Španija ukida karantin za strane turiste od 1. jula

Španija će ukinuti dvonedjeljni karantin za turiste iz inostranstva od 1. jula, saopštila je danas španska vlada.

Šanska ministarka inostranih poslova Aranča Gonzales Laja napisala je na svom Twitter nalogu: “Najgore je iza nas” uz emodžije bikinija, naočara za sunčanje i kofera, prenio je Rojters.

“U julu ćemo postepeno otvoriti Španiju za strane turiste, ukinuti karantin, obezbijediti najviše zdravstvene standarde. Željno očekujemo da vas ugostimo”, poručila je ona na Twitteru.

Barovima i restoranima u Madridu i Barseloni dozvoljeno je od danas da rade u baštama sa pola kapaciteta, ali su mnogi ostali zatvoreni vagajući da li će to za njih biti profitabilno.

Neki od onih koji su otvorili svoja vrata nakon što je osoblje sa rukavicama i maskama očistio terase i postavio stolove udaljene daleko jedne od drugih, bili su pesimistični.

“Veoma je komplikovano, nećemo moći da spasemo turističku sezonu ukoliko ne dođu stranci”, rekao je Alfonso Gomez, vlasnik restorana u Barseloni.

Prolazinici na ulicama su ipak boljeg raspoloženja.

“Lijepo je osjetiti ponovo slobodu nakon toliko dugo vremena”, izjavila je Rozi, pisac i stanovnica Barselone.

U Španiji su zabilježena 28.752 smrtna slučaja od korona virusa i 235.772 zaraženih, ali je broj preminulih protekle sedmice pao na manje od 100 dnevno.

Prethodna vijest

Na granici Slovenije s Italijom u ophodnje uključeni i vojnici

Naredna vijest

Wuhan izveo više od 6,5 miliona testiranja na koronvirus