Ef. Ljevaković: Islamska zajednica uskoro ublažava mjere, očekujem ove sedmice

02.05.2020.

Kako se smanjuje broj novozaraženih, tako se postepeno ublažavaju zabrane i restrikcije, u svijetu i kod nas. I Islamska zajednica će postepeno početi s ublažavanjem spomenutih mjera i ograničenja u pogledu obavljanja namaza u džematu u džamijama, poštujući pri tome važeće mjere zaštite koje su donijeli nadležni državni organi, kazao je zamjenik reisu-l-uleme i muftija sarajevski Enes ef. Ljevaković.

Katolička crkva je nedavno ponovo otvorila vrata svojih bogomolja, a da li bi se slično moglo očekivati i od IZ-a BiH, odgovorio je:

-Mjere zaštite od širenja zaraze koje su poduzele nadležne državne vlasti kao i Islamska zajednica u svom domenu sigurno su doprinijele suzbijanju i preveniranju pandemije. Kako se smanjuje broj novozaraženih, tako se postepeno ublažavaju zabrane i restrikcije, u svijetu i kod nas. I Islamska zajednica će postepeno početi s ublažavanjem spomenutih mjera i ograničenja u pogledu obavljanja namaza u džematu u džamijama, poštujući pri tome važeće mjere zaštite koje su donijeli nadležni državni organi. Očekujem da će se to desiti u prvoj sedmici maja. Vjernici i šira javnost će o tome biti blagovremeno obaviješteni. Nadam se da ćemo u drugu polovinu ramazana ući u mnogo relaksiranijem stanju – .

Poručio je svim građanima da se disciplinirano pridržavaju mjera zaštite koje su donijeli nadležni državni organi kao što su to činili i do sada, radi zaštite vlastitih, ali i života i zdravlja drugih ljudi.

-Muslimanima posebno poručujem da iskoriste mubarek dane ramazana da se posvete ibadetu, namazima, postu, učenju Kur’ana, zikru i dovama, da ne zaborave svoje obaveze prema džematu i Zajednici, da budu bliži jedni drugima, da povedu računa o onima kojima je pomoć potrebna, Blizu smo da prebrodimo ovo iskušenje. Ramazan i post će nam u tome biti od pomoći – napomenuo je,

(N1, Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss