otpornaslovna 2
otpornaslovna 2

Održana Povorka ponosa: Niko nije rođen da živi u okovima zidova

14.08.2021.

Nismo došli da šutimo. Došlo je vrijeme da kažemo dosta – poručeno je na završnici danas održane treće Bh. povorke ponosa, pod imenom “Otpor sa margine”, koja je danas, uz jake mjere osiguranja, ali i uz pristustvo mnogobrojnih Sarajlija, Bosanaca i Hercegovaca, te gostiju iz zemalja regije i Europe, održana u Sarajevu.

–  Mi danas šetamo za sve naše lezbejke, gejeve, biseksualne, trans i interspolne osobe, koje nisu mogle biti ovdje. Bili bi ovdje da živimo u slobodnijem društvu. Prije dvije godine smo pokazali da smo borbeni, hrabri, prkosni i ponosni. Pružamo otpor i jasno poručujemo da je dosta. Nakon dvije godine, evo nas ovdje ponovo u pandemiji koja je pogodila cijeli svijet. Ova pandemija je donijela još nesigurnosti za LGBT osobe, u pandemiji gdje smo i dalje među svoj četiri zida, jer često bivamo žrtve porodičnog nasilja – poručio je LGBTIQ aktivista Amar Ćatović.

Ponosan na sebe, na ono što jesam

Kazao je kako je vrijeme da progovori o problemima s kojima se suočava, ne samo on, nego i cijela LGBTIQ zajednica.

Niko nije rođen da živi u okovima zidova, dvije godine nakon prve Povorke, živim isto. Danas ću odlučno biti ponosan na ono što jesam, ponosan na sebe, jer sam gej muškarac, danas smo odlučno i čvrstvo vidljivi, ponosni na ono što jesmo. Tokom pandemije sam često izbjegavao javne zdravstvene institucije. Kafići, klubovi i druga javna mjesta za mene su samo prividno dostupna. Jer samim ulaskom sam rizikovao da budem žrtva. Toliko propuštenih kafa, filmova, zabava i predstava, jer mi društvo ne dozvoljava da živim, ali neću više – kazao je Ćatović.

Zato je, dodao je, Povorka važna.

Sa Povorkom ponosa ustajemo svjesno protiv nasilja. Stvaramo društvo gdje ćemo moći šetati ne samo danas nego i svaki drugi dan slobodno. Povorka ponosa će da živi sve dok svi od nas nismo slobodni – zaključio je on.

Ćatović: Niko nije rođen da živi u okovima zidova

Kazao je da niko nije rođen u okovima zidova, da se LGBTIQ osobe i dvije godine nakon prve Povorke suočavaju sa ozbiljnom diskriminacijom.

Uvijek su me učili da ne trebam vidljiv, ali ja ću biti ponosan na ono što jesam, ponosan na sebe jer sam gej muškarac. Povorka ponosa je za sve jer ona živi riječi da niko nije slobodan dok svi nismo slobodni. Zahtjevamo ravnopravnost. Rušimo margine, ormare i četiri zida –  kazao je Ćatović.

U ime Organizacionog odbora Bh. povorke govorila je i Maida Zagorac. Kazala je kako je cilj današnje šetnje izgrađivanje društva koji će ovu i slične grupe koje se bore protiv nasilja, diskriminacije, za pravednije društvo, osloboditi zaštitara i snažne podrške policije.

Tražimo hitno usvajanje zakona o javnog okupljanja u svim kantonima i entitetima, koji će skinuti odgovornost sa organizatora – kazala je Zagorac.

Zagorac: Povorka ponosa je ovdje jer svi imaju prava da vole i žive život bez straha

Ona je zatražila i hitne izmjene Krivičnog zakona te kažnjavanje govora mržnje koji se zasniva na seksualnom opredjeljenju.

Povorka ponosa je ovdje jer svi imaju prava da vole i žive život bez straha. Svi imamo pravo na sigurnost koju nećemo plaćati. Od svojih prava odustati nećemo – naglasila je Zagorac.

Ponosno kroz grad

Povorka je krenula tačno u podne iz Ulice Koševo, preko Titove do Trga BiH, odnosno Parlamenta BiH.

Sudionici su uz osmijeh, sa zastavama i transparentima, koji pozivaju na ljubav, solidarnost, toleranciju, ponosno prošetali kroz grad, slaveći borbu za jednakost svih, pozivajući na borbu protiv nejednakosti i nasilja nad lezbejkama, gej osobama, biseksualcima, trans, interspolnim i queer osobama, te i svim drugima koji u BiH trpe nepravdu.

Sa balkona i prozora pozdravljali su ih mnogobrojne Sarajlije, a među onima koji su hodali bili su i ambasador SAD Eric Nelson i njegov partner Filippo Tattoni – Marcozzi, ambasador Velike Britanije Mathew Field  sa suprugom Martinom, šef delegacije EU u BiH Johann Sattler, švedska ambasadorica Johanna Stromquist, te nevelika grupa domaćih političara Kantona Sarajevo iz Naše stranke i SDP-a.

Skup je završen pjesmom “Snijeg pade na behar na voće” i stihom iz iste pjesme “Neka ljubi ko god koga hoće“.

U isto vrijeme kod Vječne vatre u Sarajevu održan je protest protiv Povorke ponosa.

Idi naVrh

Don't Miss