Nenadić razgovarao sa penzionerima GRAS-a o pitanju neuplaćivanja staža

Predstavnici penzionera GRAS-a, koji su penzionisani po nepovoljnim uvjetima 2014. godine, razgovarali su sa premijerom Kantona Sarajevo (KS) Mariom Nenadićem i kantonalnim ministarom saobraćaja Adi Kalemom.

Predstavnici penzionera, koji zastupaju interese 120 bivših uposlenika, obavijestili su premijera i ministra o vrlo složenim uvjetima po kojima oni ostvaruju svoja prava.

– Problemi su nastali zbog neuplaćivanja staža od 2009. godine. Penzionisani su po redovnoj zakonskoj proceduri i po tom osnovu imaju penziju od 400 KM, a zbog određenih propusta na koje oni nisu mogli utjecati – rečeno je na sastanku, saopćeno je iz kantonalne pres-službe.

Kako se navodi, bilo je riječi o iznalaženju modela za rješenje tog pitanja, “jer se radi o vrlo složenim pravnim i finansijskim procedurama”.

Penzioneri su upoznati o tome da su počeli pregovori s upravom i sindikatom GRAS-a, kao i da su premijer i ministar o ovim pitanjima već razgovarali s predstavnicima EBRD-a.

– Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo je kroz mjere za rekonstrukciju preduzeća GRAS već utvrdilo način na koji će penzionisati višak radnika, ali i onih koji su penzionisani kao invalidi rada, jer se njima trenutno isplaćuju minimalne penzije – istakao je ministar Kalem.

Najavio je kako će zajedno s premijerom uskoro održati sastanak sa Upravom za indirektno oporezivanje i Poreznom upravom Federacije BiH, kako bi ovi uposlenici dobili penzije u punom iznosu.

Na kraju sastanka premijer Nenadić je najavio da će se nastaviti razgovori, kao i da se očekuju određena rješenja vezana i za pitanje viška uposlenika u GRAS- u, ali će se sigurno u tom paketu mjera razmatrati i ovaj problem s penzionerima, navodi se u saopćenju.

(N1, Interview.ba)

Prethodna vijest

U RS-u 18 osoba pozitivno na virus COVID-19 od 324 testiranih laboratorijskih uzoraka

Naredna vijest

Od 603 testirana uzorka u FBiH, 39 pozitivno na koronavirus u četiri kantona