Na granici Slovenije s Italijom u ophodnje uključeni i vojnici

Slovenski ministar obrane Matej Tonin potvrdio je u ponedjeljak da su u ophodnje na granici s Italijom, uz slovensku policiju, uključeni i pripadnici vojske s osobnim naoružanjem, ali samo kao pomoć policijskim snagama.

Pri patroliranju vojnici za samoobranu imaju i osobno naoružanje, kazao je Tonim novinarima u parlamentu, komentirajući okolnosti incidenta do kojega je ovih navodno došlo u blizini Kozine, u graničnom pojasu prema Italiji.

Navodno su 32-godišnjeg mladića iz Trsta, koji je na slovenskom teritoriju šetao šumom, zaustavila dva uniformirana muškarca. Pri tomu ga je jedan prisilio da klekne pred uperenom puškom, ali ga je pustio kad se ispostavilo da govori slovenski i talijanski, a da u Sloveniji ima i prebivalište pa više nije bio sumnjiv kao ilegalni migrant.

 

Ta se priča ovih dana pojavila i u talijanskom tisku, s aluzijama da su na granici slovenske paravojne skupine. Mladić je svoju verziju događaja najprije ispričao tršćanskom listu “Primorski dnevnik” koji izlazi na slovenskom jeziku, i to pod uvjetom anonimnosti, ali su je prenijeli i mediji na talijanskom, izražavajući sumnju da se radi o paravojnim skupinama. Mladić je to zanijekao i tvrdi da se radilo o regularnom vojniku slovenske vojske, koji mu se kasnije i ispričao zbog neugodnosti.

 

Tonin je u vezi s tim slučajem potvrdio da je u nadziranje granice s Italijom uključena i vojska, ali da o svakom slučaju ilegalnog prijelaska vojska nakon intervenmcije mora obavijestiti policiju.

 

Ta se vojno-policijska suradnja odvija po istim zakonskim ovlaštenjima kao i kontrola granice s Hrvatskom, pojasnio je u ponedjeljak Tonin, ali navodni incident nije želio komentirati dok se stvari ne ispitaju. Pri tome nije u potpunosti isključio ni mogućnost da je priča izmišljena, odnosno da se radi o “lažnoj vijesti”.

 

U Italiji je taj događaj dobio medijsku pažnju pa su i neki regionalni političari iz tog dijela Italije tražili da reagira talijasnko ministarstvo vanjskih poslova i zatraži objašnjenje slovenske strane.

(N1/Interview.ba)

Prethodna vijest

Novo ublažavanje mjera zabrane u BiH

Naredna vijest

Španija ukida karantin za strane turiste od 1. jula