SINDIKAT ENERGOINVESTA PORUČUJE VLASTIMA Prestanite se igrati i eksperimentisati preko leđa radnika

28.05.2024.

Istaknuto je kako najavljeni potezi imenovanja novog v.d. direktora koji nije iz Energoinvesta, vlast, pored kršenja zakona, mijenja stabilnost sa anarhijom i dovodi u pitanje status kompanije i radnika

Odbor Sindikata Energoinvesta još jednom je danas skrenuo pažnju javnosti o trenutnim dešavanjima koja se vežu za izbor direktora ovog proslavljenog giganta.

Protuzakonite procedure

Sindikat podsjeća kako su u  prethodnim obraćanjima i susretima sa nadzornim odborom, resornim ministrom i premijerom pokušali ukazati “na  protuzakonito donošenje odluka vezanih za (ne)provođenje konkursne procedure za izbor direktora”, ali da nisu naišli na razumijevanje za iznesenu  argumentaciju i upozorenja na posljedice koje mogu proisteći iz donošenja istih.

Tom prilikom sindikatu su prezentovani oprečni stavovi i zaključci doneseni na osnovu dezinformacija. Ovakav pristup, kreiranja nepostojećih izgovora za neraspisivanje konkursa, dao nam je snagu za dalju borbu u ostvarivanju cilja, a to je provođenje zakona i Statuta kompanije uzimajući u obzir zajedničke interese Energoinvesta i radnika. Razočarani smo i šokirani činjenicom da se sva prethodna borba radnika, sindikata i menadžmenta za očuvanje Energoinvesta i egzistencije svih radnika nipodaštava i predstavlja kao borba za provođenje interesa tadašnje vlasti,kao i navodnih ličnih interesa pojedinaca. Nismo bili poslušnici prethodnih, nećemo biti trenutnih, a niti budućih politika čiji je isključivi cilj uhljebljavanje svojih stranačkih „kadrova“, jer smo osjetili na svojoj koži i dan danas ispaštamo od posljedica predstečajnog stanja čemu je uzrok djelovanje tih „pomagača“ i dušebrižnika  Energoinvesta. Svojim stavovima jasno dajemo do znanja da je naš jedini cilj stabilan i prosperitetan Energoinvest, a samim tim i sigurnost radnih mjesta – navedeno je u saopćenju.

Protesti neće utihnuti

Istaknuto je kako najavljeni potezi imenovanja novog v.d. direktora koji nije iz Energoinvesta, vlast, pored kršenja zakona, mijenja stabilnost sa anarhijom i dovodi u pitanje status kompanije i radnika.

Poručujemo vlastima: Prestanite se igrati i eksperimentisati preko leđa radnika Energoinvesta pod okriljem stranačkih raspodjela funkcija. Provedite zakonom propisanu obavezu konkursne procedure za izbor direktora Energoinvesta, kao što ste obećali, pa slagali. Ponašajte se u duhu dobrog domaćina, a ne rušitelja. Pokažite na djelu da niste samo deklarativno socijaldemokrate. Protesti i reakcija radnika Energoinvesta neće utihnuti, a na putu ostvarivanja naših zahtjeva iskoristićemo sva zakonom raspoloživa sredstva – naveo je u saopćenju Odbor Sindikata Energoinvesta.

Idi naVrh

Don't Miss