51298efbeb7537796ed0aa3c89cf9a25
51298efbeb7537796ed0aa3c89cf9a25

Čerkez: Očekuju se brojni dolasci u BiH, postoji mogućnost ‘unosa’ zaraze

U Federaciji Bosne i Hercegovine tokom protekla 24 sata testirane su 632 osobe, od kojih su dvije pozitivne na koronavirus (Covid-19), a radi se o slučajevima registriranim u Zeničko-dobojskom kantonu.

Član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravlje Goran Čerkez ocijenio je danas u sklopu redovnog online obraćanja da je stanje u FBiH pod kontrolom i da je epidemiološka situacija stabilna.

Istakao je da su do sada u FBiH ukupno testirane 33.273 osobe, od kojih je 1.013 bilo pozitivno, te da trenutno u FBiH postoji 95 aktivnih pozitivnih slučajeva oboljenja.

Prema prezentiranim podacima, u FBiH je do sada oporavljen 881 pacijent. Dodao je i da je 17 pacijenta na bolničkom liječenju, ali da nijedan nije na respiratoru.

Čerkez je istaknuo da Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva nije predložio mjeru ukidanja samoizolacije, jer su smatrali da se treba sačekati kraj mjeseca maja.

– Očekuje se dolazak velikog broja građana u BiH tokom praznika. Nećemo moći kontrolirati situaciju i postoji mogućnost ‘unosa’ zaraze – poručio je.

Izrazio je razumijevanje za građane koji žele posjetiti rodbinu u BiH, ali je poručio da se moraju pridržavati mjera zaštite.

– Na svakom je  da se odgovorno ponaša u narednim danima – istakao je Čerkez.

(Fena, Interview.ba)

Prethodna vijest

Trivić: Dražu Mihailovića branit ću uvijek

Naredna vijest

Komisija za sigurnost predlaže: Smjena Solaka, Federalnu upravu staviti pod nadležnost MUP FBiH