GDJE SU MILIONI EURA Ukrajina od kupca Vitezita traži neisporučeno naoružanje

03.10.2023.

Firma „WDG Promet“, inače kupac imovine Vitezita u stečaju, nije Ministarstvu odbrane Ukrajine isporučila ugovorene količine granata, za što im je u decembru prošle godine izvršena avansna uplata od 3,2 miliona eura. Granata pak i dalje nema, ali ni povrata novca. A novca nema jer „WDG Promet“ tvrdi da im je uplaćeni avans navodno neko ukrao sa računa!? A suma odgovara onoj uplaćenoj za Vitezit

Posljednjih desetak dana u krugu Vitezita nije zabilježen dolazak kupaca ove tvornice namjenske industrije, vlasnika zagrebačke firme „WDG Promet“ Matiasa Zubaka i njegovog oca i poslovnog mentora Zvonka Zubaka. Sve ukazuje da trenutno imaju važnijih problema od još uvijek nezavršene „papirologije“ za upis vlasništva nad Vitezitom. U Ukrajini, a dijelom i u Hrvatskoj tinja nova afera u kojoj ulogu imaju i navedeni akteri. „WDG Promet“ kao i njihov poslovni partner, slovačka firma „Sevotech“ nisu Ministarstvu odbrane Ukrajine isporučili ugovorene količine granata, za što im je u decembru prošle godine izvršena avansna uplata od 3,2 miliona eura.

Ukrajinsko ministarstvo odbrane je posao nabavke granata vrijedne 36,6 milijuna dolara povjerilo domaćoj firmi „Lvov Arsenal“, a potom su sklopljeni ugovori sa firmama „Sevotech“ i „WDG Promet“. Sve je počelo početkom avgusta prošle godine, nekoliko dana prije nego će kupac Vitezita „WDG Promet“ biti zvanično registrovan.

Prema dokumentaciji koje su objavili ukrajinski mediji, a i u reagovanju koje je tim povodom uputio direktor „Sevotecha“ Jan Hodermarsky, ova je firma angažovala tvornicu iz Hrvatske koja je navodno imala granate kalibra 120 mm, no nisu ih željeli isporučiti prije nego što bude uplaćeno 50 posto avansa.

Hodermarsky tvrdi da „Lvov Arsenal“ nije odmah izvršila avansno plaćanje, pa je kako navodi “hrvatska ugovorna strana raskinula ugovor o isporuci mina i to obrazložila neozbiljnošću ukrajinske strane i njihovom neshvatljivom igrom”.

No, ugovorenog oružja nema niti povrata novca Ukrajini. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski od početka godine smijenio niz djelatnika ministarstva odbrane zbog sumnje u koruptivne radnje u nabavkama za potrebe vojske, a kulminiralo je prošlomjesečnom smjenom ministra obrane Alekseja Reznikova

A šta se dogodilo kupcu Vitezita u cijelog transakciji sa Ukrajinom i zašto oni nisu izvršili ugovorenu isporuku tenkovskih granata niti vratili novac? Prvi krivac po njima su administrativni problemi.

„Ukrajinska strana nije mogla dobiti tranzitne dozvole što je otežalo realizaciju ovog ugovora. Istodobno, u očekivanju mogućih komplikacija, WDG promet je uspio pronaći alternativni izvor nabave tražene robe kako bi ispunio ugovor. Nudimo dvije mogućnosti. WDG promet traži dodatnu uplatu od 7% kako bismo mogli osigurati robu, u ovom slučaju možemo isporučiti u roku od 60 dana. Ako ne, tvrtka WDG spremna je vratiti primljeni depozit“, piše u martu ove godine Matias Zubak Ministarstvu odbrane Ukrajine.

Isporuke granata pak i dalje nema, ali ni povrata novca. A novca nema jer im je uplaćeni avans navodno neko ukrao sa računa!?

 “Kreditna unija, koju zastupa njezin “blagajnik” Kamil Bahbuh, nezakonito je preuzela naša sredstva u iznosu od 2,2 milijuna eura i 30 milijuna čeških kruna, koje je nepoznata osoba podigla s naših računa u gotovini korištenjem lažnih platne naloge”, navodi Matias Zubak u pismu ukrajinskim medijima dodajući da je Bahbuh preko „Somecs Institut“ prevario WDG Promet za još 1,938 milijuna eura”.

iz dopisa Matiasa Zubaka

Zubak tvrdi da „WDG Promet“ nije dao nalog za povlačenje i prijenos sredstava u iznosu od 5,372 milijuna eura te da je on kao potpisnik, tada bio u drugoj državi. Prema  njegovim riječima, taj iznos odgovara avansima za vojne materijale dobijene od ukrajinskog ministarstva obrane i Sevotecha.

Vrijeme je da se podsjetimo na nedavno pisanje Žurnala o porijeklu novca uplaćenog za kupovinu Vitezita

„Stečajna upraviteljica je sudu dostavila teško čitljivu uplatnicu od 5,5 miliona eura koju je u ime „WDG Promet“ uplatila „Podnikatelská družstevní záložna“, kreditni fond iz Češke. Prema izvorima Žurnala, nastao je „kratak spoj“ između Zubaka i čeških kreditora oko upisa imovine kao garancije povrata novca. Nezvanično, zatražen je povrat novca i on je realizovan, a nisu nemoguće ni međusobne tužbe Zubaka i tog fonda“, pisali smo 10 avgusta ove godine.

Upravo se to i dogodilo. Kreditni fond jeste povukao svoja sredstva, jer po njima nije ispoštovano dogovoreno u procesu kupovine Vitezita, što god to bilo. Zubak, otac ili sin, svejedno, jesu podnijeli tužbu za navodno neovlašteno uzimanje novca sa njihovog računa.

No neki novac se ponovo „pojavio“ na računu Vitezita, barem je bio 30.juna ove godine. Koji je izvor tog novca? Suma odgovara i cijeni Vitezita i avansu kojeg je „WDG Prometu“ uplatila Ukrajina za ugovoreno naoružanje, kojeg pak nije dobila.

Žurnal je u posjedu dokumenata, ugovora, prepiski i drugih dešavanja povezanih sa isporukama naoružanja Ukrajini, a u kojoj se navodi uzajamna veza (i) sa Vitezitom, kao i niz drugih detalja prave mreže mogućih koruptivnih radnji sa polufiktivnim firmama u nekoliko država, gdje je po ko zna koji put Zvonko Zubak navodna žrtva raznih urota u njegovim poslovima trgovine naoružanjem i vojne opreme, samo što je ovoga puta u sjeni firme koju zvanično vodi njegov sin Matias. Posebna je priča relacija sa pojedinim nadležnim osobama u stečajnom postupku Vitezita, o čemu bi detalji mogli vrlo brzo biti poznati…

(Žurnal. info)

Idi naVrh

Don't Miss