Sarajevo: Otkazuju se javna okupljanja i nastava u zdravstvenim školama

Danas je usvojena naredba Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo u cilju prevencije širenja virusa korona.

– Od danas je na snazi naredba Kriznog štaba KS: Otkazuju se javna okupljanja s više od 250 učesnika.

– Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo u cilju daljeg praćenja situacije i preduzimanja mjera radi sprečavanja i ranog otkrivanja bolesti izazvane novim virusom korona, koja je proglašena zaraznom bolešću čije je sprečavanje i suzbijanje od interesa za Federaciju BiH, na danas održanoj sjednici donio je naredbu kojom se preciznije definiše i nalaže postupanje javnih subjekata i pojedinaca u trenutnim okolnostima:

 

– Nalaže se bolničkim ustanovama u Kantonu Sarajevo da zabrane posjete bolnicama, kao i ustanovama socijalne zaštite koje zbrinjavaju djecu, mlade i stare osobe na području Kantona Sarajevo.

 

– Nalaže se zdravstvenim ustanovama otkazivanje nastave za đake srednjih zdravstvenih škola i studente fakulteta zdravstvenih usmjerenja.

 

– Nalaže se zdravstvenim ustanovama na području KS da obavljaju samo neophodne specijalističko-konsultativne preglede, po procjeni specijaliste i tima porodične medicine.

 

– Osobama starije životne dobi i hroničnim bolesnicima preporučuje se da smanje odlaske u zdravstvene ustanove, ukoliko im nije prijeko potrebna zdravstvena zaštita. Preporučuje se da prvo zdravstvenu ustanovu – ambulantu porodične medicine kontaktiraju i telefonom, ukoliko je osobi ove dobi potreban recept ili ljekarski savjet.

 

– Nalaže se svim zdravstvenim ustanovama u Kantonu Sarajevo, javnim i privatnim, da pacijente s akutnim respiratornim simptomima i febrilna stanja ne upućuju direktno na Kliniku za infektivna oboljenja ili na Kliniku za plućne bolesti i TBC KCUS-a i Opštu bolnicu “Prim. dr Abdulah Nakaš”.

 

– Osobe koje imaju akutne respiratorne simptome i febrilna stanja, a nisu pod zdravstvenim nadzorom, nemaju istoriju putovanja u ugrožena područja, u prethodnih 14 dana, kao ni kontakt s osobama koje su putovale u ugrožena područja, potrebno je da pozovu dežurne brojeve telefona nadležnih domova zdravlja

 

Kantona Sarajevo, kako bi dobile savjet i instrukcije za dalje postupanje.

 

Samoinicijativni odlazak u Hitnu medicinsku pomoć ili urgentne centre Opšte bolnice “Prim. dr Abdulah Nakaš” i KCUS-a je kršenje Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti FBiH.

 

– Nalaže se osobama koje su posljednjih 14 dana boravile u zemljama koje su ugrožena zarazom novim virusom korona (posebno Kini, Italiji, Južnoj Koreji i Iranu, a i sva druga ugrožena područja), a nisu prošle sanitarnu kontrolu na graničnim prelazima i nemaju izdato rješenje o zdravstvenom nadzoru/samoizolaciji, da se obavezno telefonski jave nadležnoj epidemiološkoj službi Zavoda za javno zdravstvo KS na otvorene brojeve telefona, u cilju uspostavljanja zdravstvenog nadzora i vođenja registra. Neprovođenje ove mjere zaštite stanovništva od zaraznih bolesti podliježe krivičnoj odgovornosti.

 

– Nalaže se hotelima, hostelima i vlasnicima privatnih apartmana za iznajmljivanje da ažurno vode knjigu stranih gostiju i registruju dolaske stranih gostiju – turista iz ugroženih područja (posebno Kine, Italije, Južne Koreje i Irana, a i svih drugih ugroženih područja) koji su u posljednjih 14 dana boravili u ovim područjima te da odmah kontaktiraju nadležnu epidemiološku službu Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo na otvorene brojeve telefona, u cilju njihovog stavljanja pod zdravstveni nadzor. Neprovođenje ove mjere zaštite stanovništva od zaraznih bolesti podliježe krivičnoj odgovornosti.

 

– Javnim i privatnim zdravstvenim ustanovama naloženo je da u slučaju sumnje na oboljenje od virusa korona slijede algoritme komunikacije, pregleda i prevoza Kriznog plana pripravnosti za postupanje nadležnih institucija u kantonu u cilju poduzimanja mjera zaštite stanovništva od zaraznih bolesti.

 

– Zbog promjene epidemiološke situacije u svijetu, evropskom regionu i Bosni i Hercegovini, a shodno naredbi Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, nalaže se da JU Opšta bolnica “Prim. dr Abdulah Nakaš” shodno raspoloživim bolničkim posteljnim kapacitetima hitno napravi preraspodjelu posteljnih kapaciteta kako bi se omogućilo zbrinjavanje većeg broja oboljelih u bolničkim zdravstvenim ustanovama na području kantona.

 

– Nalaže se zdravstvenim ustanovama u Kantonu Sarajevo, da, shodno razvoju i promjeni epidemiološke situacije u svijetu, evropskom regionu i Bosni i Hercegovini, pripreme planove stavljanja zdravstvenog kadra na raspolaganje za potrebe zbrinjavanja većeg broja oboljelih u zdravstenim ustanovama na području Kantona Sarajevo, a u skladu s odredbama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti FBiH.

 

– Shodno promjeni epidemiološke situacije u svijetu, evropskom regionu i Bosni i Hercegovini, kao i procjeni epidemiološkoga rizika, otkazuje se održavanje javnih skupova u Kantonu Sarajevo na kojima se okuplja više od 250 učesnika, u skladu s propisom o javnom okupljanju. U narednom periodu Krizni štab će, shodno procjeni epidemiološkoga rizika, izdavati dalje instrukcije za održavanje javnih skupova u skladu s propisima o javnom okupljanju.

 

– Svim nastavnicima i učenicima u javnim i privatnim osnovnim i srednjim školama, koji imaju simptome respiratornih bolesti, upućen je nalog da ne dolaze u školu. Isto se odnosi na vaspitače i djecu u obdaništima, javnim i privatnim. Nepridržavanje je kršenje Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti FBiH.

 

– Nalaže se hotelima i ugostiteljskim objektima da kontinuirano provode opšte mjere za sprečavanje i suzbijanje zaraznih bolesti utvrđene Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti i to: osiguranje higijenski ispravne vode za piće, osiguranje zdravstvene ispravnosti životnih namirnica i sanitarno-tehničkih i higijenskih uslova za njihovu proizvodnju i promet; uklanjanje otpadnih voda i drugih otpadnih materija na način i pod uslovima kojima se osigurava zaštita od zagađivanja voda i zemljišta, kao i održavanje glodara i insekata na biološki prihvatljivom minimumu; održavanje sanitarno-tehničkih i higijenskih uslova; vršenje obavezne (preventivne) dezinfekcije u objektima za proizvodnju i promet namirnica i predmeta opšte upotrebe te sirovina za njihovu proizvodnju, odnosno prevoznim sredstvima namijenjenim za njihov prevoz; objektima odnosno prostorima za uklanjanje otpadnih voda i drugih otpadnih materija, kao i prostorijama hotela i ugostiteljskih objekata.

 

Uz provođenje navedenih mjera Program obavezne imunizacije se ne obustavlja.

(N1/Interview.ba)

Prethodna vijest

Emela Burdžović Slipičević o kćerkinoj samoizolaciji zbog korona virusa

Naredna vijest

Peti slučaj korona virusa u Srbiji