POČINJE MJESEC PONOSA: “Čestitke, sramite se!” u Sarajevu

13.06.2024.

Portal Interview. ba ponosni je medijski pokrovitelj ovogodišnje Povorke ponosa

Večeras u Sarajevu u 18.30 u Goethe-Institutu (Džidžikovac 5) počinje Mjesec ponosa i trajat će do same povorke, koja će ove godine biti održana 22. juna.

Volim da se ne bojim

Ovogodišnja Bh. povorka ponosa stavlja u fokus iskustva života LGBTIQ+ osoba, propituje prostore i odnose u kojima se nasilje nad LGBTIQ+ osobama događa, koje posljedice to nasilje ostavlja na svakodnevni život, te kako to LGBTIQ osobe ipak uspijevaju živjeti svoje autentične živote, otvarajući krugove slobode i ljubavi.

Pod sloganom VOLIM da se ne bojim, govorimo o ljubavi koja je uvijek jača od straha i nasilja. Želimo ovim sloganom poručiti da VOLIMO da se ne bojimo šetnje kroz park sa našim partnerima_cama, druženju i neprešućivanju priča o našim životima, slobode u rodnom izražavanju, slobode i sigurnosti na radnom mjestu, u porodici i institucijama. VOLIMO da se ne bojimo biti ono što jesmo – autentične individue – poručili su organizatori.

Od okrutnosti do prihvatanja

Mjesec ponosa bit će otvoren u Goethe-Institutu izložbom umjetnice Une Mazrak i umjetnika Ismara Žalice pod nazivom “Čestitke, sramite se!”.

Ovaj iskustveni koncept pruža uvid u mržnju koja nas okružuje, ali također pokazuje da uvijek postoji svjetlo na kraju, a to su osobe koje šire ljubav, dobrotu i čine da se osjećamo sigurnim i da živimo bez straha. Kroz emotivno i intenzivno iskustvo govorimo o realnosti, suočavanju i pronalaženju snage, podrške i ljubavi  – poručuju organizatori.

Portal Interview. ba ponosni je medijski pokrovitelj ovogodišnje Povorke ponosa.

Idi naVrh

Don't Miss