46e8f56e53badb86d667664509915bd9
46e8f56e53badb86d667664509915bd9

Analitičari upozoravaju građane BiH: Nemojte se zatvarati, doći će političari da vas otvore. Svečano!

01.10.2020.

Nedavno svečano otvaranje kontejnera u Kaknju nije nikakvo iznenađenje za Bosnu i Hercegovinu. Prije 4 godine najviši ešalon Vlade KS predvođen tadašnjim premijerom Dinom Konakovićem svečano je otvorio tri-četiri pametna kontejnera. Otvaranju su prisustvovali 1 premijer, 2 ministra, 1 ambasador, 1 načelnik općine i 2 direktora. Pred uvaženim skupom tadašnji premijer KS kazao je kako će ovaj novi koncept prikupljanja otpada biti trend u narednih nekoliko godina.

Rezultat je jedno lijepo odlagalište koje ima niz prednosti. Neće biti pasa lutalica ni drugih životinja koje raznose smeće. Mi ovo pokušavamo napraviti od kraja prošle godine, ali nailazili smo na probleme s podzemnim instalacijama i mjestima gdje se mogu postaviti jer zahtijeva dosta mjesta iznad. Radimo na tome da se postavi i u strogom centru grada gdje nema nikako kontejnera. kazao je Konaković.

Obzirom na jadno stanje ekološke svijesti, nepostojanje običnih kanti za smeće, a o pametnim i da ne govorimo, slobodno možemo reći da je jedini trend koji je Konaković najavio a da je zaživio taj da se političari slikaju uz kontejnere.

Pa je tako 4 godine poslije, prošli utorak tačnije, u Kaknju upriličeno puštanje u funkciju „E-kontejnera“, namjenskog kontejnera za elektronski otpad. Lokalni dužnosnici ponosno su pozirali pokraj kontejnera. Šta li će biti sa psima lutalicama u Kaknju pitaju se zabrinuto građani. Ovi sarajevski se još nisu oporavili od ona tri četiri kontejnera…

KRALJ TROTOARA

Prije četiri godine u Sarajevu je svečano otvoren i jedan trotoar. Trotoar ispred Predsjedništva BiH u Sarajevu, na kojem se radilo mjesec dana i koji je vrijedio 360 hiljada KM, svečano je otvoren uz brojne ugledne goste. Goste su najviše oduševili čunjevi koji se po potrebi i to daljinskim aparatom dižu i spuštaju.

Inače, sve što ima veze sa cestama i asfaltom iznimno uspješno privlači dužnosnike. Da veličina nije važna uporno dokazuju sa svojim aktivnostima tipa  „Najveći infrastrukturni projekat koji se završava u BiH“ – svečano otvaranje novih 20 km autoputa A1 2014 godine.

Izborna 2018 je naročito bila plodna u ovim infrastrukturnim otvaranjima.

Jedan načelnik, jedan premijer, jedna generalna direktorica, jedan direktor 2018 otvorili su jednu cestu. Kod porodilišta. Riječ je o prometnici koja prolazi pored Klinike za ginekologiju i porodiljstvo na Jezeru i povezuje ceste od stadiona na Koševu do naselja Slatina i Kromolj.

Uvijek može gore, što su dokazali u Brezi. Iste godine svečano je otvoren i jedan sloj asfalta u općini Breza vladalo je svečarsko raspoloženje kada su “kantonalni ministar za prostorno uređenje, promet, komunikacije i zaštitu okoline Fahrudin Brkić, načelnik općine Breza Munib Zaimović i predsjednik Mjesne zajednice Mahala Omer Dedić izvršili čin svečanog otvaranja asfaltirane dionice lokalne ceste Breza – Prhinje, dionice R-444 Haldija i prilaz groblju Liješće.“

Hercegovci su uvijek znali poentirati. Kandidati NDP za Narodnu skupštinu RS Dražen Dunđer i Lazar Kapor su u centar Bileće dotjerali konje natovarene vrećama pijeska kojim su krpili bilećke ulice. Dunđer je rekao da su putevi u Hercegovini dotrajali i da se njima više ne može proći ni konjima

VILA IZ VODOVODA

No treba biti pošten. Naši političari otvaraju i server sobe, vodovode i zatvore. Otvorilo je svečano Ministarstvo pravde BiH u Istočnom Sarajevu i zatvor punim imenom „Zavod za izvršavanje kaznenih sankcija, pritvora i drugih mjera Bosne i Hercegovine.“ Ali zbog korone pozvali su samo predstavnike javnih radio-televizijskih sistema u Bosni i Hercegovini, te javne novinske agencije.

Željka Cvijanović i izvršni direktor “Hidroelektrana na Trebišnjici” /HET/ Ilija Tamindžija i načelnik općine Nevesinje Milenko Avdalović pustili su u rad vodovod sa izvorišta Udbina. Cvijanovićeva je naglasila da je veliki dan za Nevesinje. Načelnik općine Nevesinje Milenko Avdalović istaknuo je da je ovo povijesni dan za Nevesinje: ”Više nećemo gledati u nebo da bismo vidjeli hoćemo li imati vode. Ovaj vodovod dobivamo na poklon.“

Tadašnji premijer Hercegovačko-neretvanske županije Nevenko Herceg i ministar unutarnjih poslova Slađan Bevanda otvorili su obnovljenu server salu MUP-a HNŽ, koju na fotografijama što su stigle iz Vlade ne vidi niko.

Analitičari upozoravaju građane BiH da od 16 oktobra kad počinje predizborna kampanja iznimno oprezno pristupaju kontejnerima imajući u vidu koliko političara se planira vrzmati oko njih, te da je najbolji period za iznošenje smeća u kasnim večernjim satima. Također analitičari smatraju kako je bar do predizborne šutnje nije mudro zazivati otvaranje jer nikad se ne zna koja stranka će ponuditi rješenje, svečano naravno, već je bolje da se građani pouzdaju u prirodna rješenja kao što su na primjer suhe šljive. 

 

Idi naVrh

Don't Miss