Ministar ovlašten za izdavanje promisorne note za povlačenje sredstava MMF-a

Vijeće ministara BiH je na današnjoj vanrednoj, telefonskoj sjednici, donio Odluku o davanju ovlaštenja ministru finansija Bosne i Hercegovine za izdavanje promisorne note za povlačenje sredstava Instrumenta za brzo finansiranje (RFI) od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u iznosu od 265,2 miliona Specijalnih prava vučenja (SDR) u protivvrijednosti konvertibilne marke po kursu na dan povlačenja sredstava.

Ministarstvo finansija i trezora zaduženo je da promisornu notu dostavi Centralnoj banci Bosne i Hercegovine, a sredstva koja budu povučena na osnovu toga biće raspoređena posebnom odlukom Savjeta ministara BiH, u skladu sa potpisanim Pismom namjere.

Odluka stupa na snagu danom donošenja i bit će objavljena u “Službenom glasniku Bosne i Hercegovine”.

Vijeće ministara BiH nije donijelo Odluku o povlačenju sredstava Instrumenta za brzo finansiranje (RFI) od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), s ciljem finansiranja povećanih potreba zdravstvenog sektora i mjera ekonomske stabilizacije.

Protiv ovog Prijedloga su glasali ministrica vanjskih poslova Bisera Turković, ministar odbrane Sifet Podžić, ministar sigurnosti Fahrudin Radončić i zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice Dževad Mahmutović.

(N1, Interview.ba)

Prethodna vijest

Za borbu protiv koronavirusa: Klinički centar dobija 10 EKG uređaja čiju je nabavku finansirala Norveška

Naredna vijest

Svjetska banka odobrila 66 miliona KM pomoći Bosni i Hercegovini