Za borbu protiv koronavirusa: Klinički centar dobija 10 EKG uređaja čiju je nabavku finansirala Norveška

U Sarajevu na Kliničkom centru Univerziteta sutra će biti isporučeno 10 EKG (elektrokardiograf) uređaja koja je finansirala Kraljevina Norveške, a nabavku osigurao Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH.

Ukupna vrijednost ove donacije u opremi neophodnoj za tretman pacijenata zaraženih koronavirusom je 69.030 KM, a uređaji će biti korišteni za potrebe izolatorija Klinike za bolesti pluća i turbekolozu „Podhrastovi“.

Nabavka EKG uređaja je dio podrške borbi protiv pandemije COVID-19 u BiH za koju je Kraljevina Norveške izdvojila 7,5 miliona kruna (oko 1,3 miliona KM). Između ostaloga, Kraljevina Norveška je do sada finansirala nabaku zaštitne opreme za medicinske radnike u Hercegovačko-neretvanskom kantonu dok će već sljedeće sedmice biti isporučene zaštitne maske, te medicinska oprema Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske. Kraljevina Norveška je također osigurala sredstva i za nabavku šest respiratora za kliničke ustanove u Bosni i Hercegovini.    

Isporuci će prisustvovati Siri Andersen, otpravnica poslova Norveške ambasade u BiH i prof. dr. Sebija Izetbegović, generalna direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

Norveška Ambasada u Sarajevu i UNDP su 26. marta potpisali sporazum o odgovoru na pandemiju koronavirusa, u okviru kojeg se realizuje nabavka neophodne opreme i materijala.

 

UNDP, kao dio napora Ujedinjenih nacija u BiH, od trenutka proglašenja vanrednog stanja intenzivno radi na pružanju podrške nadležnim domaćim institucijama putem koordinacije pomoći i osiguranja neophodnih sredstava.

(Interview.ba)

Prethodna vijest

Serološka istraživanja pokazala da je (bilo) zaraženo znatno više građana

Naredna vijest

Ministar ovlašten za izdavanje promisorne note za povlačenje sredstava MMF-a