U Indoneziji zabrana putovanja za Ramazanski bajram

Predsjednik Indonezije Joko Widodo zvanično je zabranio svim državnim službenicima, policijskim službenicima, vojnom osoblju i zaposlenima državnih kompanija da se vrate u rodne gradove kako bi zajedno s porodicama proslavili kraj ramazana, što je jedna od mjera suzbijanja širenja koronavirusa.

Widodo je u četvrtak na videokonferenciji rekao da njegova administracija još uvijek procjenjuje da li će slična zabrana biti izrečena i ostalim ljudima u najmnogoljudnijoj muslimanskoj državi na svijetu. Rekao je da će odluka biti objavljena za nekoliko dana, prenosi AP.

Indonezija, sa gotovo 270 miliona stanovnika, ima više muslimana nego bilo koja druga država na svijetu.

Godišnja proslava obično znači da će na desetine miliona Indonežana putovati kroz državu da bi proslavili Ramazanski bajram, koji označava kraj islamskog mjeseca posta. Prvi dan Ramazanskiog bajrama  je 24. maja.

Ti putnici uglavnom se prevoze u pretrpanim vozovima, trajektima, autobusima i to bi moglo doprinijeti prenošenju zaraze iz urbanih u ruralna područja, a Widodo je rekao da postoje neke grupe putnika kojima će biti dopušteno da se vrate u svoja rodna mjesta iz ekonomskih razloga.

– Ne možemo zabraniti onima koji su u ovoj pandemijskoj krizi izgubili posao i prihode da se vrate u svoja rodna mjesta – rekao je.

Indonezija je u četvrtak zabilježila novih 337 slučajeva zaraze Covidom-19, što je najveći dnevni skok od početka pandemije, čime je ukupni broj zaraženih u toj zemlji 3.293.

Indonezija ima najveći broj umrlih u Aziji nakon Kine, ukupno 280.

(FENA, Interview.ba) 

Prethodna vijest

Aida Hrnjić: Kažu dijete s poteškoćom, ima autizam, to je i dalje samo vaše dijete!

Naredna vijest

Milorad Dodik: Neophodna disciplina kako ne bi policijski sat bio 24 sata