POVRATAK OTPISANE Dženana Alađuz: Dok Švedska ima Gretu, Amerika Billy, mi imamo Harisa i Asima…

06.03.2020.

Gdje su ti mladi? Greta, Billy Eilish, Marija Bursać…takve nam djevojčice djevojke žene trebaju. Želim diktaturu mladih sad i odmah.

Piše: Dženana Alađuz za Interview.ba

Šta sam ja Bogu skrivila da živim okružena Asimima, gatačkim klanom, Efendićem, Bakirom, u državi u kojoj Mile menstruira svaki dan?

Kada je imala 11 godina, Malala Yousafzai napisala je i objavila anonimni dnevnik o svom životu u Pakistanu pod talibanskom vladavinom. A ko je naš uzor? Memo. Da, da, Memo četrdesetogodišnji akademski slikar I pobjednik rijalitija. Kako je uopće došlo do toga da neko odvoji vrijeme i novac da snimi jednu epizodu, a kamoli s e z o n u, iz koje saznajemo “do sada nepoznate stvari o Memi” kao na primjer ko su ljudi koje nikad ne bi provozao u svom automobilu. Pa u kojem to univerzumu egzistira kilometarski red osoba kojima je životna želja voziti Đir sa Memom? Malala koju su sa 15 godina ustrijelili u glavu a sa 17 dobila Nobelovu nagradu nema listu osoba koje ne bi vozila, niti joj pada na pamet da otkrije do sad nepoznate stvari o sebi.

Dok Švedska ima Gretu mi imamo Harisa Zahiragića. Recite mi zar to nije kozmička šala? Evo grohotom se smijem dok suze lijem. Amerika izvozi Billy Eilish a mi dalje od Dine Merlina (58 banki) odmakli nismo. U svijetu podcasta mi još razmjenjujemo klipove predratnih nadrealista. Ni u sportu nismo puno bolji – Safet Sušić i Ivica Osim su sa svojih hiljadu godina još uvijek hit! A kad treba izvući reprezentaciju zovemo u pomoć trenera rođenog 1935. godine – kad je još kralj hodao po zemlji!!!

Ne kažem da su mladi apriori bezgrješni, a da penzionere treba poslati u sumrak sa jednim nožem, ali ovo stvarno više nikakvog smisla nema. Zašto su Nikola Špirić i Dragan Čović sa svojih prezrelih 64 još uvijek neki faktor u politici? Jacinda Kate Laurell Ardern, premijerka Novog Zelanda rođena je 1980. godine. Ko još vjeruje, koji to narod zaslužuje, da ga Dušanka Majkić sa punih 68 godina povede u Evropsku uniju?

Uz puno uvažavanje i naklon do poda, do kad će Boris Dežulović (1964), Viktor Ivančić (1960) Senad Avdić (1958) Štefica Galić (1963) biti glasovi promjene? Gdje su ti mladi? Greta, Billy Eilish, Marija Bursać…takve nam djevojčice djevojke žene trebaju. Želim diktaturu mladih sad i odmah. 

Idi naVrh

Don't Miss