d2ed7d37323fe1c521054d5e31a2d749
d2ed7d37323fe1c521054d5e31a2d749

U Hrvatski sabor ulaze 33 žene: Lijepo je to, ali kvota još nije ispunjena

07.07.2020.

Hrvatski izbori održani su proteklog vikenda, a prema pisanju hrvatskih medija, u Saboru će sjediti 33 žene. Toliko ih je bilo samo u vrijeme Ivice Račana.

 

– Lijepa je vijest da će biti više žena nego prije u Saboru iako zakonska kvota još nije ispunjena. Vidjeli smo da su neke stranke, poput vodeće, radije plaćale kazne nego na liste stavili koliko treba ženskih kandidata – kaže Vesna Vučemilović (52), koja u Sabor ulazi kao zastupnica Domovinskog pokreta.

Javnost ju je u kampanji zapamtila po tome što je sestra Miroslava Škore, no Vesna je 26 godina bila posvetila gospodarskom sektoru, najdulje je radila u Pivovari Osijek te našičkoj cementari, a inače predaje na Veleučilištu u Slavonskom Brodu. O saborskome mandatu sigurno nije sanjala kad je s nepunih šest godina krenula u školu, no kaže nam da je spremna na nove izazove koji je čekaju na Markovu trgu.

– Meni je ovo prvi mandat i vjerojatno neće biti lako. Što se tiče pitanja jesam li se ikad prije mogla zamisliti u Saboru, mogu samo reći da se uvijek vodim onom nikad ne reci nikad – kaže ona.

Navodi da, kada krenete u političku utakmicu, moguće je svakako osvojiti mandat.

 

– Ovo je prvi saziv Sabora u kojem imamo deklarirane feministkinje – ponosno ističe Rada Borić iz koalicije Možemo.

Dodaje kako su do prije mjesec i pol dana bili statistička pogreška, a sad imaju sedam mandata te kaže:

– Pokazali smo što aktivizam, kreativnost i biti s ljudima na ulici znači. Danas imamo sedam mandata i ponosno ćemo raditi sve što smo u kampanji i obećali – dodaje.

Ističe da su oni bili jedina lista s takozvanim zip sustavom žena i muškaraca.

– To uopće nije teško napraviti, a i imali smo više nositeljica lista nego nositelja. Sjećamo se kako su u SDP-u govorili da žene nemaju iskustva u vođenju kampanje. Kod nekih su u kampanji muškarci u tamnim odijelima s mračnim porukama stajali u prvim redovima, a žene su se tek nazirale u trećima – rekla je. 

Marijana Puljak iz stranke Pametno u zadnjim minutama utakmice ušla je u Sabor.

– Sretni smo što ćemo Dalija Orešković, Dario Zurovec i ja imati klub zastupnika i priliku da inzistiramo na temama o kojima smo govorili u kampanji. U našem klubu muškarac je iznimka, pa će se možda on morati boriti za svoja prava – našalila se Puljak.

U vrijeme Ivice Račana u Sabor su ušle 33 žene. U tri saziva Sabora prije njega bilo je 16, sedam pa devet. Peti saziv Sabora imao je 27 žena, šesti 32, sedmi 30, osmi 23, a deveti 19.

(24sata-hr, interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss