Ljekarska komora KS: Neprijatno iznenađenje izjava Zehre Dizdarević, lični stavovi ne dolikuju uvaženoj profesorici

Ljekarska komora Kantona Sarajevo oglasila se saopćenjem u kome apeluje na ljekare da pri davanju izjava za medije, ili pri javnim obraćanjima u medijima, ne daju neprovjerene informacije ili netačne lične konstatacije.

Kako su naglasili u saopćenju, ljekari se prema svojim kolegama moraju odnositi sa uvažavanjem i poštovanjem, kako i nalaže Kodeks medicinske etike i deontologije.

– Časna profesija ljekara ne zaslužuje javna blaćenja svojih kolega i iznošenje negativnih, neprovjerenih i lično obojenih stavova. To se pogotovo ne očekuje od uvaženih profesora koji trebaju biti uzor mladim ljekarima. Stoga je za Ljekarsku komoru KS veliko i neprijatno iznenađenje izjava prof. dr. Zehre Dizdarević da prof. dr. Sebija Izetbegović ‘ne pripada akademskoj zajednici’. Takvi, činjenično neistiniti, lični stavovi, ne dolikuju uvaženoj profesorici – naglasili se u saopćenju iz Ljekarske komore KS.

Navode kako zdravstvo sada ne treba medijsko polemisanje i osuđivanje te da je sada u zdravstvu vrijeme akcije, dobre koordinacije, hrabrosti, vrijeme međusobnog uvažavanja, razumijevanja i podrške, a sve u cilju što boljeg savladavanja pandemije koronavirusa.

– Iako prof. dr. Dizdarević zakonski ne može obavljati praktični rad sa pacijentima, s obzirom da je prešla starosnu granicu od 75 godina, može se na druge načine uključiti u što efikasnije prevladavanje pandemije koronavirusa. Još jednom podsjećamo ljekare na dostojanstveno i korektno ponašanje koje nalaže etika struke, a što je na kraju naša dužnost i obaveza u svakodnevnom radu, pogotovo u javnim obraćanjima – saopćili su iz Ljekarske komore KS.

Ističu kako Ljekarska komora KS ukazuje i na činjenicu da mediji imaju odgovornost za uticaj na stabilnost zdravstva i mentalno zdravlje građana.

(N1, Interview.ba)

Prethodna vijest

Konkretan potez VM BiH: Bit će imenovano koordinaciono tijelo za Trgovsku goru

Naredna vijest

Džaferović: Danas se sjećamo 116 mučki ubijenih građana Ahmića