Goraždani na protestima zbog izgradnje zida duž obale rijeke Drine

06.06.2020.

Nekoliko stotina građana Goražda okupilo se danas u protestnoj šetnji kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog izgradnje zida duž cijele obale rijeke Drine.

Predstavnik građana Luke Mirsad Kadrić danas je u razgovoru za N1 kazao da javnost nikada nije upoznata sa ovim projektom i da su tek na njihov zahtjev dobili prezentaciju projekta. Ali, navode, već je bilo kasno.

“Našli smo niz nepravilnosti koje ćemo pokušati dokazati”, kazao je Kadrić.

Nezadovoljni načinom realizacije projekta izgradnje obalautvrda na Drini, poručuju da neće odustati od zahtjeva za uklanjanje betonskog bedema na obali ispod naselja Luka, te da neće dozvoliti ovakvu gradnju u centru grada gdje je takođe planirana izgradnja obalautvrde.

Građani su nezadovoljni i odnosom gradskih vlasti kao i ishodom i zaljučcima vanredne sjednice Gradskog vijeća, čija je većina, kako su istakli, ignorisala njihove argumente o obustavi gradnje betonskog zida.

Dodatno ogorčenje građana izazvali su i stavovi izneseni na sjednici Gradskog vijeća gdje su projektanti istakli da realizacijom ovog projekta ne mogu garantovati za potpunu sigurnost od eventualnih budućih poplava, što nameće dodatna pitanja o opravdanosti ovih aktivnosti – istaknuto je danas.

Projekat izgradnje obalautvrda u Goraždu vrijedan 10,5 miliona KM finansira se kreditnim sredstvima Svjetske banke. Radovi koji se izvode nizvodno od Mosta žrtava genocida u Srebrenici izazvalli su niz, uglavom negativnih reakcija građana najprije kada je uništeno gradsko izletište na lokalitetu Pod orasima, a pojedini građani zbog uzurpacije privatnog zemljišta najavili su i tužbe.

 

Najveći revolt građana izazvala je izgradnja parapetnog zida na desnoj obali u naselju Luka, visine oko dva metra, kojim je u potpunosti onemogućen pogled na rijeku Drinu.

(N1/Interview.ba)

 

Idi naVrh

Don't Miss