f49d28ac362601059546eeb8a8a064af
f49d28ac362601059546eeb8a8a064af

Jovanović: Broj novozaraženih u Tuzlanskom kantonu veći nego u najvećem jeku pandemije

Danas je potvrđeno pet novih slučajeva zaraze virusom COVID-19 u Tuzlanskom kantonu te je ukupan broj slučajeva u tom području 57 od čega je jedna osoba hospitalizirana u UKC-u Tuzla.

Direktor Kantonalne uprave civilne zaštite TK Zoran Jovanović smatra da se pokazalo da je popuštanje mjera bilo preuranjeno te da je u tom kantonu trenutno broj zaraženih veći nego u najvećem jeku pandemije koronavirusa.

– Mi i danas imamo primjere zemalja koje su prije nas zahvaćene pandemijom, gdje još uvijek koronavirus nije nestao. Mi smo odjednom odlučili na svoju ruku krenuti s prestankom stanja prirodne nesreće – stav je Jovanović.

Mišljenja je da su građani previše opušteni i da se ne pridržavaju mjera, zbog čega bi broj zaraženih mogao biti i veći.

– Građani se više ne pridržavaju ni onih mjera koje su ostale obavezne i još uvijek su na snazi, a to su maske u zatvorenom prostoru i fizička distanca. Stoga stalno apeliram na građane da se pridržavaju mjera, jer naredbe kriznih štabova nisu bezveze propisane – poručio je direktor Kantonalne uprave CZ TK.

Nakon otvaranja granica i značajnog broja dolazaka iz dijaspore, Jovanović upozorava kako mora postojati kontrolisan protok ljudi.

(Fena, N1)

Prethodna vijest

Izetbegović: U petak o izboru kandidata za mjesto ministra sigurnosti BiH

Naredna vijest

Efendić: U domovima zdravlja stanje je krajnje neizdržljivo