Pojavom koronavirusa povećao se broj cyber napada na kompanije

18.03.2020.

Otkad se pojavio koronavirus u svijetu se povećao broj cyber napada na sve kompanije. Opasne poruke e-poštom sa zlonamernim softverom i linkovima za krađu podataka i indentiteta trenutno su veoma aktivne.   

Budite pažljivi sa e-mailovima ili drugim elektronskim zahtjevima:

Ne otvarajte priloge ( attach fajlove ) u e-pošti sa „ Corona / Covid-19“

Ne otvarajte linkove koji stižu uz e-poštu na temu „ Corona / Covid-19“

Jučer je dio interneta bio srušen zbog teškog DDoS napada koji je utjecao na stranice poput Twittera, eBaya, Spotifyja i mnogih drugih. Nakon što je nedavno na Dark webu objavljen izvorni kod programa Mirai koji čak i neiskusnim hakerima omogućuje preuzimanje kontrole nad računalima i njihovo korištenje u DDoS napadima, stručnjaci su upozoravali kako je samo pitanje vremena kada će uslijediti veliki cyber napad od kojeg će se biti jako teško braniti.

I američko Ministarstvo domovinske sigurnosti prošlog je tjedna upozorilo na veliku opasnost od napada. Upravo to se dogodilo jučer, kad je izvršen napad na kompaniju Dyn koja upravlja ključinim dijelovima internetske infrastrukture te prati i usmjerava promet.

Velik broj poznatih web stranica poput Twittera, Netflixa, Spotifyja, Airbnba, PayPal, SoundClouda, NY Timesa, Business Insidera i brojnih drugih nije bio dostupan u SAD-u, a i neki korisnici u Europi imali su problema s pristupom.

Godinama kruže upozorenja kako Internet od Things (IoT) uređaji, odnosno uređaji koji su povezani s internetom, poput baby monitora, smart termostata, kamera i sličnog, predstavljaju veliku sigurnosnu prijetnju te da bi ih hakeri mogli koristiti za izvođenje opasnih napada.

Jučerašnji napad najbolji je primjer kako bi se IoT uređaji mogu iskoristiti za cyber napade, a očekuje se da bi takvi napadi u budućnosti mogli biti još opasniji.

(Interview.ba) 

Idi naVrh

Don't Miss