722edf1e3847abde3cc94ac1da84dd5f
722edf1e3847abde3cc94ac1da84dd5f

Svjetska zdravstvena organizacija pohvalila Švedsku

30.04.2020.

Švedskoj su upućene mnoge kritike zbog održavanja socijalnog života tokom pandemije koronavirusa, ali su je zvaničnici Svjetske zdravstvene organizacije jučer ipak pohvalili.

Doktor Michael Ryan i predstavnik WHO rekao je kako je ova zemlja uspostavila „vrlo jaku zdravstvenu javnu politiku“ te da bi njihov model „dostizanja novog normalnog života“ mogao biti i novi model država.

 

Pojasnio je i kako je Švedska zaista vjerovala svojoj zajednici da će implementirati socijalnu distancu.

Podsjetimo, švedske vlasti su držale sve vrijeme otvorenim škole, restorane i mnoga preduzeća.

Epidemolog Anders Tegnell rekao je kako bi kroz sedmice ova zemlja mogla postići kolektivni imunitet i zaustaviti širenje virusa.

Prema snimci CBNC-a, predstavnici su pojasnili i kako je propusta bilo, poput toga što nisu pronašli prve slučajeve zaraze, nisu tragali za kontaktima i više testirali.

Ali, dodali su kako ova zemlja sada predstavlja budući model povratka u društveni život, te da naši odnosi sa ljudima moraju biti modulirani, i da svi moramo učiniti sve da smanjimo prenos virusa i prilagodimo.

Ipak, do sada je potvrđeno više od 20.000 slučaja koronavirusa, a umrlo je 2462osoba prema zadnjim podacima.

Susjedne zemlje Norveška i Finska imaju upola manje populacije od ove zemlje, ali su zabilježile smrtnost manju od 250 osoba.

(nydailynews.com, interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss