Banja Luka traži restriktivnije mjere za praznike

Sve dosadašnje mjere restrikcija i zabrana, usvojene za suzbijanje kroonavirusa u Banjoj Luci, produžene su do 27. aprila – potvrdio je gradonačelnik Igor Radojičić.

Štab za vanredne situacije grada Banje Luke je, kako je naglasio, zatražio od Štaba za vanredne situacije da se za nivo čitave RS razmotre restriktivnije mjere za predstojeće praznike (Vaskrs, 1. maj i 6. maj), kako bi se spriječila veća okupljanja građana i time mogućnost širenja zaraze.

Pripremljen je nacrt plana kako bi se u slučaju pozitivnog razvoja situacije, odnosno manjeg broja zaraženih, od 27. aprila otvorila mogućnost postepenog puštanja u rad pojedinih djelatnosti u Banjoj Luci.

-️ U suprotnom, ukoliko bi praznici i lijepo vrijeme doveli do većeg broja oboljelih, ići će se sa restriktivnijim mjerama – upozorio je Radojičić.

Štabu je predloženo da se ove sedmice četvrtkom, od 7 do 11 sati, umjesto kao do sada petkom, dozvoli kretanje svim osobama starijim od 65 godina, s obzirom na to da je petak neradni dan.

Po podacima zdravstvenih službi, u Banjoj Luci trenutno ima 260 zaraženih koronavirusom, a više od 2.000 je u kućnoj izolaciji.

Radojičić navodi da su preventivnim i restruktivnim mjerama spriječene ekponencijalne razmjere epidemije.

– Pozitivno je da smo u sedmoj sedmici, u kojoj imamo kontrolu nad situacijom i možemo da pratimo pojedinačno svakog oboljelog i sve njegove kontakte – rekao je Radojičić.

Međutim, i dalje lineralno raste broj oboljelih i u tom gradu svaki dan, več četvrtu sedemicu, ima po deset oboljelih.

Sve je više, dodao je, onih koji ne znaju kako su se zarazili, što komplikuje situaciju, jer se ne mogu pratiti žarišta.

– Posebno je zabrinjavajuće da se s lijepim vremenom došlo do popuštanja pažnje i većeg broja kontakata – ukazao je gradonačelnik Banje Luke.

(FENA, Interview.ba) 

Prethodna vijest

Žene niste same: Pozovite besplatnu psihološku podršku u COVID-19 krizi!

Naredna vijest

Kina prijavila 108 novih slučajeva zaraze Korona virusom