U RS-u novih 53 zaraženih koronavirusom, među njima doktor i medicinske sestre

Novi virus korona (SARS-CoV-2) potvrđen je kod još 53 osobe u Republici Srpskoj, potvrđeno je danas iz entitetskog Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite.

Do sada je u tom bh. entitetu potvrđeno 820 slučajeva virusa korona, od čijih posljedica su preminule 34 osobe, a oporavilo se njih 381.

U protekla 24 sata u Institutu za javno zdravstvo i Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske izvršeno je testiranje 627 laboratorijska uzorka. Virus korona potvrđen je kod još četiri medicinske sestre i jednog doktora medicine u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske.

Testirano je ukupno 19 osoba koje borave i rade u domovima za starije osobe, a novi virus korona potvrđen je kod tri zaposlenika jednog doma za starija lica u Derventi i kod jedne korisnice tog doma u Banjoj Luci.

Prema mjestu prebivališta novih oboljelih, 26 osoba je iz Banje Luke, 10 iz Doboja, po tri osobe su iz Laktaša i Dervente, po dvije osobe iz Čelinca, Oštre Luke i Gradiške i po jedna osoba je iz Novog Grada, Srpca, Kneževa, Prnjavora i Teslića.

Riječ je o 20 osoba muškog i 33 ženskog spola. Devetnaest žena je srednje životne dobi, četiri mlađe, a deset žena je starije životne dobi. Pet osoba muškog spola su mlađe životne dobi, šest srednje i devet muškaraca je starije životne dobi.

Iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS-a su saopćili da je 13 osoba hospitalizirano, dok će ostali biti u izolaciji u skladu sa definisanim procedurama.

Ukupno 23 osobe nisu navele epidemiološku vezu sa pozitivnim slučajem, dok je kod ostalih riječ o kontaktu sa pozitivnim zaraženim.

Testirana su i još 73 radnika Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske i ovi nalazi su negativni. U okviru aktivnog nadzora u protekla 24 sata testirano je i još 59 zdravstvenih radnika čiji nalazi su negativni.

Negativni su i nalazi 22 republička inspektora, a testirano je ukupno 69 osoba iz lokalnih karantina ili objekata za izolaciju i ti nalazi su također negativni.

U Republici Srpskoj do sada je na novi virus korona (SARS-CoV-2) izvršeno ukupno 13.026 testiranja.

(Fena, Interview.ba)

Prethodna vijest

Psiholozi: Nezaposlenost utječe na tjelesno i mentalno zdravlje osobe

Naredna vijest

Svjetska zdravstvena organizacija pohvalila Švedsku