Čeka se odluka FUCZ-a o podjeli respiratora, četiri kantona poslala zahtjev

21.07.2020.

Provjerili smo koji su kantoni do sada zatražili da im se isporuči dio respiratora, koje je Vlada Federacije nabavila preko Federalnog kriznog štaba, a koji je ovlastio firmu Srebrena malina.

Iz Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) su za N1 kazali, da su 14.07.2020.godine uputii Akt svim Kantonalnim ministarstvima zdravstva da u što kraćem roku ovoj Upravi dostave zahtjev o neophodnim količinama respiratora za Kliničke centre i bolnice na području navedenih Kantona.

Na adresu Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) , do danas, kako su istaknuli, stigli su zvanični zahtjevi sa iskazanim potrebama od Ministarstava zdravstva iz četiri Kantona: Posavski kanton, Kanton 10, Zeničko – dobojski kanton i Srednjobosanski kanton.

“Nakon što FUCZ od svih deset Kantonalnih ministarstava zdravstva dobije zahtjeve sa iskazanim potrebama, Federalni štab civilne zaštite će, na osnovu prijedloga Federalnog ministarstva zdravstva i Zavoda za javno zdravstvo FBiH, donijeti Zaključak o raspodjeli istih”, rekli su iz FUCZ. 

Podsjetimo, Tužilaštvo BiH je nakon što su respiratori uvezeni, otvorilo istragu o nabavci respiratora i izvijestilo javnost da je vještačenjem utvrđeno da se nabavljeni respiratori ne mogu koristiti u jedinicama intenzivne njege.

Nedugo zatim, zbog nabavke ovih respiratora, koji su plaćeni 10,5 miliona KM, uhapšeni su federalni premijer Fadil Novalić, suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak i direktor “Srebrene maline” Fikret Hodžić.

Sud BiH 31. maja odbio je prijedlog Tužilaštva BiH za određivanjem pritvora te su oni pušteni na slobodu.

Također, i Aleksandar Zolak, direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, ispitan je u svojstvu osumnjičenog u sklopu istrage o spornoj nabavci respiratora.

Uvoz 100 kineskih respiratora, predmet je istrage državnog tužilaštva skoro dva i po mjeseca.

(N1, Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss