povorka1
povorka1

Sutra u Sarajevu Povorka ponosa – Otpor s margine: Naši životi ne mogu čekati promjene

13.08.2021.

Povorka ponosa, protest protiv nejednakosti bit će održana u subotu 14. avgusta u Sarajevu kao nastavak borbe za bolji položaj lezbejki, gejeva, biseksualnih, trans, interspolnih i kvir osoba u bosanskohercegovačkom društvu.

Ovogodišnja, treća po redu Povorka, nosi naziv “Otpor s margine”, a inspirirana teškoćama zbog pandemije coronavirusa, koja je mnoge ljude natjerala na život u četiri zida.

 – LGBTIQ zajednica zna kako je to svakodnevno živjeti u izolaciji i strahu od potencijalnih napadača. Takođe znamo koliko je važno za LGBTIQ zajednicu u Bosni i Hercegovini kontinuirano održavanje Povorke ponosa, osnaživanje i pružanje osjećaja sigurnosti u društvu koje je agresivno i nasilno prema drugačijima, koje odbacuje, diskriminiše, maltretira, ne štiti i ne poštuje zakone. Povorka ponosa je važna platforma za borbu i prava drugih manjinskih grupa, za sve one čiji se glasovi ne čuju i čija prava i slobode su svakodnevno ugrožene ugnjetavanjem, ignorisanjem i stavljanjem na marginu društva – naveli su iz Organizacionog odbora.

Naši životi ne mogu čekati

 Istaknuto je kako je Povorka ponosa u BiH nastala iz potrebe za unaprjeđenjem svakodnevnog života LGBTIQ osoba u BiH.

 – Koristeći pravo na javno okupljanje koje nam je Ustavom zagarantovano, izlazimo na ulicu jer naši životi ne mogu čekati i trpiti sporost sistemskih promjena. Bh. povorka ponosa reakcija je LGBTI osoba na tešku ekonomsku i socijalnu situacija koja je dodatno pogoršana aktuelnom pandemijom, nezaposlenošću, korupcijom, odlaskom mladih iz države, zagađenim zrakom i vodom, selektivnom vladavinom prava, nacionalizmom, fašizmom i rasizmom, kao i brojnim drugim problemima koji svakodnevno utječu i na naše živote.  Ekstremne situacije, poput pandemije, samo nas dodatno podsjećaju koliko je loš status marginalizovanih grupa u državi i zbog toga smatramo da je još i važnije sada izaći na ulice. Krajnje je vrijeme da zahtijevamo drastične promjene i sistemsku, kontinuiranu zaštitu prava marginalizovanih grupa – navode organizatori.

Oni dodaju kako su kroz niz svojih identiteta neodvojivi dio bh. društva.

Mi, lezbejke, gejevi, biseksualne, trans, interspolne i kvir osobe smo kroz niz naših identiteta neodvojiv dio bh. društva. Mi smo i radnici i radnice, i sestre i braća, i nezaposlene osobe i osobe sa invaliditetom, i Romi i Romkinje, i građani i građanke BiH. Naš identitet nije samo biti LGBTIQ osoba, ali zbog naše seksualne orijentacije, rodnog identiteta i spolnih karakteristika svakodnevno trpimo nerazumijevanje radi prisutnosti predrasuda koje dovode živote LGBTIQ osoba na marginu, povećavaju nasilje i diskriminaciju – ističu.

Upozoravaju kako homofobija, bifobija, transfobija, predrasude i nasilje ne pogađaju samo LGBTIQ osobe, već i sve nas, naše porodice i prijatelje/ice. Mržnja čini cijelo društvo zarobljenim.

– Zbog toga se mi kroz povorku ponosa ne borimo samo za prava LGBTIQ osoba, već svih osoba koje su zbog bilo kojeg identiteta isključene iz društva. Još uvijek nigdje u BiH ne postoje sigurni javni prostori za LGBTIQ osobe. Homofobija sa kojom se suočavamo odlaskom u javne institucije, kafiće, restorane, pozorišta, kina ili bilo koje drugo javno mjesto nas osuđuje na četiri zida i tjera na marginu. Van četiri zida, a nerijetko i u njima, nismo siguran, društveni život nam nije slobodan, a realnost života je preplavljena strahom od nasilja i odbacivanja.  Vrijeme pandemije, neizvjesnosti i života u četiri zida ni za koga nije bilo jednostavno. Ovaj period nas je sve na plastičan način podsjetio na to šta znači biti odvojen/a od društva, od porodice i prijatelja/ica, kao i šta znači stalno se plašitii za sigurnost osoba koje volimo, ne biti u mogućnosti vidjeti bliske osobe, te je pokazao koliko život ne može biti u četiri zida – navedeno je.

Homofobija u politici

S druge strane, izolacija i nasilje za LGBTIQ osobe nisu novost, one to proživljavaju  tokom cijelog života.

– I zato nam je važno da hodamo – da smo prisutni u javnom prostoru, te da podsjećamo da postojimo i da zahtijevamo prava – istaknuto je, između ostalog.

Organizatori ističu kako su nasilje, diskriminacija, izolacija, marginalizacija, mržnja, homofobija, bifobija, transfobija sistemski problemi i duboko su ukorijenjeni kako u društvu, tako i u javne institucije. Homofobija je prisutna i među političarima/kama koji nerijetko, bez ikakvih sankcija, iznose negativan stav prema postojanju LGBTIQ osoba, produbljujući sve navedene probleme sa kojim se LGBTIQ osobe suočavaju.

 – Zbog toga je Bh. povorka ponosa antifašistički otpor usponu raznih fašističkih struja koje postoje u našem društvu, a koje žele da uguše prava svih marginaliziranih grupa – kažu i dodaju kako je i trenutna situacija sa osobama u pokretu, migrantima koji žive u mizernim uslovima koji nisu dostojni čovjeku, pravi primjer jer BiH ne odgovara na njihove potrebe, već, naprotiv, nerijetko doprinosi povećanju rasizma koji postoji u našem društvu.

Smatramo da se jedino izlaskom na ulicu, ujedinjeno, možemo boriti protiv svih fašizama kojima smo okruženi. Prava LGBTIQ osoba se tiču svih nas i loš status života marginalizovanih grupa je odraz cjelokupnog socio-ekonomskog stanja ljudi u državi – navode.

Od Ulice Koševo, kroz Titovu do Trga BiH

Ovogodišnja Bh. povorka bit će održana u skladu sa važećim epidemiološkim mjerama. Zato je važno poštovati sljedeća uputstva organizatora.

Svi/e učesnici/e moraju imati: negativan PCR ili antigen test ne stariji od 72 sata, potvrdu o preboljenom COVID-uu ne starija od 6 mjeseci, potvrdu o primljenoj prvoj vakciji, starija od 14 dana, potvrdu o revakcinaciji.

Nemojte zaboraviti ponijeti te dokumente sa sobom.  Za vikend se najavljuju visoke temperature pa vas molimo da dođete spremni/e, ponesite i nesto hrane sa sobom, ili se barem pobrinite da ste jeli/e prije nego uđete u samu Povorku. Bit će i kontra-protest kod Vječne vatre, pa imajte i to u vidu – savjetuju organizatori.

Povorka počinje u 10 sati  u Ulici Koševo, kreće se Titovom ulicom do Trga BiH.

Ulaz na povorku je jedan i bit će na početku ulice Koševo, na raskrižju ulice Bolnička i Patriotske lige. Ulaz je otvoren od 10 do 12 sati, kada se zatvara i nakon toga više niko neće moći ući.

Budući da će biti zatvorene mnoge ulice od 7 do 14, na ulaz u povorku će se moći doći preko Koševskog brda, kroz tunel iz pravca Željezničke stanice, iz pravca Vogošća, te iz ulica Patriotske lige i Bolnička.

Okupljanje je u parku kod Druge gimnazije, volonteri_ke i redari_ke će vas uputiti u park. U parku će biti druženje uz muziku. Tu će biti na raspolaganju transparenti, zastave, promotivni materijal.

 U 12 povorka kreće iz ulice Koševo do raskrsnice sa Titovom ulicom, pa desno pored Predsjedništva BiH do Parlamentarne skupštine BiH (Trg BiH), gdje će članice i članovi organizatora održati govor, te je planiran muzički program.

Zbog prevencije nasilja i vaše sigurnosti, prilikom dolaska na povorku, kao i odlaska sa povorke, molimo vas da ne nosite nikakva LGBTIQ obilježja – naveli su organizatori.

Povorku će osiguravati više od 1.000 policajaca.

Ispred Vječne vatre najavljen je kontraprotest.

Idi naVrh

Don't Miss