70559ec1a4200a54709ef2c08d5f4932
70559ec1a4200a54709ef2c08d5f4932

Žene niste same: Pozovite besplatnu psihološku podršku u COVID-19 krizi!

13.04.2020.

Cjelokupna situacija s Korona virusom, osim što je zdravstveno ugrozila naše građanke, reflektirala se i na njihova radna mjesta, a najviše su pogođene žene zdravstvene radnice, trgovkinje, novinarke, žena sa hroničnim oboljenjima, te prosvjetne radnice, ali i druge žene! Zbog toga je Helsinški parlament građana Banjaluka pokrenuo Inicijativu „Besplatna psihološka podrška ženama u COVID-19 krizi“.

Negdje se ispostavilo da su sad na prvoj liniji fronta zapravo žene. Mi smo u grupu kojoj bi dobro došla pomoć i psihološko savjetovanje uključili i prosvjetne radnice. Kada je počela instruktivna nastava, učiteljice i nastavnice su prosto gurnute u taj proces bez da su prethodno pripremljene i to je kod njih izazvalo izuzetan stres i frustraciju. S druge strane mnoge od njih nemaju tu vrstu kompetencija da rade takvu vrstu nastave, jedan dio njih nije upoznat s digitalnim alatima i platformama koji postoji za nastavu na daljinu. Uključili smo i žene oboljele od hroničnih bolesti s naglaskom na dijabetes. Tu imamo i roditelje djece s dijabetesom, trudnice, žene s dijabetesom koje su posebno rizična grupa – kaže Dragana Dardić iz Helšinskog parlamenta građana Banjaluka za Interview.ba.

Spomenula je i s kojim su se to problemima susrele žene trgovkinje od početka ove krize.

Bile su prinuđene da tone brašna i drugih namirnica prenesu preko svojih ruku, pucali su im kapilari u očima, na nogama, imaju rane na rukama, neki poslodavci su od radnica tražili da idu i nude proizvode ljudima na vrata…zamislite “kuc, kuc, hoćete li da kupite… – kaže Dragana.

Profil psihoterapeutkinja koje su se uključile u ovu inicijativu su različit, imaju one koje pružaju KBT terapiju, porodičnu terapiju…A za naš portal govorila je Vesna Zurić, sistemska i porodična psihoterapeutkinja.

Javile su mi se četiri žene različite dobi, od tinejdžerske, do treće dobi, a koje boluju i žive s dijabetesom. I njihovi problemi se odnose na oboljenje, a pošto je dijabetes oboljenje koje ima više tipova, onda s obzirom godine se razlikuje Tip 1 i Tip 2. Problematične su im informacije koje dolaze iz medija, a koje njih označavaju kao rizične skupine, pa su iz nekog straha bile zainteresovane da s nekim popričaju. To su bili prvo informativni razgovori, ne mogu reći da su bile uznemirene ili ne, ali svakako su zvale zbog potrebe. Dobile su informacije o formiranju grupa,  kasnije ćemo mi u skladu s formiranim grupama da radimo na konkretnim problemima – objašnjava nam Vesna.

Poručuje da se značaj ove inicijative ogleda u tome da su ljudi koji nisu inače bili spremni na podjelu nekih svojih ličnih priča sada u sigurno okruženju pristali da to podijele s nekim i da znaju da nisu sami.

Ako imate probleme koji vas tište u novonastaloj situaciji, uključite se u online grupe psihološke podrške koje vode iskusne psihoterapeutkinje. Sve što iznesete, ostaje u povjerljivom i sigurnom krugu grupe.

JAVITE SE na broj telefona 066 868-438 ili email: hcabl@blic.net i uključite se u grupe za psihološku podršku. Maksimalan broj učesnica u grupi je 8, a odvijat će se jednom sedmično u trajanju od 90 minuta.

Javite se stručnim i profesionalnim osobama koje Vam mogu pomoći da lakše prođete kroz ovaj period!

(Interview.ba) 

Idi naVrh

Don't Miss