Tiranija i mobing u školi u Sarajevu: Zaposleni traže i ljekarsku pomoć

27.04.2023.

Fikret Radončić postao je direktor Elektrotehničke škole u Sarajevu sa samo dva glasa od 65 zaposlenih. Nastavnici kažu, tako je počela višegodišnja agonija, tiranija, mobing…

Piše: Belmina ČORBIĆ

Vlada Kantona Sarajevo dala je saglasnost za imenovanje Fikreta Radončića na mjesto direktora Elektrotehničke škole za energetiku sredinom novembra 2019. Kantonalna uprava za inspekcijske poslove KS naložila da se postupak izbora unutar škole ponovi, ali da se ne poništi Javni poziv. Školski odbor odbio, uz „podršku tadašnje Vlade“. I tako je počela agonija… Barem tako tvrdi grupa zaposlenika.

Ističu, kako je uprkos kršenju zakonskih procedura Radončić postao direktor poziciju.

Znala je za to i tadašnja ministrica za obrazovanje, nauku i mlade KS Zinete Bogunić. No, reakcija je izostala.

Mučna atmosfera, narušeni odnosi

Sa samo dva glasa od 65 zaposlenih, Radončić je sjeo u direktorsku fotelju. Naši izvori tvrde da je za to dobio nesebičnu pomoć Amrudina Durakovića, tada člana Školskog odbora. A sada (da li po zasluzi?) pomoćnika direktora.

– I tada počinje pakao za zaposlene i nezamislivi uslovi za rad. Teška, mučna atmosfera i narušeni međuljudski odnosi. Kršenje osnovnih prava i zakonskih propisa, navodi naš izvor.

I sve traje pune četiri godine.

Rukovodstvo škole, koje nastavno i drugo osoblje nazivaju nefunkcionalnim i agresivnim, dodaju, vrši kontinuirani mobing i teror nad zaposlenima, tvrdi naš izvor navodeći imena nastavnog i nenastavnog kadra koji su „na svojim leđima osjetili neki od oblika bahatog ponašanja, vikanja, diskriminacije, mobinga.

Uposlenicima narušeno zdravlje

Uposlenici škole tvrde da je zbog mobinga i i raznih pritisaka nekima od njih narušeno zdravlje.

Navode da se protiv radnika, neosnovano i protivzakonito vode disciplinski postupci. Ne poštuju se ni prava radnika.

Sedam zaposlenih je završilo kod ljekara – neuropsihijatra zbog terora i mobinga koji se nad njima vrši. Nakon sjednice nastavničkog vijeća, više puta je pozlilo profesoricama. Intervenirala je i Hitna pomoć. Mnogi od zaposlenih su iz istog razloga često na bolovanju sa dijagnozom neurotskih, stresogenih i tjelesnomanifestnih oboljenja i poremećaja – naveli su u dopisu kojeg su nam poslali. A nakon toga potvrdili i pismenom porukom.

Bez reakcije i nadležnih organa

Prema dostavljenim dokumentima, zaposleni su obraćali Instituciji ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine, Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove, Ministarstvu pravde i uprave KS, Ministarstvu za odgoj i obrazovanje KS i Sindikatu srednjeg i visokog obrazovanja KS.

I uprkos svim dokumetnima, svjedočenjima Radončić je i dalje na poziciji direktora. Ranije su u odgovorima iz Škole naveli da je inspekcija utvrdila da nije bilo propusta u postupanju prema radnicima škole.

– Po usmjerenim predstavkama (anonimnim) u više navrata u pregledu u školi bili su nadležni Kantonalni inspektori. I to inspektori rada i prosvjetni inspektori. Oni su utvrdili da u školi nije bilo propusta u postupanju prema radnicima škole. Nadležni inspektori , dakle, prema školi nisu donijeli nikakve upravne mjere – ističu iz škole.

Radončić: Sve je netačno!

Optužbe Radončić odbacuje. Navodi da je došao na poziciju zakonski predviđenim procedurama.

O kakva dva glasa je riječ zaista mi nije poznato. Prijedlog za imenovanje direktora, nakon provedene procedure, upućuje Školski odbor nadležnom Ministarstvu. Ministarstvo prijedlog upućuje Vladi KS. Nakon saglasnosti Vlade KS Odluku o imenovanju direktora škole na mandatni period od 4 godine donosi Školski odbor – kazao nam je Radončić.

Direktor Radončić: Sve je netačno!

Dodaje kako je netačno i da je Inspekcija naložila ponavljanje procedure.

Potpuno mi je nepoznata takva informacija. Podsjećam vas da se ovdje radi o periodu od prije 3,5 godine. Do sada je “inspekcija” mogla/trebala valjda izvršiti svoju zadaću, vlastiti nalog – podsjeća on.

Kućni prijatelji u školskom odboru

Ipak, zaposleni ne odustaju, tvrde kako je direktor škole u toku četiri godine “uspio postaviti kućne prijatelje s kojima se druži u školski odbor te time “osigurao” i drugi mandat.

Zaposlenici traže pomoć nadležnih

Imenovanje Fikreta Radončića, profesora tjelesnog i zdravstvenog odgoja, bilo je sporno i u vrijeme kada je Elmedin Konaković bio premijer Kantona Sarajevo. Tada je bio pokušaj da ga se imenuje za direktora Srednje elektrotehničke škole. Pokušaj imenovanja završio je tada neuspješno – podsjećaju zaposleni.

Ipak, od imenovanja Radončića nije se odustalo. Kao ni od plana da Amrudin Duraković bude imenovan i za člana školskog odbora u ime uposlenika Elektrotehničke škole za energetiku, a Tarik Stambolić, Konakovićev stranački kolega, imenovan za v.d. predsjednika školskog odbora.

E, to su, navode ta dva ključna glasa.

Kako se nabavljaju kompjuteri?

Zaposlenici navode da je to tek vrh ledenog brijega. Pa ističu, kako Radončić vrši nabavku nepotrebnog materijala dok “profesori nemaju osnovna sredstva za rad”.

Kompjutersku opremu, nabavlja preko firme “PS Plus”, koja je u privatnom vlasništvu svastikinog muža – dodaju.

Roba se tvrde, nabavlja po tri puta skupljim cijenama.

Ništa od ovoga nije tačno, kaže Radončić. Sve optužbe imaju za cilj da Radončić ne obnovi direktorski mandate, stava je on.

Ako imaju nešto protiv mene, zašto me imenom i prezimenom ne prijave? Čemu anonimne prijave, toliko tih prijava svakodnevno pristiže. Cilj je da ja ne budem više direktor. Razmišljam i da li mi treba ova pozicija više – kaže Radončić.

Za sve je kriva corona?!

Na navode da uposleni sve češće traže ljekarsku pomoć, Radončić problem ne vidi u navodno lošem tretiranju i odnosu prema njima. Kaže, za sve je kriva corona.

Znate, većini je to teško palo. Izgubili su članove porodice. Radni sistem se promijenio, nije nešto na što su navikli. To je sigurno imalo utjecaja – smatra Radončić.

Sve trpe učenici

I dok traju prepucavanja, najveću štetu ipak trpe učenici koji više od dva mjeseca nemaju organizovane redovne stručno-teorijske nastave iz predmeta: Automatika, Energetska elektronika i Elektronika. Učenici gube časove bez adekvatne nadoknade, tvrde zaposleni.

I tu nije kraj. Šalje se poruka da je u ovoj školi sve dozvoljeno jer, učenici konzumiraju cigarete u dvorištu, ulazu škole, toaletima, bez reakcije rukovodstva.

Ministarstvo bez odgovora

Na pitanja da li su zaprimili primjedbe, žalbe zaposlenih, do zaključenja teksta nismo dobili odgovor Ministarstva obrazovanja, nauku i mlade KS na čijem je čelu upravo NiP-ova Naida Muminović Hota.

Nekadašnja ministrica Bogunić i aktuelna Hota Muminović

O ovom slučaju nije upoznata ni bivša ministrica Zineta Bogunić. Na naš upit zašto 2019., nije reagovala kao ni da uprkos nalogu Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS da se procedura ponovi, to nije učinjeno. Bogunić u poruci kratko odgovara:

Nisam upoznata sa slučajem. Ne znam detalje. Sjećam se da je Fikret Radončić konkurisao nakon dva mandata jedne direktorice, koja je bila uspješna na toj poziciji. Znam samo, da je moj princip bio da uvažim svaku sugestiju Prosvjetne inspekcije. Nažalost, ne mogu se sjetiti ostalog, jer sam dobijala više žalbi iz stotina škola, vrtića i organizacijskih jedinica UNSA – navodi  Bogunić.

Gdje završavaju upisnine?

Više informacija izgleda nema ni pomoćnica minitrice Lamija Husić, na čiju adresu nas je uputila Bogunić, tvrdeći da ona ima svu dokumentaciju. Za detalje ostali smo uskraćeni, jer odgovora nije bilo ni iz kabineta Husić.

I dok uposleni čekaju reakcije nadležnih, direktor nastavlja sa aktivnostima, navode oni.

Radončić je po struci nastavnik tjelesnog odgoja, pa je tako dugi niz godina angažovan kao koordinator škole skijanje.

Ministarstvo ga delegira za taj posao, dok on zapostavlja prvobitni za koji je plaćen. Zanemaruje rad u školi, često je odsutan. Ali redovno plaćen za oba posla – navodi naš izvor.

U dokumentima koji su stigli na našu adresu, navodi se kako nije poznato gdje i na koji način se troši novac od upisnina, a učenici ne učestvuju na kantonalnim, federalnim i državnim takmičenjima. Iako dobijaju pozive na njih, kažu, niko ne odgovara.

 

Idi naVrh

Don't Miss