Konkretan potez VM BiH: Bit će imenovano koordinaciono tijelo za Trgovsku goru

Vijeće ministra BiH usvojio je Informaciju Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa o stanju i aktivnostima u vezi s problematikom odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na lokaciji Čerkezovac, Trgovska gora, opština Dvor, Republika Hrvatska.

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa pripremiće i Vijeću ministara BiH na usvajanje dostaviti Prijedlog odluke o imenovanju koordinacionog tijela za problematiku odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na lokaciji Trgovske gore, saopćeno je nakon sjednice VMBiH.

Ministarstvo vanjskih poslova intenzivirat će diplomatske aktivnosti kako bi se spriječili pokušaji da centar za zbrinjavanje radioaktivnog otpada bude lociran na padinama Trgovske gore.  

Izgradnja odlagališta na Trgovskoj gori, suprotno Espoo konvenciji i drugim međunarodnim aktima koje su potpisale BiH i Hrvatska, mogla bi ugroziti 250.000 stanovnika u 13 opština u slijevu rijeke Une i imala bi izrazito negativan uticaj na životnu sredinu u BiH.

Istovremeno, predstavlja ozbiljan bezbjednosni problem, s obzirom da je riječ o vrlo trusnom području, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Zeleno svjetlo za radioaktivni otpad na granici Hrvatske i BiH: Građani obje države razočarani, najavljen i sudski spor

(Fena, Interview.ba)

 

Prethodna vijest

Tri posto stanovnika Holandije ima antitijela na koronavirus

Naredna vijest

Ljekarska komora KS: Neprijatno iznenađenje izjava Zehre Dizdarević, lični stavovi ne dolikuju uvaženoj profesorici