Svjetska zdravstvena organizacija pohvalila Švedsku

Švedskoj su upućene mnoge kritike zbog održavanja socijalnog života tokom pandemije koronavirusa, ali su je zvaničnici Svjetske zdravstvene organizacije jučer ipak pohvalili.

Doktor Michael Ryan i predstavnik WHO rekao je kako je ova zemlja uspostavila „vrlo jaku zdravstvenu javnu politiku“ te da bi njihov model „dostizanja novog normalnog života“ mogao biti i novi model država.

 

Pojasnio je i kako je Švedska zaista vjerovala svojoj zajednici da će implementirati socijalnu distancu.

Podsjetimo, švedske vlasti su držale sve vrijeme otvorenim škole, restorane i mnoga preduzeća.

Epidemolog Anders Tegnell rekao je kako bi kroz sedmice ova zemlja mogla postići kolektivni imunitet i zaustaviti širenje virusa.

Prema snimci CBNC-a, predstavnici su pojasnili i kako je propusta bilo, poput toga što nisu pronašli prve slučajeve zaraze, nisu tragali za kontaktima i više testirali.

Ali, dodali su kako ova zemlja sada predstavlja budući model povratka u društveni život, te da naši odnosi sa ljudima moraju biti modulirani, i da svi moramo učiniti sve da smanjimo prenos virusa i prilagodimo.

Ipak, do sada je potvrđeno više od 20.000 slučaja koronavirusa, a umrlo je 2462osoba prema zadnjim podacima.

Susjedne zemlje Norveška i Finska imaju upola manje populacije od ove zemlje, ali su zabilježile smrtnost manju od 250 osoba.

(nydailynews.com, interview.ba)

Prethodna vijest

U RS-u novih 53 zaraženih koronavirusom, među njima doktor i medicinske sestre

Naredna vijest

Počela sjednica CIK-a o pripremama za lokalne izbore