj zgradi na Bjelašnici, koja je sagrađena uprkos svim zakonima i propisima, činjenici da građevinska inspekcija nikad nije bila na terenu. Nekoliko tekstova iz ovog serijala dokazalo je nezakonitost općinskog načelnika Trnovo Ibre Berila i njegovih bližih saradnika. Koji kažu da je dokumentacija u redu. A niko se i ne buni zbog dokumentacije nego zbog objekta koji je bukvalno samo metar, dva udaljen od susjednih prozora.

3. HAZAN IGOR KOŽEMJAKIN: Htio sam da plačem jer neki roditelji nisu dali djeci da uđu u Sinagogu

U maju smo prvi razgovarali sa hazanom Jevrejske zajednice u BiH nakon što je objavio status na FB. A napisao je – Danas su u posjetu našoj sinagogi bili učenici Desete osnovne škole Ilidža. Određen broj djece nije ušao u sinagogu jer nisu imali dozvolu roditelja. Tužno i žalosno.

4. SAZNAJEMO: Dr. Sebija Izetbegović odlazi, “ostavlja” KCUS dr. Alenu Džuburu 

Nikad se nije otkrilo da li je početkom godine sad već bivša direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović zaista imala namjeru sama odstupiti s čela najveće zdravstvene institucije u BiH. Otišla je na godišnji. Navodno. Ostavila da KCUS vodi dr. Alen Džubur. Koji je trebao, prema njenoj želji i volji, biti novi generalni direktor KCUS-a. No, stvari su mnogo, mnogo kasnije, nedopustivo kasnije u odnosu na ono što je obećavala nova vlast, krenule drugačije.

5. RASPLET: Sebija Izetbegović u ponedjeljak ostaje bez akademskog zvanja?

 

I sami smo ponekad bili prezasićeni tekstovima o diplomama koje ima pa nema, nema pa ima Sebija Izetbegović. Tekst o konačnom raspletu došao je među top 5.

6. Amina Hodžić Smajlović: Prate nas, prijete, ucjenjuju, ali ne odustajem od pravde za Nadin

Interview. sa majkom male Nadin, kojoj je upravo Sebija Izetbegović s grupom doktora zabranila liječenje izazvao je puno interesovanja. Evo šta je Amina poručila:  – Boreći se za svoju Nadin, borila sam se za drugu djecu. Pa kad doživiš da ti neko u zemlji u kojoj si rođen, obrazovan, u koju si ulagao, odbaci dijete, pomisliš – ja nemam šta izgubiti. Odlučila sam dobiti pravdu. Nisam znala u šta se upuštam. Nisam bila svjesna kakva je to hobotnica. I onda je počelo. Degradacija na poslu. Ugrožavanje života. Mom sinu su odvrnuli točkove na automobilu, nedavno razbili šoferšajbnu.

7. ŽIVOT JE ČUDO: Šta veže srebreni vijenac iz Kazandžiluka za dinastiju Romanovih, Raspućina i Natašinu babu

Sjajna Edina Kamenica zapravo je u godini koja odlazi napisala nekoliko romana. Jer svaka njena priča o tome kako je život čudo je roman. Prepun ličnosti koje opet svaka za sebe zaslužuju roman. Ovu priču vrijedi pročitati još jednom. Pa još jednom!

8. Tiranija i mobing u školi u Sarajevu: Zaposleni traže i ljekarsku pomoć

Nepravde je bilo na sve strane. Pa i u slučaju Elektrotehnička škola u Sarajevu. Direktor je dobio podršku samo 2 glasa od 65 zaposlenih. Nastavnici kažu, tako je počela višegodišnja agonija, tiranija, mobing… Politika i obrazovanje. Kako to poznato zvuči!

9.  KORUPTIVNI RIZICI Tužilaštvo KS istražuje direktore VIK-a, Toplana, Parka, Sarajevogasa…. 

Tužilaštvo Kantona Sarajevo istražuje direktore KJKP Vodovod i kanalizacija, KJKP Toplane, KJKP Park i Kantonalnog stambenog fonda, te direktora i Nadzornog odbora SarajevoGasa.Jedan direktor je novcem preduzeća plaćao privatne kazne, drugi kolega nezakonito zapošljavao. Bilo je spornog trošenja budžetskog novca, spornih javnih nabavki… I šta je bilo, pitat će radoznali čitatelj. Ništa! Ništa! Baš ništa!

10. SAZNAJEMO Sebija Izetbegović i zvanično nije profesorica na Medicini!

Sredinom jula konačno smo i mi, objavljujući ekskluzivnu vijest, zaključili sapunicu “Sebija Izetbegović i sve njene diplome”. Tadašnja direktorica KCUS-a upravo je 19. juna prestala biti i profesorica na Medicinskom fakultetu u Sarajevu. Ona je sedmicu ranije konačno odlučila da preuzme rješenje o raskidu ugovora. A sa fakulteta su i zvanično poreskoj upravi poslali rješenje o tome da Izetbegović nije više njihova uposlenica. Podsjećamo, iako joj je raskid ugovora zvanično uručen krajem aprila, sve do tada Izetbegović je odbijala da preuzme rješenje. Kurir se vraćao, ona nije lično dolazila po njega. Pored rektora UNSA dr. Rifata Škrijelja, otkaz je potpisala i dekanesa Medicinskog fakulteta Amina Valjevac. Tako je zatvoren krug prethodno donesenih odluka na organima i tijelima Univerziteta u Sarajevu (UNSA) koji je 13. aprila poništio doktorat Sebije Izetbegović.

Idi naVrh

Don't Miss