8f2d339f207d76303cfc5e43f9e48f3a
8f2d339f207d76303cfc5e43f9e48f3a

Bh. vjerske zajednice povodom koronavirusa: Upute, obustave i dežure

18.03.2020.

U svijetu je potvrđeno više od 184.000 zaraženih koronavirusom, te je više od 7.500 osoba umrlo od posljedica ovog virusa. Sve zemlje se bore protiv širenja koronavirusom zatvaranjem granica, ograničavanjem kretanja ljudi i rada tržnih centara, trgovina i ugostiteljskih objekata, te su zabranjeni i veliki skupovi. Zemlje poput Turske i Tunisa su već obustavile molitve u džamijama, dok su slično reagovale i vjerske zajednice u našoj zemlji.

Vijeće muftija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini jučer je odlučilo da će se zbog novonastalih okolnosti širenja koronavirusa i zaštite zdravlja ljudi, učiti ezani redovno u džamijama, a da se do daljnjeg obustavlja zajedničko obavljanje dnevnih namaza u džematu (zajedničko obavljanje molitve u džamiji).

Za Islamsku zajednicu i njene pripadnike je iznimno važno da se simbolički očuva institucija džuma-namaza bez da se ugroze životi ljudi, kako su naveli.

Tako će se imami pobrinuti da se džuma-namaz obavlja na način da će obredu prisustvovati imam sa onim džematlijama koje će odrediti imam i džematski odbor. Broj prisutnih na džuma-namazu neće prelaziti broj koji je predviđen mjerama nadležnih organa. Vijeće naglašava da osobe koje spadaju u rizične skupine (starije osobe, hronični bolesnici itd.) ni u kom slučaju ne dolaze u džamiju.

Vijeće muftija podsjeća sve muslimane da je gomilanje robe i životnih namirnica, naročito ako se to radi kako bi se stvorio monopol i profitiralo, kao i vještačko dizanje cijena haram – strogo zabranjeno djelo i grijeh.

Muftije apeluju i na sve poslodavce da iskažu poseban obzir prema radnicima koji su izloženi širenju virusa, kao i onima koji imaju obavezu brinuti o djeci koja ne pohađaju nastavu i koja nisu u vrtićima. U tom smislu, Vijeće muftija traži od njih da pokažu suosjećanje i razumijevanje, naročito prema ženama koje su majke, te da prilagode njihove radne obaveze novim okolnostima.

Reisu-l-ulema i Vijeće muftija apeluju na sve nosioce vjerskog autoriteta, imame i profesore da ne posežu za apsurdnim, trivijalnim, neutemeljenim i neodgovornim tumačenjima pojave ove pandemije, a upućen je i apel da se ne šire lažne vijesti, niti da se za njima povode, te da ne šire dezinformacije i paniku.

-Vijeće muftija pozdravlja brojne inicijative pojedinaca, organizacija, a naročito članova i imama IZ u BiH, koje su pokrenute ovih dana, a kojima se iskazuje solidarnost i nudi pomoć onima koji su je najpotrebniji. Vijeće muftija apeluje da se nastavi sa takvim inicijativama vodeći računa da se ne ugroze vlastiti životi.
Posebnu zahvalnost, kao Zajednica i cijelo društvo, trebamo iskazati prema ljekarima, zdravstvenim radnicima, nadležnim inspekcijskim i sigurnosnim organima. Islamska zajednica će nastaviti pratiti situaciju sa razvojem pandemije i adekvatno reagirati na sve izazove i biti na usluzi svojim članovima, kao i svim građanima u društvima u kojima djeluje – saopšteno je.

Islamska zajednica je prije toga obustavila obustavlja izvođenje mektebske pouke. Predstavnici IZ pozvali su i članove i pripadnike na maksimalnu odgovornost i iskazivanje brige prema svom zdravlju i zdravlju drugih, te pridržavanje svih mjera prevencije, predostrožnosti, odgovornog ponašanja i preporuka koje izdaju nadležne institucije.

 

Također su uputili i apel vjernicima i vjernicama da se „nakon obavljanja dnevnih namaza i džuma-namaza bespotrebno ne zadržavaju u zatvorenim prostorijama i haremima džamija, mesdžida i drugih objekata Islamske zajednice, te da prostorije u kojima se obavljaju obredi dodatno očiste, dezinficiraju i provjetravaju“.

Svim osobama iz rizičnih grupa, koje su kao takve definisane u preporukama nadležnih državnih organa, preporučuje se da sve dnevne namaze obavljaju u kući/stanu, te da umjesto džuma-namaza u svojim domovima klanjaju podne-namaz.

Hatibima se sugeriše da usklade vremensko trajanje hutbe sa aktuelnim okolnostima.

Svi organi Islamske zajednice poduzet će dodatne sanitarne mjere da bi se pojačano održavala čistoća, kako prostorija, tako i posjetitelja.

Organizacija svih drugih kolektivnih vjerskih obreda (dženaza), programa i manifestacija treba da bude u skladu sa preporukama i naredbama nadležnih institucija i ustanova, koje se odnose na organizaciju javnih skupova i manifestacija.

S druge strane, dijecezanski biskupi u našoj zemlji su uputili svim župama na području Biskupske konferencije BiH Upute i odredbe za ponašanje u situaciji proglašene pandemije koronavirusa.

Dopis je potpisao predsjednik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine kardinal Vinko Puljić, nadbiskup metropolit vrhbosanski.

 -I u ovoj sadašnjoj kušnji mi kao Kristovi vjernici svoje pouzdanje stavljamo u ruke svoga Stvoritelja i Spasitelja, uzdajući se u moćni majčinski zagovor Presvete Djevice i Bogorodice Marije. Stoga pozivamo sve članove naših biskupija na pojačanu osobnu i obiteljsku molitvu za oboljele od virusa, za sve koji se za njih brinu, za sve koji se brinu za zdravlje svih nas kao i za opće dobro i za zaustavljanje daljnjega širenja ove pošasti – naveli su..

U uputama se kaže da su svi dužni sarađivati sa svima, kojima je povjereno voditi naše društvo i brinuti se za zdravlje i opće dobro u našoj zemlji.

-Zato se trebamo pridržavati uputa koje izdaju civilne vlasti i mjerodavna ministarstva. Neka se, do daljnjega, u skladu s odredbama civilnih vlasti o prekidu djelovanja obrazovnih ustanova, ne održava ni župni vjeronauk. Neka se kod održavanja Euharistijskih slavlja primjenjuju propisi o javnom okupljanju i – do daljnjega – ondje gdje je moguće, neka se održavaju na otvorenom prostoru – saopštili su.

Starijim osobama i drugima koji su, prema mišljenju struke, izloženije opasnosti virusa, preporučeno je da dobro razmisle i sami odluče o dolasku na Euharistijska slavlja.

-Vjernici, koji imaju običaj koristiti blagoslovljenu vodu kod ulaska u crkvu, zbog opreza mogu to ispustiti. Ako se smatra razboritim, može ispustiti poziv na pružanje ruke kod davanja znaka mira prije pričesti. Sveta pričest neka se dijeli na uobičajeni način, ali neka svećenici pri tomu budu vrlo oprezni i poštuju volju vjernika – navodi se u savjetima.

Jevrejska opština ne radi

Iz Jevrejske opštine u Sarajevu su za Interview.ba rekli da ne rade, već da su organizovali samo dežure.

Iz Srpske pravoslavne crkve nam nije odgovoreno na upit do zaključenja članka.

Vlasti Tunisa su objavile prije nekoliko dana da će suspendovati sve molitve u džamijama, te zabraniti sva kulturna, sportska i ekonomska okupljanja, u okviru borbe protiv širenja virusa korona.

S druge strane, Turska je jučer objavila da do nove uredbe obustavlja skupne molitve u džamijama, uključujući i džumu petkom, u svrhu širenja ovog virusa.

Čelnik turske uprave za vjerska pitanja, Ali Erbas rekao je kako će oko 90.000 džamija u Turskoj ostati otvorene kako bi vjernici mogli pojedinačno doći moliti.

U nedjelju su turske vlasti u karantenu smjestile hiljade hodočasnika koji su se vratili iz Saudijske Arabije.

(Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss