KAD SLAVIMO DRŽAVU, MOŽE I BEZ JAVNOG POZIVA Svi komercijalni mediji lijevo, “Hayat”desno

07.03.2024.

Vlada TK je Savezu demobilisanih boraca dodijelila 85.000.00 KM za troškove dijela Programa obilježavanja Dana državnosti. Pa je odlučeno, Vlada će finansirati, a borci potpisati ugovor. Savez se bez javnog poziva odlučio za “Hayat”. A ni Vladi TK, očito, nije bilo mrsko

Piše: Anisa MAHMUTOVIĆ

Dan državnosti je veliki praznik za sve koji vole i poštuju domovinu u kojoj žive.

U političkoj paukovoj mreži u kojoj smo već godinama, to je i dan kad se dijelimo, na one koji ovaj dan priznaju kao rođendan države, na one koji jednostavno taj dan i ne priznaju.

Takmičenje u patriotizmu

Jedna od podjela koju nije teško napraviti, ali je teško shvatiti.

Prilika je ovo i da se mnogi potakmiče u patriotizmu.

Defile: Zastupnici, ministri, direktori policajci… svi u jednom stroju

Tako je prošle godine, Dan državnosti, po prvi put u Tuzlanskom kantonu obilježen  defileom zastupnika u Skupštini Tuzlanskog kantona, ministara u Vladi Tuzlanskog kantona, direktora i zaposlenika javnih preduzeća na čelu sa četiri transportera.

Obilježavanje je nastavljeno koncertom „Moja domovina“ u Bosansko-kulturnom centru.

Samo neka je veselo!

Stiglo na naplatu

I zašto se danas osvrćemo na ovu proslavu? Pa jednostavno, stiglo na naplatu.

Računi kažu da je Vlada TK na sjednici u novembru prošle godine Savezu demobilisanih boraca dodjelila 85.000.00 KM na ime finansiranja i refundacije troškova realizacije Programa obilježavanja 25. novembra – Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

I to na osnovu Uputstvu o postupku dodjele i korištenja iz tekuće rezerve. To Uputstvo dozvoljava da se sredstva mogu koristiti za oblasti kulture, sporta,  nauke, obrazovanja i druge za koje Vlada TK procjeni da su od javnog interesa.

Pa se onda Vlada TK, kao suorganizator proslave/obilježavanja odlučila da se bavi medijima.

I za promociju oba događaja, defilea i koncerta izdvojila 53.236,43 KM.

A kantonalna TV?

No, dio je posla ostavila i borcima.

Medijska kuća će biti nosilac audio vizuelne medijske usluge i emitovanja obilježavanja Dana državnosti BiH na području TK-a shodno ugovoru o pružanju usluge, koji će potpisati Savez demobilisanih boraca kao suorganizator nosioca aktivnosti – navela je Vlada.

Da ne ispadne da ništa nije uradila.

Kakvo sad pružanje medijskih usluga? Zašto se ovaj posao jednostavno nije povjerio kantonalnom servisu, koji se i onako finansira iz budžeta TK, a koji je tokom prošle godine dobio tri miliona KM iz budžeta?

Na lijepe oči!

No, namjere su (možda) bile i drugačije, jer kako drugačije čitati odluku da Savez demobilisanih boraca TK ugovor za „medijske usluge“ potpiše s medijskom kućom „Hayat d.o.o Sarajevo“. Bez javnog poziva. Na lijepe oči!

Posao Hayata bio je reprodukcija programskog materijala namijenjenog za audio-vizuelne medijske usluge i emitovanje svečanog koncerta „Moja BiH“.

Za to je izdvojeno ukupno 53.236,40 KM sa PDV-om.

Cijena navedenih usluga je iznosila 107.263,20 KM  bez uračunatog PDV-a, gdje je Hayat participirao u troškovima sa 57,58 posto, dok je Savez demobilisanih boraca TK-a participirao sa 42,42 posto – pojašnjavaju iz Saveza.

Kad pitamo predsjednika SDB TK Ibrahima Mušića kako je i zašto sarajevski Hayat izabran, kad su i druge medijske kuće u Tuzlanskom kantonu imale iste tehničke mogućnosti za prijenost tog događaja, on odgovara:

Ja ne znam. Mi smo bili pododbor Vlade TK-a. Ne bih ja kometarisao tehničke mogućnosti ili ako postoji neko rivalstvo među kućama ne bih se miješao – rekao je za Interview.ba.

Bez odgovora

Premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić i ministrica za boračka pitanja Senada Dizdarević nisu željeli odgovoriti na pitanja da li su imali neki utjecaj na izbor medijske kuće.

Tako nismo doznali zašto je Vlada, pored kantonalnog servisa, koji finansira iz budžeta, dala prednost komercijalnom mediju koji je angažovan bez javnog  poziva, iako su na svojim stranicama vršili promociju događaja.

Unatoč tome što smo pitanja postavili i javno.

No, nije to jedini slučaj u kojem su privatni mediji dobili pomoć ili podršku Vlade Tuzlanskog kantona.

Tajne cifre

Prošle godine raspisan je Javni poziv za dostavu projekata, koji će biti podržani iz budžeta TK, u iznosu od 150.000 KM. Mogli su se prijaviti svi mediji, čije je sjedište na području ovog Kantona, ali i oni koji u Tuzlanskom kantonu imaju dopisništvima.

Među onima koji su dobili novac, a nemaju sjedište u TK je Simurg media d.o.o. Sarajevo u čijem vlasništvu je portal Faktor, blizak SDA.

Za dva projekta Simurg media dobila je 9.000 KM.

Vlada je finansirala i druge medije, čak i one van Kantona

Ipak, nakon što je Odluka donesena, javnost nije znala kome je koliko novca dodijeljeno.

“Kafa s premijerom”

Umjesto da se objavi lista, odabrani su mediji početkom novembra prošle godine pozvani na događaj popularnog naziva „Kafa s premijerom“. Tada su ugovori i potpisani.

U Tuzlanskom kantonu čini se, prema izvještajima, ne žale potrošiti za medije.

Od 2019. godine privatnim su medijima darovali 580.000 KM, dok je za kantonalni javni servis izdvojeno 11,9 miliona KM.

Međutim, uprava  JP RTV TK smatra da je za poboljšanje statusa zaposlenih potrebno još 150.000 KM. Zato su iz budžeta za ovu godinu zatražili dodatna sredstva.

Inače, kao što nam je potvrđeno iz Ministarstva za kulturu, sport i mlade čijem resoru pripada i ova kuća, izvještaj o poslovanju za 2022. godinu još uvijek nije usvojen, a Skupština TK-a je odbila i izvještaj iz 2021. godine.

Usvajanjem Budžeta TK za 2024.godinu zahtjev Uprave JP RTVTK je odbijen, a dodatnih  100.000 KM dato je na poziciji “Mediji”, gdje će po prvi put komercijalni mediji kroz javni poziv na raspolaganju imati 250.000 KM.

Dok  zastupnici čekaju izvještaj za prošlu godinu JP RTV TK, Vlada i dalje troši budžetske rezerve na medijske aktivnosti.

Ministarstvo trgovine poziva novinare na let

Primjera je mnogo, a evo i jednog nedavnog.

Nakon odlaska mađarske aviokompanije sa MAT Tuzla, mjesecima su vođeni pregovori i tražena zamjena. Napokon je odlučeno da grčka privatna kompanija otvori svoju bazu u Tuzli, prvi let bio je 18. decembra za Švedsku. Ako je suditi fotografijama i snimcima bilo je svečano. A sve „zahvaljujući“ ministarstvu trgovine, turizma i saobraćaja TK, koje je na svečanost pozvalo određene medije.

Ne zna se po kojem su kriteriju pozivani novinari na promotivni let nove aviokompanije (Foto: Klix)

Kako je kazala jedna od kolegica, koja je prisustvovala događaju, nju je nekoliko dana prije pozvao zastupnik Mahir Mešalić i pitao da li bi išla!?

Rekao je da će mi se neko javiti s MAT-a. Poslije je zvao direktor. Koga su još zvali, po kojem osnovu, koje htio, ko nije, ne znam. Broj mjesta je vjerovatno bio ograničen…- kazala nam je.

Iz Ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja TK, ali ni Kantonalnog odbora Demokratske  fronte nisu negirali, ali ni potvrdili ovu informaciju.

Divković: Vlasti su se izvještile

Istina je jedino da su “odabrani” novinari letjeli. No, nije jasno po kojem su kriteriju u avionu bili baš oni.

Da li svim ovim gestovima, odabirom bez javnih nabavki, pozivanjem na svečanosti, dodjelom novca, reklamnim letovima, vlast u Tuzlanskom kantonu “kupuje”, ali i cenzuriše novinare, pitali smo iskusnog tuzlanskog novinara, predsjednika Udruženja BH novinari Marka Divkovića.

Divković: Službeno, cenzure nema

Službeno, naravno nemamo cenzuru. Ali, kako se kod nas mnogo toga dešava po onoj, što nema u izlogu, ima u radnji, ograničavanje slobode medija, uskraćivanjem ili otežavanjem pristupa informacijama, sakrivanjem informacija koje čak i imaju oznaku da su javne,  govori samo da su  se vlasti izvještile u izigravanju zakona i ismijavanju demokratije i medijskih sloboda – kaže Divković.

Kako je Divković dalje kazao tragična je spoznaja u tome što u Vladi, postoje profesionalni novinari za koje se zapravo ne zna jesu li u službi javnosti i građana ili puki privijesak premijera.

Svaka vlast, pa i ova aktuelna u TK, pokušava od javnosti sakriti sve što može.

Idi naVrh

Don't Miss