Izetbegović o aferi Respiratori: Napravljena greška na sjednici Vlade FBiH

Bakir Izetbegović, predsjednik SDA i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine komentarisao je aferu respiratoru. Poručio je kako su se zemlje borile da ih dobiju, da su tu bile uključene i tajne službe – te da je bio heroj nacije onaj ko nabavi 80-100 respiratora. Poručio je kako tim slučajem treba da se bave pravosudni organi i da on ne želi da donosi sud.

On je ponovio stav SDA koji je ranije iznesen o aferi “Respiratori” da procesi nabavki moraju biti javni i transparentni, kako bi se ostvarila potrebna konkurencija.

– Mogu reći da je napravljena greška na sjednici Vlade FBiH kada direktor Agencije za javne nabavke nije dovoljno čvrsto stao iza ovih pozicija, nego je amnestirao ustvari jedno olako ustupanje poslova i davanje vršenja nabavki na nedovoljno transparentan način. Moraju se poštovati procedure, mora postojati konkurencija. Postupci mogu biti skraćeni, ali nikako na način da se ne zna šta se radi – izjavio je Izetbegović.

Učesnici sjednice Vlade FBiH se sve češće izmiču od sjednice i onoga što su rekli, a zabilježeno je stenogramima, da li je posrijedi izbjegavanje odgovornosti?

– Pa znate, u ono vrijeme fokus je bio da se zaustavi pandemija, da se nabave respiratori, da se nabavi potrebna oprema. Ljudi su ohrabrivali na sjednici da nije važno koliko šta košta. Bila je otimačina u svijetu, tajne službe su se borile za to da zemlje dobiju respiratore, bili ste spasilac nacije kada nabavite nekih 80 ili 100 respiratora i opreme. Onda kada je vrijeme prošlo, kada se stišala pandemija, kada je postalo očigledno da su se neke greške napravile – onda su svi počeli da izmiču – izjavio je Izetbegović za N1.

Istakao je kako nije trebalo davati instrukcije i tumačenja kakva su neki davali na sjednici Vlade FBIH.

– Zbrzavalo se, žurilo se, da se jedan dio potreba zadovolji. Zaboravljalo se da postoje zakoni i procedure. Preostaje da prepustimo istragama da utvrde šta se dešavalo i da li su greške napravljene. Nije moje da presuđujem unaprijed. Ne treba padati u novu greškui. Pravosudna struka neka kaže svoje, da ne bih bio ja taj koji će suditi unaprijed – poručio je Izetbegović.

(N1, Interview.ba)

Prethodna vijest

Sve što morate znati ako planirate na more u Grčku

Naredna vijest

HNŽ: Predloženim korona-zakonom plaće dužnosnika bit će umanjene za 20 posto