U SARAJEVU OBILJEŽEN SVJETSKI DAN DJETETA Mi smo ovdje da vas slušamo, poručili političari

20.11.2023.

Djeca su danas u Parlamentu Bosne i Hercegovine  pozvala izvršnu vlast da redovno izvještava zakonodavca o svim oblicima nasilja nad djecom, planiranim i provedenim aktivnostima u cilju prevencije nasilja između i nad djecom, te da stalno unaprjeđuju sisteme dječije zaštite u slučajevima nasilja kroz bolju saradnju nadležnih sektora. Istovremeno su zatražili i aktivno uključivanje djece u procese donošenja odluka.

-Moramo se osjećati sigurno u školama. Moramo biti sigurni kod kuće. Moramo biti sigurni na internetu. Moramo biti sigurni i zaštićeni u svakoj situaciji. Na parlamentarcima i predstavnicima izvršne vlasti je da nas saslušaju, uvaže naša mišljenja i primjene naše preporuke kroz zakone i praksu, rekla je Sofija Kostić (13) iz Banja Luke, a to je ujedno i poruka djece sa Konferencije Pravo na život bez nasilja  koju su povodom Svjetskog dana djeteta u Bosni i Hercegovini organizovali UNICEF BiH, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH i Vijeće za djecu BiH.

Konferencija je završena pozivom za uspostavljanje jedinstvene telefonske linije za pomoć djeci žrtvama nasilja koja će biti dio sistema, finansijski održiva i dostupna 24 sata dnevno, pozivom za sistematsko prikupljanje podataka o djeci i nasilju, pozivom za donošenje i primjenu Zakona o zabrani fizičkog nasilja nad djecom u svim sredinama, uključujući praćenje i definisanje krivične odgovornosti odraslih u slučajevima sklapanja dječijih brakova.

-Mi smo ovdje da vas služimo i uradimo sve što je u nađoj moći za vas. Imate veće sposobnosti i vještine nego većina političara, i važno je da čujemo vaš glas, rekao je  Zlatko Miletić, delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Temu ovogodišnje konferencije delegirala su djeca koja su na konferenciji predstavila ključne probleme i učestale oblike nasilja s kojima se suočavaju među svojim vršnjacima, u kući i društvu općenito, dok su predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti dali svoje refleksije na njihova izlaganja i ponudili moguća rješenja.

Želja mi je da se već do kraja ove školske godine u školama u FBiH modernizira kurikulum uvođenjem predmeta zdravi stilovi života. Jedan od ciljeva je i uvođenje predmeta digitalne i medijske pismenosti kao obaveznog predmeta, da djeca budu naučena kako da žive u današnjem društvu, rekla je Jasna Duraković, ministrica obrazovanja u Vladi FBiH, a Milica Ijačić, predsjedavajuća Odbora za djecu Skupšine RS, je rekla da je vlast spremna da sluša djecu.

Mi smo danas ovdje da zajedno sa djecom radimo, da čujemo poruke koje su nam djeca danas poslala, da saslušamo djecu i kroz zakone primjenjujemo ono što su potrebe djece i mladih, rekla je Ijačić.

Ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Sevlid Hurtić je  pozvao djecu da kada porastu ne rade ono što danas rade političari, ako smatraju da je to pogrešno, i izrazio iskrenu zabrinutosti zbog nasilja sa kojima se susreću djeca.

Djeca su svjedoci i žrtve porodičnog nasilja i najokrutnijih femicida u našem društvu, što je u njima dodatno potaklo osjećaj nesigurnosti i ranjivosti. Djeca su suočena i sa drugim oblicima i vrstama nasilja u različitim sferama društvenog života, ali i na internet… Ne možemo danas da ne pomenemo stradanje i patnju djece u Gazi, Ukrajini, Siriji i drugim ratištima u svijetu. Koristim ovu priliku da izrazim bezrezervnu podršku svim naporima da se zaštite djeca i u ovim najtežim situacijama, izjavio je ministar Hurtić.

(Fotografije preuzete od UNICEF BiH)

Idi naVrh

Don't Miss