Ednan Drljević: Pacijent iz Tešnja tek na trećem testiranju bio pozitivan na koronu

Ukupno 38 osoba u Zeničko-dobojskom kantonu dosad je bilo pozitivno na koronavirus, od kojih je osam osoba već izliječeno, a u ovom se trenutku u izolaciji u 12 općina tog kantona nalazi 4.979 osoba.

Prema riječima načelnika Odjela za infektivne bolesti Kantonalne bolnice Zenica (KBZ) Ednana Drljevića, na tom se odjelu od Covida-19 trenutno liječi 14 osoba, dok ih je sedam smješteno u depadansu KBZ-a Stacionar.

– Svi pacijenti koji su došli sa snimkom upale pluća, odmah su smješteni na našem odjelu u bolnici. Stigao nam je jedan takav pacijent iz Zavidovića i iz Tešnja, koji je na dva testiranja bio negativan i tek je na trećem testiranju bio pozitivan. Svi su pacijenti stabilni i na sreću za sada nemamo nikoga na respiratoru – kaže Drljević.

Kako navodi, i dalje imaju problem zbog činjenice da nekoliko pozitivnih osoba odbija da se smjesti u zdravstvene ustanove.

Do sada je u ZDK-u testirano 350 osoba, od kojih je 38 bilo pozitivno, a uskoro će se testiranja početi obavljati i u obje bolnice u ZDK-u.

– Činimo sve što je u našoj moći da što prije osposobimo, odnosno kompletiramo laboratorije u KBZ-u i Općoj bolnici Tešanj. Sada već i po dva dana čekamo rezultate za osobe koje su testirane, a to je puno vremena. Ne možemo toliko držati ljude – ističe Drljević.

On napominje da je danas, zajedno s ministrom zdravstva ZDK Adnanom Jupićem, boravio u Brezi i Visokom te su pomogali kolegama iz tamošnjih domova zdravlja da se što bolje pripreme za odbranu od koronavirusa.

(FENA, Iterview.ba) 

Prethodna vijest

Milorad Dodik: Neophodna disciplina kako ne bi policijski sat bio 24 sata

Naredna vijest

MMF spreman obezbijediti 330 miliona eura BiH, ali entiteti se moraju dogovoriti