Copy of Untitled
Copy of Untitled

Sutra predstavljanje novog projekta za podršku ženama žrtvama nasilja kojeg podržava Evropska unija

28.01.2021.

Konferencija za medije na kojoj će biti predstavljen projekat  „Ekonomske i socijalne prilike ka nezavisnosti žena, žrtava nasilja u porodici“ kojeg finansira Evropska unija, a implementiraju Fondacija INFOHOUSE iz Sarajeva i Udruženje “Budućnost” iz Modriče, će se održati sutra u Kući ljudskih prava, sa početkom u 12 sati.

Prisutnima će se obratiti Samra Filipović-Hadžiabdić, direktorica Agencije za ravnopravnost spolova BiH, Dženana Alađuz, direktorica Fondacije INFOHOUSE iz Sarajeva, Jelena Mišić, direktorica Udruženja „Budućnost“ iz Modriče i Biljana Đukić, rukovoditeljica Sigurne kuće „Budućnost“ iz Modriče.

Kroz projekat će najmanje 40 žena žrtava nasilja bit podržano u razvoju njihovih ekonomskih aktivnosti samozapošljavanja. Na ovaj način će im se osigurati podrška i mentorstvo u pokušaju da poboljšaju svoju financijsku nezavisnost i ostvare svoja ekonomska i socijalna prava, kao i rodnu ravnopravnost.

– Pomozimo ženama da se osnaže, pronađu poslovne prilike, i oslobode nasilnika zajedno!, poručuju iz Fondacije INFOHOUSE i Udruženja Budućnost.

Fondacija INFOHOUSE iz Sarajeva i Udruženje „Budućnost“ iz Modriče će u naredne tri godine aktivno raditi na osnaživanju bh. žene, ne samo da podignu svoj glas protiv nasilja, već i da pokrenu svoje biznise, te postanu ekonomski neovisne od nasilnika.

Statistike pokazuju da je svaka peta žena u Bosni i Hercegovini iskusila neki oblik nasilja od svog partnera, a samo je 5,5% njih potražilo pomoć nadležnih institucija. Prema podacima iz osam sigurnih kuća u BiH, žene koje trpe nasilje pretežno dolaze iz porodica koje imaju niska primanja i nedovoljno su obrazovane. Opći cilj projekta je doprinijeti eliminaciji nasilja i diskriminacije upravo tih žena, žrtava nasilja, kao jedne od najranjivijih skupina, kako promicanjem njihovih ekonomskih, tako i socijalnih prava. Važno je spomenuti da će se kroz projekat nastojati ostvariti suradnja sa državnim institucijama, lokalnim kompanijama, te medijima u cilju postizanja većeg efekta projekta.

Idi naVrh

Don't Miss