NA ZGRADI GOETHE INSTITUTA Nasilničke poruke nakon prve večeri Mjeseca ponosa

14.06.2024.

Ne tolerišemo više niti jednu jedinu mrzilačku poruku, prijeteći komentar, niti nasilničko ponašanje.  Dosta je!  Ustanimo svi i sve u zaštitu LGBTIQ+ osoba, ustanimo svi i sve zajedno u zaštitu ljudskih života – naveli su organizatori

Nakon što je sinoć u Goethe-Institutu u Sarajevu počeo Mjesec ponosa Bh. povorke jutros su na zgradi osvanule nasilničke poruke.

Mjesec ponosa otvoren je izložbom pod nazivom “Čestitke, sramite se!”, koja na na brutalan i eksplicitan način stavlja u prostor mrzilačke, prijeteće i nasilničke poruke koje je Organizacioni odbor Bh. povorke ponosa primao zadnjih 5 godina, kako kroz svoje društvene mreže, tako i kroz privatne profile članova/ica povorke.

– Ti komentari oslikavaju homofobno, nasilničko društvo u kom LGBTIQ+ osobe svakodnevno žive i s čim se suočavaju i bore. Bore se uzdignute glave, nedopuštajući takvima da ih pokolebaju i unište. Hrabro i ponosno LGBTIQ+ osobe svakodnevno žive svoje autentične živote. A onda nas jutros dočekaju ponovo nasilničke poruke i vandaliziranje objekata. Od koga – pa upravo tih istih nasilnika koji će danas pisati prijetnje na internetu, a sutra na zidovima zgrada, dok će prekosutra te namjere pokušati ostvariti kroz fizičke napade na LGBTIQ+ osobe. Takav je bio slijed prošle godine u Banjaluci – saopćili su iz Organizacionog odbora Bh. povorke ponosa.

Sramotne poruke (Foto: Bh. povorka ponosa)

Oni su pozvali MUP KS da adekvatno i brzo reaguje na zaustavljanju i sprječavanju ovih grupa da nastave svoje djelovanje, dok ne bude kasno. Pozivaju i sve ostale nadležne institucije da se uključe u borbu protiv ovakvog nasilničkog ponašanja, da javno reaguju i osude, te da rade svoj posao na prevenciji nasilja.

A mi poručujemo da je već krajnje vrijeme. Ne tolerišemo više niti jednu jedinu mrzilačku poruku, prijeteći komentar, niti nasilničko ponašanje.  Dosta je!  Ustanimo svi i sve u zaštitu LGBTIQ+ osoba, ustanimo svi i sve zajedno u zaštitu ljudskih života – navedeno je.

Organizatori su uputili svima poziv da im se pridruže u obilježavanju Mjeseca ponosa. U utorak (18. juna) u 19 sati u kinu Meeting point na projekciji filma “Vilinski vrt”, u srijedu (19.juna)  u 12h u FG Bistro i bar na promociji knjige Aleksandra Hemona, 20.juna u 17h u DKC Sarajevo na diskusiji i predstavljanju istraživanja, te u petak (21. juna) u 18:30 ponovo u Goethe-Institutu na queer refleksijama na filmu.

Važno je da budete podrška i kroz događaje, jer oni ne smiju biti zaustavljeni.  I podjednako je važno da svi i sve budete sa nama 22. juna na petoj Bh. povorci ponosa – saopćeno je.

Idi naVrh

Don't Miss