Džaferović: Danas se sjećamo 116 mučki ubijenih građana Ahmića

Danas u mjestu Ahmići se sjećamo i odajemo poštovanje za 116 mučki ubijenih građana i nikada ih nećemo zaboraviti – kazao je danas predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, sudjelujući u obilježavanju 27. godišnjice zločina u Ahmićima u kojem su pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO) ubili 116 bošnjačkih civila.

Taj zločin protiv čovječnosti Džaferović je nazvao genocidom nad stanovnicima Ahmića te dodao da će se uvijek boriti za istinu i za pravdu.

– Jako boli i stanovnike Ahmića i stanovnike BiH činjenica da još uvijek sva tijela nisu pronađena i dostojanstveno ukopana i da direktni izvršioci uopće nisu odgovarali – istakao je Džaferović.

Naglasio je da posebno boli što oni koji su osuđeni pred Haškim tribunalom, a koji su rukovodili tom operacijom, danas imaju ‘društveni tretman’ kakav ne bi smjeli imati, jer se slave i ukazuju im se počasti.

– Na taj način se ne ide ka obnovi povjerenja. Sve ovo kada se uradi, mi ćemo doći u poziciju da obnavljamo povjerenje i da na normalan i civiliziran način živimo ovdje. Ali prije toga se prema žrtvama treba odnositi na civiliziran način – zaključio je Džaferović.

Obilježavanju 27. godišnjice zločina u Ahmićima, brojna izaslanstva položila su vijence i cvijeće na spomen-obilježje, među kojima su i potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović te premijer Srednjobosanskog kantona Tahir Lendo, a slijedi vjerski dio programa, te narativ “Ahmići: 48 sati pepela i krvi”.

Obitelji ubijenih stanovnika Ahmića i danas su upozorili da se i dalje traga za tijelima 29 ubijenih, kao i da nisu procesuirani svi odgovorni za ovaj zločin.

Za zločin u Ahmićima osuđeno je šest osoba, od čega je Haški tribunal (ICTY) izrekao pet presuda, među kojima je i kazna od 25 godina zatvora Dariju Kordiću, koji je oslobođen nakon izdržane dvije trećine kazne, dok je Sud BiH na deset godina zatvora osudio Paška Ljubičića.

U ovom selu je prije 27 godina ubijeno 116 civila bošnjačke nacionalnosti. Najmlađa žrtva u Ahmićima 16. aprila 1993. godine bila je tromjesečna beba, a selo je bilo u potpunosti uništeno.

(Fena, Interview.ba)

Prethodna vijest

Ljekarska komora KS: Neprijatno iznenađenje izjava Zehre Dizdarević, lični stavovi ne dolikuju uvaženoj profesorici

Naredna vijest

Općina Novi Grad ustupa 70 dunuma zemlje onima koji žele da siju, javilo se 230 osoba