6813906c7b0060b48a272f579b84aa47
6813906c7b0060b48a272f579b84aa47

Šta o ostavci Aljoše Čampare kažu stranački prvaci a šta mediji?

15.09.2020.

Kolegij Stranke demokratske akcije je na jučerašnjoj sjednici primio k znanju ostavku Aljoše Čampare na mjesto člana Predsjedništva te stranke, te će umjesto njega, nova članica Predsjedništva te stranke biti Aida Obuća, aktuelna premijerka Bosansko-podrinjskog kantona. Podsjetimo, ovaj visokopozicionirani član Stranke demokratske akcije, zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo i ministar unutrašnjih poslova Federacije Bosne i Hercegovine podnio je u nedjelju ostavku u Predsjedništvu SDA poručivši „Ne mogu da ćutim!“ referišući se navodno na brojne korupcijske afere koje ova stranka zataškava.

Vijest je izazvala brojne reakcije u Bosni i Hercegovini. ”Poslije ovakvih formulacija teško da Aljoša Čampara ostane u SDA, mislim da je on sam sebe izbacio”, kazao je u ponedjeljak Bakir Izetbegović, predsjednik SDA.

Predsjednik KO SDA Sarajevo Fikret Prevljak, po mnogima siva eminencija kadrovske politike u Kantonu Sarajevo, očigledno ne žali zbog Čamparinog odlaska:

 –Navodi koje Čampara već duži period iznosi protiv stranke predstavljaju neutemeljene klevete. Posebno zabrinjavaju dokazi o učešću Čamparinih saradnika, u tajnom pokušaju podrivanja institucija, a u saradnji sa antidržavnim elementima iz entiteta RS, te očekujemo objašnjenja u vezi s tim, izjavio je Prevljak jučer za medije, te upozorio Čamparu:

 -…Očekujemo da se Čampara ponaša kao disciplinovani član SDA. Ukoliko prekrši navedenu obavezu, te bude glasao za smjenu Vlade i dovođenje Kojovića, Nikšića, Forte i Konakovića na vlast, to znači da će automatski biti izbačen iz SDA. 

Da li će SDA platiti cijenu Čamparine ostavke?

Povodom ostavke Čampare Predrag Kojović, predsjednik Naše stranke objavio je zanimljiv status na twitteru.  Pobrojao je “1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18,…”, aludirajući na broj zastupnika koji su potrebni za skupštinsku većinu u Kantonu Sarajevo, nakon neopozive ostavke Aljoše Čampare na poziciju člana Predsjedništva SDA.

Za Sašu Magazinovića, zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine i fukcionera SDP-a, potez Aljoše Čampare i ostavka u Predsjedništvu SDA, jeste ”primjer kako se stanke odriču sposobnih ljudi”.

Ne ulazeći u političke stavove i dosadašnje aktivnosti Aljoše Čampare (sa nekim sam se slagao, sa nekima apsolutno ne) treba jasno reći da je ovo primjer kako se stranke odriču, da kažem preciznije-  tjeraju od sebe, politički kapacitirane i sposobne ljude. Njihova mjesta zauzimaju daleko manje sposobni, često i politički polupismeni, bez svog stava, ali lojalni nekome i nečemu. To se dešava iz razloga koji su sve samo ne interes stranke, članstva, pa i društva u cjelini. U pravilu za takve poteze stranke plaćaju visoku političku cijenu što će i sada biti slučaj, poručio je Magazinović.

Elmedin Konaković, predsjednik Naroda i pravde, medijima je izjavio da nije iznenađen jer “… postoji jedan kontinuitet ukazivanja na loše procese unutar SDA, a s druge stranke vidio sam da mu je SDA odgovarala napadima i podmetanjima.” 

Razlozi ostavke

Mediji u susjedstvu njegovu ostavku dovode u vezu sa brojnim pravosudnim aferama u ovoj godini koji potresaju BiH navodeći kako “pravosuđe, tajne službe, policija, vladajuće stranke i nezadovoljnici u njima vode u BiH nemilosrdan rat optužbama za bezakonje, kriminal i korupciju dok se zemlja, snažno pogođena posljedicama pandemije koronavirusa suočava s najtežom poratnom gospodarskom i socijalnom krizom.Posljednji prilog tome dao je i ministar unutarnjih poslova Federacije BiH Aljoša Čampara.”

Dva dana prije njegove ostavke, 11.9.2020. portal Istraga.ba objavio je tekst “Istraga objavljuje materijalne dokaze i fotografije: Čamparina savjetnica poslala anonimnu prijavu koju je objavio RTRS” u kojem navodi da je savjetnica ministra Čampare Mirela Bubalo poslala anonimnu prijavu protiv direktora OSA-e, predsjednika Suda BiH i novinara koji pišu o njemu. 

No u svojem otvorenom pismu kao jedan od razloga ostavke Aljoša Čampara je naveo udare na njegovu čast i porodicu u režiji direktora Obaveštajno-bezbednosne agencije OBA Osmana Mehmedagića Osmice. Čampara je istakao da ostavku na mjesto člana Predsedništva SDA shvata kao ljudsku i moralnu obavezu, posebno nakon posljednjeg brutalnog satanizovanja njegovih prvih saradnika. On je u pismu upućenom centrali SDA istakao da ova stranka već neko vreme nije ono što je bila, a vrhunac je bio krajem krajem februara kada je u javnost dospio snimak koji je do najsitnijih detalja prikazao poražavajuće stanje u SDA.

– Najveća političko-koruptivna afera, koja je dobila ime po njenom glavnom akteru Asim i koju je kao takvu okarakterisala šokirana javnost, a ne ja, ni nakon šest mjeseci nije dobila konačni epilog zbog čega sam duboko razočaran – naveo je Čampara.

Prema njegovim riječima, još je poraznija činjenica da su akteri ove afere, suprotno razumu i pravu, nagrađeni određenim imenovanjima i pozicijama, a oni koji su, kao izraz društvene i stranačke odgovornosti, prijavili aferu predstavljani kao disedenti i protivnici unutarstranačkih interesa.Čampara je najavio da će glasati za smenu aktuelne Vlade Kantona Sarajeva, u čijem su sastavu kadrovi SDA, ukoliko nastave sa lošim radom. 

Aljoša Čampara je rođen u Sarajevu 1975.godine u uticajnoj bošnjačkoj porodici, povezanoj sa Alijom Izetbegovićem, prvim predsjednikom BiH. Čampara je diplomirao na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, te je u svojoj karijeri radio kao stručni saradnik u Odjelu za kadrovska pitanja i Odjelu za protokol Parlamentarne skupštine BiH, kao sekretar Ustavno-pravne komisije Doma naroda PS BiH, sekretar Doma naroda PS BiH, sekretar Zajedničke službe PS BiH i dogradonačelnik Grada Sarajeva. 

Idi naVrh

Don't Miss