Serološka istraživanja pokazala da je (bilo) zaraženo znatno više građana

Preliminarno istraživanje sprovedeno među građanima države New York pokazalo je da gotovo 14 posto testiranih imaju antitijela na korona virus, što sugerira da je inficirano oko 2,7 miliona stanovnika te države, otkrio je guverner Andrew Cuomo u četvrtak.

Iako se radi o malom uzorku od 3.000 ljudi, kao i drugim ograničenjima ovog istraživanja, ono je pokazalo da je stopa smrtnosti od 0,5% niža nego što su mnogi strahovali da bi mogla biti.

– Ako je stopa zaraze 13,9 posto, onda to mijenja teorije o stopi smrtnosti ukoliko se zarazite, kazao je Cuomo.

Pomenuta stopa smrtnosti od 0,5 posto izračunata je dijeljenjem zvaničnog broja smrtnih ishoda u ovoj državi od 15.500 sa procijenjenim brojem zaraženih, dakle, 14 posto njujorške populacije od 19 miliona, što iznosi 2,7 miliona ljudi.

New York je u četvrtak imao ukupno 263.460 potvrđenih infekcija, dok se smrtni ishod popeo na 15.740, ili 6% od ukupnog broja zaraženih.

Guverner Cuomo napominje da je zvanični podatak o smrtnim ishodima zasigurno manji nego stvarni broj jer je samo uvrstio osobe koje su preminule u bolnicama ili domovima za stara lica, a nije uključio one koji su preminuli kod kuće bez dijagnoze korona virusa.

Cuomo također napominje da ljudi koji se kreću u ovim uvjetima npr. svi koji su bili dužni raditi za vrijeme epidemije, imaju veće šanse da razviju antitijela nego oni koji su ostali kod kuće.

Iako ograničeno, ovo istraživanje će informirati odluke o otvaranju države, sa moguće nešto relaksiranijim mjerama u manje ugroženim regijama, objasnio je guverner New Yorka.

Stephen Hawes, čelnik epidemiološkog odjela Univerziteta u Washingtonu, kazao je da je istraživanje sprovedeno u New Yorku moguće precijenilo stopu zaraze time što su ciljali ljude koji su u pokretu.

Iako istraživanje nije potvrđeno od strane relevantnih stručnjaka, i uprkos činjenici da testiranja antitijela mogu biti nepostojana, Hawes kaže da ono predstavlja bitan korak u razumijevanju korona virusa.

Međutim, jedno od ključnih pitanja na koja nauka još uvijek nema odgovor kad je u pitanju ovaj virus je – da li je osoba sa antitijelima na korona virus izgradila imunitet protiv virusa.

Cuomo intenzivira napore na testiranju dok se statistika hospitalizacija kao i pacijenata na respiratorima nastavlja smanjivati, što može ukazivati na to da je epidemija u državi New York prošla svoj vrhunac.

Na istom brifingu, Cuomo je izvijestio da je broj hospitaliziranih pacijenata u srijedu pao za 578 na 15.021, što predstavlja 10. dan pada ovog broja, samim tim pritiska na njujorške bolnice.

U posljednja 24 sata preminulo je još 438 osoba, što je manje od 474 koliko je bilo dan ranije i najmanje od 1. aprila, prenosi Reuters.

(NAP/Reuters)

Prethodna vijest

Medicinski fakultet u Sarajevu: Nećemo raditi obdukcije dok ne dobijemo opremu

Naredna vijest

Za borbu protiv koronavirusa: Klinički centar dobija 10 EKG uređaja čiju je nabavku finansirala Norveška