CIRKUS NA BJELAŠNICI (II): Rupa u zakonu, kriminal pod prozorom

10.03.2023.

Nova zgrada uskoro bi trebala na tehnički prijem. Građevinska inspekcija nikad nije bila na terenu. Kažu, dokumentacija je u redu. A niko se i ne buni zbog dokumentacije nego zbog objekta koji je bukvalno samo metar, dva udaljen od susjednih prozora

Piše: Senka KURT

Zašto Kantonalna uprava za inspekcijske poslove Sarajevo nije postupila po zahtjevu za inspekcijski nadzor kako su to zatražili vlasnici apartmana na Bjelašnici?

Podsjećamo, zahtjev se odnosio na kontrolu zakonitosti rada i postupanja Općine Trnovo  Služba za inspekcijske i zajedničke kontrole, a podrazumijevala je analizu, kontrolu i nadzor izgradnje objekta koji je već gotovo i izgradio investitor „GOVZA“ Sarajevo.

Pa ćemo redom, nekoliko vlasnika apartmana na Bjelašnici još u septembru prošle godine obratili su se općini Trnovo. Zahtjev je bio jednostavan  da izvrše inspekcijski nadzor izgradnje objekta kojeg gradi GOVZA.

Smatrali su da se radi o bespravnoj gradnji dijela objekta. Koji, dodali su vlasnici apartmana, ugrožava njihovu kvalitetu stanovanja. To jedno. A drugo i golim okom je jasno da se radi o izgradnji suprotnoj odobrenju za građenje.

Nismo se žalili na papire

Vlasnici apartmana su prethodno pribavili dokumentaciju koja je vezana za objekat koji gradi GOVZA – urbanističku suglasnost, odobrenje za građenje, izvod iz prostorno  – planske dokumentacije Zavoda za planiranje razvoja KS.

Uočili smo da postoje odstupanja u  izgradnji objekta od onoga što je dozvoljeno  –  govori nam jedan od vlasnika aprtmana.

Zahtjev stanara zgrade koji su dobili susjede

Potom ističe kako ih je Općina Trnovo obavijestila da je sve sukladno onome što je dogovoreno.

Pri tome je Općina Trnovo, svjesno ili nesvjesno, to nas više i nije briga, zanemarila činjenicu da se mi kao vlasnici apartmana i podnositelji zahtjeva za inspekcijsku kontrolu nismo žalili na valjanost dokumentacije. Mi protiv izgradnje te zgrade nemamo ništa. Mi smo se žalili jer investitor ne gradi prema odobrenoj dokumentaciji. Jednostavno, on je izgradio veći objekat koji ne odgovara pravosnažnom odobrenju za građenje – kaže naš sugovornik.

Kad s Općinom Trnovo nisu našli zajednički jezik obratili su se Upravi za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo. Tražili su inspekciju, odnosno kontrolu rada općinske inspekcije.

Zastupničko pitanje bez odgovora

Kantonalna inspekcija je poduzela određene aktivnosti. No, rezultat je bio isti. Nisu konstatirali nezakonitosti ili nepravilnosti u radu kolega iz Općine Trnovo. Pa je ova inspekcija nastavila dalje s nadzorom.

I šta dalje, pitao je i kantonalni zastupnik (sada već potpredsjednik Federacije BiH) Igor Stojanović.

Obzirom da su vlasnici apartmana jasno naveli da ne traže kontrolu valjanosti dokumentacije za građenje nego kontrolu izvedenih radova jasno je da Kantonalna uprava za inspekcijski nadzor nije postupila po zahtjevu vlasnika apartmana –  kazao je Stojanović.

On je objasnio da vlasnici apartmana traže kontrolu izvedenih radova, odnosno da li su radovi izvedeni sukladno s odobrenjem za građenje? Pitao je da li je investitor odstupio od odobrenih karakteristika objekta u smislu gabarita i izgleda etaža u odnosu na gabarite i izgled izgrađenih etaža na licu mjesta.

 

Van gabarita

A na licu mjesta, kako smo još pisali u oktobru prošle godine, vlasnici apartmana u Babinom Dolu na Bjelašnici dočekali su da im je nova zgrada bukvalno gurnuta pod prozor.

Objekat je izgrađen izvan dozvoljenih gabarita. Moja je privatnost svedena na nulu. S budućim susjedima mogu se kroz prozor bukvalno rukovati – kaže naš sugovornik.

 

No, to ispade najmanje zlo. Zbog radova su ispucali zidovi starijih zgrada. O tome je svjedočio i Mirvad Zenuni. U njegovom su stanu pucali zidovi kad su u proljeće prošle godine počeli radovi na susjednoj zgradi.

Sve je ispucalo. Napravio sam fotografije, poslao na sve mailove koje sam našao na stranici Općine Trnovo više puta, upućivao zahtjeve, a oni su se oglušivali. Zato sam zajedno sa stanarima iz svoje zgrade odlučio da unajmimo advokata, jer ovi iz Općine očito sa nama ne žele razgovarati. Vjerovatno su za sve ovo što se radi dali saglasnost i sada bi željeli to da zataškaju. Advokatici su tek nakon nekoliko upućenih zahtjeva dali na uvid dokumente, građevinske i urbanističke dozvole  – kazao nam je Zenuni.

 Općina – prvi susjed

Sjeća se kako je njihova advokatica pitala kako za gradnju kompanija GOVZA nije tražila  saglasnost stanara, obzirom da je objekat primaknut na manje od zakonom propisanih šest metara.

Dobila je odgovor da ne graničimo sa tim objektom, nego da ima jedan metar općinskog vlasništva između naše i nove zgrade. Tako da ispade da im je Općina prvi susjed –  priča Zenuni.

I on, kao i drugi stanari tvrde da je iz dokumenata vidljivo da je građevinska dozvola data za objekat manjih dimenzija i spratnosti.

U nacrtu je je nova zgrada propisno udaljena od naših i nije tako blizu ulice. Na crtežu je kaskadna zgrada. Na tri nivoa – kazao je tada Zenuni.

Na žalost stanara susjedne zgrade, pokazalo se tačnim sve što je rekao. Sada umjesto na vrhove planine gledaju u zidove i prozore opasno približene zgrade. Potpuno su zatvoreni.

Uz put su oštećeni i njihovi stanovi.

Pojeo vuk magarca

Što bi Zenuni rekao: Pojeo vuk magarca.

Smanjili su nam vrijednost nekretnina koje smo skupo platili. Ne smeta nam da grade, ali ako pri tome nas ne ugrožavaju. Nažalost, živimo u takvoj zemlji gdje znamo da je to nelegalno, ali nemamo načina da se izborimo protiv toga. Očito je da oni bolje poznaju zakon ili, tačnije, rupe u zakonu koje koriste na tako pokvaren način – kaže Zenuni.

A u papirima, kod investitora, u Općini Trnovo ništa nije sporno.

Razmak između zgrada je onakav kako je nacrtano urbanističkim projektom. Čovjek je u svojoj parceli i odmakao se onoliko koliko treba. Sve je to rađeno  prema tim nacrtima i ne vidim da se išta odstupilo, barem koliko se ja razumijem u to. Nije ništa ni uz trotoar. Vjerujte nije to tako kako stanari pričaju – kazao je svojevremeno za Interview pomoćnik načelnika za urbanizam Osman Smječanin.

Pa se rupa iz zakona preselila na Bjelašnicu. Jer je zgrada građena kaskadno. Pa je najuži dio (podrum) stvarno po pravilima. Kako se penjete u visinu razmak se sužava. Prozor uz prozor. A od trotoara samo dva metra.

Građevinska inspekcija nikad nije bila da utvrdi, odnosno usporedi ono što je dozvoljeno dokumentacijom i ono što je izgrađeno – kažu naši sugovornici.

Začarani krug

Dobijaju uvijek isto objašnjenje da je Kantonalna insepkcija za nadzor utvrdila da je dozvola izdata po zakonu.

Ovo je kao začarani krug. Mi ne osporavamo dozvolu nego ono što je napravljeno. Zašto inspekcija nije izašla na zahtjev donedavnog skupštinskog zastupnika Stojanovića. Samo da konstatira stanje. I sigurno nakon toga obustavi radove – ističu stanari oštećene zgrade.

Radovi su trebali biti okončani do 15. decembra prošle godine. Nisu. Ali se, kako saznajemo pokušava provesti tehnički prijem novosagrađenog objekta.

Vlasnik kompanije Govza d.o.o. Sarajevo, koja je investitor projekta, Kenan Avdagić, tvrdio je da ne postoje bilo kakve neregularnosti i da je sve rađeno u skladu sa planskom dokumentacijom. Kazao je da su stanari susjedne zgrade pokretali postupke pred sudom. I da je sve odbijeno.

Oni imaju apartmane u zgradi koja je prva sagrađena. Godinama su bili sami i sada im je neobično da bilo ko drugi gradi – objasnio je Avdagić negodovanje susjeda kojima je zaklonio pogled.

Šta radi Tužiteljstvo KS?

Građevinski stručnjaci godinama upozoravaju da je Babin Do primjer bespravne, beskrupulozne, neplanske gradnje.

Otkrila je to i interaktivna mapa Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS koja je prezentirana krajem u septembru prošle godine. Na njoj je vidljiva kombinacija elegalne sječe i nezakonite gradnje.

Interaktivna mapa Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS

Tako to biva. Prvo posječeš šumu da bi Berilo i suradnici bez plana i programa, kome hoće dali suglasnost za gradnju.

Ta saznanja imaju i Tužiteljstvo KS i Ured za borbu protiv korupcije KS. Načelnik Općine Trnovo već godinama gradi, radi, sječe, uništava po Bjelašnici.

I šta se dogodilo?

 

 

 

Idi naVrh

Don't Miss