41ebf3de2594d60fb957fbdf690e0259
41ebf3de2594d60fb957fbdf690e0259

Zbog gubitka radnog mjesta neki radnici pokrenuli pravnu borbu, drugi poručuju: „Nemamo novca“

06.04.2020.

Radnici i poslodavci u Bosni i Hercegovini već osjećaju posljedice pandemije koronavirusa, a dokaz tome su i zatvoreni objekti te sve veći broj radnika na birou. Prema riječima federalnog ministra rada Veska Drljače, samo u ovom entitetu je bez posla ostalo 7000 radnika do sada. Jedan od onih koji se plaše za svoju egzistenciju je i naš sagovornik, čiji identitet je poznat redakciji, koji radi kao sarajevski trgovac. „Upitno je da li će naša poslovnica uopće uspjeti nastaviti sa radom, pa samim tim i moj posao“; rekao je on za Interview.ba.

On i dalje ide na posao, ali ima skraćeno radno vrijeme, dok njegova plata nije smanjena.

– Nije jednostavno, ali sam svjestan situacije u čitavoj zemlji. Možemo se samo nadati da će ovo sve brzo proći i da ćemo se uskoro vratiti svakodnevnom životu i obavezama – dodaje on.

Na pitanje da li je razmišljao potražiti pomoć u slučaju ukoliko ostane bez posla, kaže da nije, jer ne bi imao novac za takvo nešto.

Ozbiljan privrednik može naći rješenje

Jedan od advokata koji pruža upravo ovakvu vrstu pomoći je Nermin Vila. Za naš portal rekao je da njegova kancelarija ovih dana dobiva mnogo mail-ova i telefonskih poziva.

– Kancelarija radi najnormalnije. Na našoj stranici ostavili smo upustvo građanima da ostani kući, ali smo otvorili telefon koji radi 24 sata, pošto u kancelariji radi veliki broj ljudi i angažovali smo se non-stop – pojašnjava on.

Dodaje da su samo u prošloj sedmici imali sedam ovakvih slučaja širom naše zemlje, a rade i na slučajevima otkaza i disciplinskih postupaka.

– Na njih reagujemo odmah, a paralelno kako vodimo postupke sa tim pravima radnika, zastupamo i veliki broj poslodavaca, gledamo da se nađe najbezbolnije rješenje za poslodavce i radnike – napominje.

Kaže da se sve izmjene zakona prate na dnevnoj bazi.

– Pokušavamo radnicima kod kojih kreće ka nekom otkazu, iz ekonomsko-socijalnog razloga ili neka druga povreda, u ovom vremenu ne propustiti rok zahtjeva za zaštitu prava iz radnog odnosa koji proističe i koji su sada aktuelni prema zakonu – pojasnio je.

Kaže da je bitno da se rok ne propusti.

– Mi reagujemo odmah prema poslodavcu kada se radi o radniku ili široj grupi ljudi, jer vodimo i veći broj sindikata, na način da ispunimo onu proceduru – da imamo da je sa otpremnicom otišao zahtjev za zaštitu prava jer pošte još uvijek rade, a onda da se dovedemo u situaciju da imamo, kada do njega dođe zakonski postupak, pa da se utvrde sva ta eventualna povreda prava ili ekonomsko tehničke organizacijski razlozi da li su se u toj mjeri ispunili da bi došlo do tog otkaza – objasnio je.

Ipak, kako je napomenuo, zbog godina kvalitetnog rada , pitanja prava radnika ne bi trebala biti upitna.

– Za mjesec-dva svaki ozbiljan privrednik će moći naći načina da te stvari riješi – smatra Vila.

Već usvojene mjere

Podsjetimo, 3. aprila je Federalna vlada usvojila 10 mjera za ublažavanje negativnih ekonomskih posljedica pandemije Covid-19. Jedna od njih je i uplata minimalne plate za radnike realnog sektora.

Neke od mjera koje je Udruženje poslodavaca FBiH predložilo su formiranje kriznog štaba na nivou Udruženja poslodavaca i privrednih komora te kompenzacionog fonda u kojem će se iskoristiti sredstva iz budžeta, kao i moratorij ili prolongiranje za jedan period vraćanja kredita bankama, kako privrednih subjekata, tako i radnika, jer svi uposlenici imaju kredite.

– Način postoji, ali mora postojati volja da se to riješi. Ja trenutno vidim odsustvo volje i želje da se bilo šta uradi, nažalost – rekao je Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH nedavno za Interview.ba.

S druge strane, Vlada Republike Srpske je krajem prošlog mjeseca poručila da poslodavci koji budu otpuštali radnike neće moći računati na njihovu pomoć. Ovim mjerama je omogućeno odgađanje plaćanja poreza na dobit i svih obaveza po završnom računu za 2019. godinu do 30. juna, te njihovo plaćanje u ratama do kraja godine.

(Ines Sandžkaktarević, Interview.ba)

 

 

Idi naVrh

Don't Miss