Pastor Zenelaj i doktor Sulejman žive u skladu sa šahovskom parolom „Jedan smo rod“

24.02.2023.

Sjajna priča o prijateljstvu, drugarstvu, šahu, komšiluku, kako se čuvaju prave vrijednosti, mladi uče humanosti

Piše: S. KARAICA

Šahisti iz naše zemlje ali i mnogih drugih, sa nestrpljenjem odbrojavaju dane do 12. međunarodnog turnira Konjic Open 2023, koji će biti održan povodom 1. marta, Dana nezavisnosti BiH.

U Konjicu, gradu koji spaja Hercegovinu sa Bosnom, okupit će se sedamdesetak šahovskih znalaca iz najmanje osam država. Bit će to pravi praznik za sve zaljubljenike u ovaj sport.

Iza organizacije stoji više entuzijasta, a među njima, svakako, direktor turnira i sekretar Šahovskog kluba „Igman“ Konjic Sulejman Mulić.

Nekada je bio ljekar pedijatar, a u slobodno vrijeme šahista. Danas, dok uživa u penzionerskim danima, šah je preuzeo primat. U bolnicu ode po nekoliko sati, da pomogne kolegama ukoliko se ukaže potreba.

Mnoštvo talenata

Mulić u šali priča da mu je supruga počela prigovarati jer sve više vremena i energije posvećuje svom hobiju i druženju sa onima koji razmišljaju slično i vole ovu igru. A takvih je u njegovom gradu dosta. Među njima i članovi porodice Zenelaj. Glava porodice, Fisnik, pastor je Baptističke crkve. U Konjic je doselio iz Albanije, sa suprugom i sinovima, prije više od deset godina. Sada se već osjećaju kao svoji na svome. Ljubav prema šahu odvela ih je u ŠK „Igman“ i spojila sa doktorom Sulejmanom.

Šah mi je pružio priliku da steknem mnogo prijatelja iz cijele zemlje i regiona. Moj najstariji sin Samuel je FM Fide Master, a ja sam klupski igrač i više se fokusiram na podršku raznim aktivnostima koje organizujemo u Konjicu, poput međunarodnog turnira Konjic Open, memorijal blitza i raznih takmičenja. Također sam počašćen što mogu biti povezujući most između Albanske šahovske federacije i BiH. Na primjer, sada će nam na turnir povodom Dana nezavisnosti BiH doći više od 20 mladih šahista iz Albanije – kaže Fisnik Zenelaj.

Osim šaha, Zenelaj ima još nekoliko hobija. „Nisam profesionalac, ali imam darove, talenat od Boga i volim ih iskoristiti“, kaže. A da mu slikanje odlično ide od ruke, uvjerili smo se već prvim pogledom na njegove radove. Među njima i portret prijatelja Sulejmana, nastao krajem 2018. godine.

Vraćali smo se kući nakon uspješnog nastupa grupe konjičkih šahista na međunarodnom turniru u Lukavcu. Noćna vožnja kroz gustu maglu u olovskoj kotlini zahtijevala je od mene dosta napora. Pričali smo o svemu i svačemu, ponajviše o šahu. Moj suvozač Fisnik Zenelaj iznenada mi postavi neobično pitanje: „Doktore, voliš li ti iznenađenja?“. Kontam šta mu bi, zašto me to pita, pa mu odgovorih da volim ako su pozitivna – prisjetio je Mulić.

Nekoliko dana kasnije, prijatelj mu je uručio sliku. Ostao je zatečen i zaista iznenađen poklonom.

Dr. Mulića poznajemo od kada smo doselili u Konjic. Šah nas je spojio. Bliski smo prijatelji i često provodimo vrijeme zajedno. Na kafi, u šetnji… Zajedno idemo na šahovske turnire izvan grada. Razgovaramo o različitim temama. Sulejman je radio kao pedijatar i pružao nam je podršku kada su nam djeca imala zdravstvenih problema – priča Zenelaj.

Od teškog početka do prihvatanja

I Mulić, pored šaha, ima i druge hobije. Napisao je nekoliko knjiga, među kojima i dvije monografije, jednu o zdravstvu u Konjicu, a drugu, očekivano, o šahu.

Šah u BiH je u krizi. Mali broj klubova ima svoje prostorije. Ali, znate šta se dešava. Onaj ko ima svoje prostorije igra malo turnira, a onaj ko nema, igra ih puno. Mi imamo 71 registrovanog šahistu. Konjic je multuetnički grad, pa je takav i sastav našeg članstva. Parola šahista u cijelom svijetu je „Gens una sumus“, što znači “Jedan smo rod” – kaže Mulić.

Na samom početku, kada su Zenelaji tek doselili, nije baš bilo lako. Konjičani su ih, na neki način, držali na distanci, što je Fisniku razumljivo.

Definitivno nema garancije kako će ljudi reagovati, ali ako praktikujemo zapovjed da volimo Boga svim svojim srcem, snagom i umom, i da volimo bližnjega kao sebe samog, to čini razliku. Vremenom su se uvjerili u to kakvi smo. Sada se osjećamo dijelom grada, osjećamo se kao Konjičani. Na kraju krajeva, čovjek ne može da izbjegne princip „šta posiješ, to ćeš i požnjeti“. Vođeni smo Riječju Božijom, da volimo i tražimo dobrotu zemlje u kojoj živimo. To je dalo rezultate na naše odnose u socijalnom polju i našu adaptaciju u gradu. Bog nas ne gleda ovako ili onako, u bilo kakvoj vjerskoj ili nacionalnoj pripadnosti. On na sve nas gleda kao na svoje voljeno stvorenje – pojašnjava Zenelaj.

Radionice, kursevi, pomoć siromašnima…

U Konjicu nema mnogo vjernika koji dolaze u Baptističku crkvu. Međutim, njena vrata širom su otvorena i za sve druge i drugačije, pa se tako organiziraju kreativne radionice za djecu i odrasle, kursevi stranih jezika…

Nalazimo vremena da saslušamo ljude i želimo da se molimo za njih i koliko god je moguće trudimo se da budemo bliski ljudima u nevolji. Mi smo tu da služimo svim ljudima bez obzira na njihovu pripadnost – priča Fisnik.

Tek na naše insistiranje spominje da su tokom pandemije koronavirusa, zajedno sa Udruženjem „Volonteri i prijatelji konjičke regije“, išli na adrese socijalno ugroženih porodica s područja općine Konjic i dijeli im pakete namirnica. Nekoliko puta osiguravali su i ogrjevna drva za osobe u potrebi.

Imamo divna iskustva s njima. Trude se biti od koristi za širu zajednicu. Zahvaljujući Fisnikovom angažmanu, na naš šahovski turnir doći će 20 igrača iz Albanije. Svi oni su rezervisali smještaj u hotelu ovdje u Konjicu, što je odlično za domaći turizam. Osim toga, pastor Zenelaj nam je omogućio da stupimo u kontakt sa jednim od najboljih igrača svijeta, prvakom Belgije Danijelom Darda, koji je prošle godine za simboličan honorar pojačao redove našeg kluba i pomogao nam da osvojimo 4. mjesto u BiH – kaže Mulić.

Obojica, Sulejman i Fisnik, nadaju se da će predstojeći turnir proći u najboljem redu i da će njihov voljeni ŠK „Igman“ postići odlične rezultate. Sretno!!!

 

 

 

 

Idi naVrh

Don't Miss