povorka1
povorka1

Sutra u Sarajevu Povorka ponosa – Otpor s margine: Naši životi ne mogu čekati promjene

Povorka ponosa, protest protiv nejednakosti bit će održana u subotu 14. avgusta u Sarajevu kao nastavak borbe za bolji položaj lezbejki, gejeva, biseksualnih, trans, interspolnih i kvir osoba u bosanskohercegovačkom društvu.

Ovogodišnja, treća po redu Povorka, nosi naziv “Otpor s margine”, a inspirirana teškoćama zbog pandemije coronavirusa, koja je mnoge ljude natjerala na život u četiri zida.

 – LGBTIQ zajednica zna kako je to svakodnevno živjeti u izolaciji i strahu od potencijalnih napadača. Takođe znamo koliko je važno za LGBTIQ zajednicu u Bosni i Hercegovini kontinuirano održavanje Povorke ponosa, osnaživanje i pružanje osjećaja sigurnosti u društvu koje je agresivno i nasilno prema drugačijima, koje odbacuje, diskriminiše, maltretira, ne štiti i ne poštuje zakone. Povorka ponosa je važna platforma za borbu i prava drugih manjinskih grupa, za sve one čiji se glasovi ne čuju i čija prava i slobode su svakodnevno ugrožene ugnjetavanjem, ignorisanjem i stavljanjem na marginu društva – naveli su iz Organizacionog odbora.

Naši životi ne mogu čekati

 Istaknuto je kako je Povorka ponosa u BiH nastala iz potrebe za unaprjeđenjem svakodnevnog života LGBTIQ osoba u BiH.

 – Koristeći pravo na javno okupljanje koje nam je Ustavom zagarantovano, izlazimo na ulicu jer naši životi ne mogu čekati i trpiti sporost sistemskih promjena. Bh. povorka ponosa reakcija je LGBTI osoba na tešku ekonomsku i socijalnu situacija koja je dodatno pogoršana aktuelnom pandemijom, nezaposlenošću, korupcijom, odlaskom mladih iz države, zagađenim zrakom i vodom, selektivnom vladavinom prava, nacionalizmom, fašizmom i rasizmom, kao i brojnim drugim problemima koji svakodnevno utječu i na naše živote.  Ekstremne situacije, poput pandemije, samo nas dodatno podsjećaju koliko je loš status marginalizovanih grupa u državi i zbog toga smatramo da je još i važnije sada izaći na ulice. Krajnje je vrijeme da zahtijevamo drastične promjene i sistemsku, kontinuiranu zaštitu prava marginalizovanih grupa – navode organizatori.

Oni dodaju kako su kroz niz svojih identiteta neodvojivi dio bh. društva.

Mi, lezbejke, gejevi, biseksualne, trans, interspolne i kvir osobe smo kroz niz naših identiteta neodvojiv dio bh. društva. Mi smo i radnici i radnice, i sestre i braća, i nezaposlene osobe i osobe sa invaliditetom, i Romi i Romkinje, i građani i građanke BiH. Naš identitet nije samo biti LGBTIQ osoba, ali zbog naše seksualne orijentacije, rodnog identiteta i spolnih karakteristika svakodnevno trpimo nerazumijevanje radi prisutnosti predrasuda koje dovode živote LGBTIQ osoba na marginu, povećavaju nasilje i diskriminaciju – ističu.

Upozoravaju kako homofobija, bifobija, transfobija, predrasude i nasilje ne pogađaju samo LGBTIQ osobe, već i sve nas, naše porodice i prijatelje/ice. Mržnja čini cijelo društvo zarobljenim.

– Zbog toga se mi kroz povorku ponosa ne borimo samo za prava LGBTIQ osoba, već svih osoba koje su zbog bilo kojeg identiteta isključene iz društva. Još uvijek nigdje u BiH ne postoje sigurni javni prostori za LGBTIQ osobe. Homofobija sa kojom se suočavamo odlaskom u javne institucije, kafiće, restorane, pozorišta, kina ili bilo koje drugo javno mjesto nas osuđuje na četiri zida i tjera na marginu. Van četiri zida, a nerijetko i u njima, nismo siguran, društveni život nam nije slobodan, a realnost života je preplavljena strahom od nasilja i odbacivanja.  Vrijeme pandemije, neizvjesnosti i života u četiri zida ni za koga nije bilo jednostavno. Ovaj period nas je sve na plastičan način podsjetio na to šta znači biti odvojen/a od društva, od porodice i prijatelja/ica, kao i šta znači stalno se plašitii za sigurnost osoba koje volimo, ne biti u mogućnosti vidjeti bliske osobe, te je pokazao koliko život ne može biti u četiri zida – navedeno je.

Homofobija u politici

S druge strane, izolacija i nasilje za LGBTIQ osobe nisu novost, one to proživljavaju  tokom cijelog života.

– I zato nam je važno da hodamo – da smo prisutni u javnom prostoru, te da podsjećamo da postojimo i da zahtijevamo prava – istaknuto je, između ostalog.

Organizatori ističu kako su nasilje, diskriminacija, izolacija, marginalizacija, mržnja, homofobija, bifobija, transfobija sistemski problemi i duboko su ukorijenjeni kako u društvu, tako i u javne institucije. Homofobija je prisutna i među političarima/kama koji nerijetko, bez ikakvih sankcija, iznose negativan stav prema postojanju LGBTIQ osoba, produbljujući sve navedene probleme sa kojim se LGBTIQ osobe suočavaju.

 – Zbog toga je Bh. povorka ponosa antifašistički otpor usponu raznih fašističkih struja koje postoje u našem društvu, a koje žele da uguše prava svih marginaliziranih grupa – kažu i dodaju kako je i trenutna situacija sa osobama u pokretu, migrantima koji žive u mizernim uslovima koji nisu dostojni čovjeku, pravi primjer jer BiH ne odgovara na njihove potrebe, već, naprotiv, nerijetko doprinosi povećanju rasizma koji postoji u našem društvu.

Smatramo da se jedino izlaskom na ulicu, ujedinjeno, možemo boriti protiv svih fašizama kojima smo okruženi. Prava LGBTIQ osoba se tiču svih nas i loš status života marginalizovanih grupa je odraz cjelokupnog socio-ekonomskog stanja ljudi u državi – navode.

Od Ulice Koševo, kroz Titovu do Trga BiH

Ovogodišnja Bh. povorka bit će održana u skladu sa važećim epidemiološkim mjerama. Zato je važno poštovati sljedeća uputstva organizatora.

Svi/e učesnici/e moraju imati: negativan PCR ili antigen test ne stariji od 72 sata, potvrdu o preboljenom COVID-uu ne starija od 6 mjeseci, potvrdu o primljenoj prvoj vakciji, starija od 14 dana, potvrdu o revakcinaciji.

Nemojte zaboraviti ponijeti te dokumente sa sobom.  Za vikend se najavljuju visoke temperature pa vas molimo da dođete spremni/e, ponesite i nesto hrane sa sobom, ili se barem pobrinite da ste jeli/e prije nego uđete u samu Povorku. Bit će i kontra-protest kod Vječne vatre, pa imajte i to u vidu – savjetuju organizatori.

Povorka počinje u 10 sati  u Ulici Koševo, kreće se Titovom ulicom do Trga BiH.

Ulaz na povorku je jedan i bit će na početku ulice Koševo, na raskrižju ulice Bolnička i Patriotske lige. Ulaz je otvoren od 10 do 12 sati, kada se zatvara i nakon toga više niko neće moći ući.

Budući da će biti zatvorene mnoge ulice od 7 do 14, na ulaz u povorku će se moći doći preko Koševskog brda, kroz tunel iz pravca Željezničke stanice, iz pravca Vogošća, te iz ulica Patriotske lige i Bolnička.

Okupljanje je u parku kod Druge gimnazije, volonteri_ke i redari_ke će vas uputiti u park. U parku će biti druženje uz muziku. Tu će biti na raspolaganju transparenti, zastave, promotivni materijal.

 U 12 povorka kreće iz ulice Koševo do raskrsnice sa Titovom ulicom, pa desno pored Predsjedništva BiH do Parlamentarne skupštine BiH (Trg BiH), gdje će članice i članovi organizatora održati govor, te je planiran muzički program.

Zbog prevencije nasilja i vaše sigurnosti, prilikom dolaska na povorku, kao i odlaska sa povorke, molimo vas da ne nosite nikakva LGBTIQ obilježja – naveli su organizatori.

Povorku će osiguravati više od 1.000 policajaca.

Ispred Vječne vatre najavljen je kontraprotest.

Prethodna vijest

Dok Hercegovina gori, ti se, Dragane Čoviću, kupaj!

Naredna vijest

Mediji kao diskriminatori žena