a2c4f39deac9ff2854257126d8b172cf
a2c4f39deac9ff2854257126d8b172cf

Novih 49 slučajeva zaraze na virus COVID-19 u Kini

U ponedjeljak je Kina obavijestila javnost o 49 nova slučaja zaraze korona virusom dok se Peking nastoji izboriti s novim žarištem virusa COVID-19 povezanim s tržnicom u glavnom kineskom gradu.

Od ukupnog broja novozaraženih u Kini 36 se odnosi na glavni grad u kojemu su tisuće testirane nakon što je na veletržnici Sinfadi u četvrti na jugozapadu grada iznenada prošlog tjedna izbila zaraza.

Ta tržnica osigurava 90 posto svježeg voća i povrća za Peking. 

Prema lokalnim dužnosnicima u pogođenoj četvrti “ratno je stanje” i neki dijelovi grada su u blokadi te je zabranjeno putovanje između pojedinih dijelova grada.

Veletržnica je zatvorena, a testiranjem su obuhvaćeni deseci tisuća stanovnika te je grad pokrenuo akciju ulaska u trag svim osobama koje su bila na toj tržnici ili su bile u kontaktu s posjetiteljima tržnice.

Dio škola otkazao je nastavu.

– Rizik širenja epidemije vrlo je visok pa moramo poduzeti odlučne mjere – kazao je glasnogovornik pekinške gradske uprave Xu Hejiang na konferenciji za novinare u ponedjeljak.

Veletržnica Sinfadi 20 puta je veća od one u Wuhanu iz koje je krenula pandemija covida-19 i na njoj se preprodaje tisuće tona hrane.

Tijekom protekla četiri dana Peking je potvrdio ukupno 79 slučajeva zaraze koronavirusom.

U četvrtima u okolini tržnice uvedene su dodatne mjere poput strože kontrole kretanja ljudi i vozila, dezinfekcija i mjerenje tjelesne temperature. 

Peking je u potrazi za zaraženima od nedjelje proveo 76.499 testiranja, a pozitivno je 59 osoba, kazao je u ponedjeljak glasnogovornik gradskog povjerenstva za javno zdravstvo Gao Xiaojun.

Svjetska zdravstvena organizacija izvijestila je u nedjelju da ju je Peking izvijestio o novom slučaju.

Epidemiolog kineske vlade kazao je da sekvenciranje DNK virusa na veletržnici pokazuje da je mogao stići iz Europe.

(Hina, N1)

Prethodna vijest

Sarajlić: Majkić priprema opasniju priču od ove da će migranti glasati za SDA

Naredna vijest

Na virus COVID-19 pozitivno 16 osoba od ukupno testiranih 276 uzoraka na KCUS-u