U Nevesinju se otvara Covid odjeljenje, moguće pooštravanje mjera u RS-u

U RS-u 16 novozaraženih i dva smrtna slučaja u posljednja 24 časa, od kojih je jedna osoba starije životne dobi, a druga je imala 41 godinu. Zbog novonastale situacije otvara se Covid odjeljenje i u Nevesinju, a ukoliko dođe do pogoršanja nadlaženi najavljuju mogućnost pooštravanja mjera.

Epidemiološka kriva u većem je porastu nego što je bila tokom aprila i maja kada su na snazi bile restriktivne mjere. Broj zaraženih u Republici Srpskoj dostigao je 2609, a broj preminulih 131 starije su i srednje životne dobi i nisu svi imali udružena hronična oboljenja. Na liječenju su 122 osobe.

“Trideset i šest osoba je smješteno na UKC i od toga je 6 osoba na respiratoru, dok je u drugim bonicama smješteno 86 oboljelih od covid 19 i to najviše u Prijedoru 18 osoba, pa zatim u Trebinju i Doboju po 16”, rekla je Jela Aćimović, epidemiolog Instituta za javno zdravstvo RS.

Nakon današnje posjete ministra zdravlja Trebinju najavljeno je proširenje trebeinjske bolnice i formiranje Covid odjeljenja u Nevesinju.

 

“Svaka bolnica u onom trenutku kada popuni svoje Covid odjeljenje dužna je da iskomunicira sa najbližom bolnicom da primi te pacijente koji zadovoljavaju prijem u bonicu, to znači ako imaju pogoršanje kliničke slike”, rekao je direktor Instituta Branislav Zeljković.

 

Karantini su raspušteni 1. jula i osobe sa lakšom kliničkom slikom su u kućnoj izolaciji. Danas je republički krizni štab sve mjere koje su na snazi produžio do 20. jula.

 

Do 20. jula 2020. godine zabranjuju se sva javna okupljanja u grupama većim od 50 lica, ograničava se radno vrijeme ugostiteljskim objektima za ishranu i piće od 06.00 do 23.00 časova, dozvoljavaju se takmičarske aktivnosti sportskih organizacija i sportista isključivo bez prisustva publike.

 

Ukoliko se situacija dodatno iskomplukije moguće je očekivati pooštravanje mjera, najavljuju nadležni. Da bi se to izbjeglo eidemiolozi preporuču građanima nošenje maski, pojačane higijenske mjere i izbjegavanje okupljanja.

(N1/Interview.ba)

Prethodna vijest

Komšić: Srbijanski režim ne pokazuje ni trun moralne odgovornosti za genocid

Naredna vijest

U Bosni oblačno s kišom u sjevernim područjima, a u Hercegovini sunčano