31a123f1548c819506db17350457ad6e
31a123f1548c819506db17350457ad6e

U Hrvatskoj druga faza popuštanja zdravstvenih mjera, posebne mjere za vrtiće

U Hrvatskoj je u protekla 24 sata potvrđeno 15 novih slučajeva koronavirusa, ukupno ih je do sada 2062, a još četvero ljudi je umrlo, izvijestio je u u srijedu Nacionalni stožer Civilne zaštite i najavio drugu fazu popuštanja zdravstvenih mjera od 2. maja.

Kako je kazano na konferenciji za novinare, u splitskoj bolnici umrle su tri osobe -1944., 1928. i 1936. godište, sve s pridruženim bolestima te u Klinici za infektivne bolesti Fran Mihaljević jedna osoba 1950. godište. Ukupno je u Hrvatskoj preminulo 67 osoba, prenosi Hina.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak najavio je da će u ponedjeljak biti objavljene upute za drugu fazu popuštanja mjera, koja počinje 2. maja za crkve, a 4. maja za zdravstveni sustav i obrtnike koji dolaze u kontakt sa strankama.

U četvrtak će biti objavljene i preporuke za vrtiće u kojima će zaštitna oprema biti samo za zaposlene, a za djecu i roditelje stroge higijenske mjere.

– Za djecu je nemoguće propisati socijalnu distancu, no poticat će ih se da ne dodiruju usta, nos i sluznicu i pustiti da se druže – kazao je Capak.

Voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović najavio je da će Stožer oko 11. maja, kad počinje posljednja etapa prve faze popuštanja epidemioloških mjera, razmotriti ukidanje sustava e-propusnica za kretanje državom.

Ravnateljica zagrebačke Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić potvrdila je kako postoji ozbiljna mogućnost da koronavirus postane sezonski.

– Ovaj virus bi se mogao javljati sezonski svake godine, no s obzirom da je i dosta neobičan vidjet ćemo što će biti – rekla je Markotić.

Pojasnila je komplikaciju bolesti Covid-19 s pojavom krvnih ugrušaka, o čemu su objavljene prve znanstvene studije koje to dovode u relaciju s genetskim predispozicijama i nekim rizičnim faktorima.

(Fena, Interview.ba)

Prethodna vijest

Zabrana kretanja u RS-u za vrijeme prvomajskih praznika

Naredna vijest

Inspekcija KS: Radnici imaju pravo na uvećanje plaće za rad tokom praznika