Otvoren Centar za migrante maloljetnike, djecu koja sama dolaze u BiH

U Centru djeca imaju sve –  tople obroke, krov nad glavom, medicinsku njegu, čistu odjeću i obuću. Najvažnije od svega imaju ljude koji o njima brinu 24 sata

Talas migracija koji je zahvatio cijeli svijet nije zaobišao ni našu zemlju.

Tokom godina sistem zbrinjavanja ljudi u tranzitu podrazumijevao je formiranje prihvatnih centara, brigu, pružanje pomoći, kao i process praćenja svih koraka za one koji su se na tom putu zatekli u
našoj zemlji.

Posebnu kategoriju u jednom takvom procesu čine djeca.

U našu zemlju dolaze djeca svih uzrasta koja su bez pratnje, ranjiva i koja su u tranzitu kroz Bosnu i Hercegovinu. Takva djeca moraju biti adekvatno zbrinuta.

Upravo zato u Sarajevu je Isusovačka služba za izbjeglice otvorila Prihvatni centar za maloljetnike tražitelje azila i ranjivu djecu bez pratnje i razdvojenu djecu podržan od strane: Ministarstva sigurnosti BiH, Caritasa Švicarske, Swiss Solidarity i Caritasa BiH kroz projekt “Podrška ranjivoj grupi djece i izbjeglicama na putu kroz Bosnu i Hercegovinu” i projekta BRAT- “Balkanska ruta: Prihvat u tranzitu”.

Centar je fokusiran na pružanje sveobuhvatne podrške djeci nudeći širok raspon usluga.

Djeca moraju biti zaštićena i dok je onih koji rade na njihovom zbrinjavanju ona su u Centru sklonjena od svega što predstavlja izazov i opasnost.

Važna je spoznaja da u Centru imaju sve  – tu imaju tople obroke, krov nad glavom, medicinsku njegu, čistu odjeću i obuću. Najvažnije od svega imaju ljude koji o njima brinu 24 sata, tako da se niko od njih nijednog trenutaka.

Prethodna vijest

Gdje su i što rade osuđeni za terorizam u BiH?

Naredna vijest

U SRIJEDU PROTESTI ŠIROM BIH: Niti jedna više!