Pacijenti zaraženi koronavirusom u Banjaluci pokazuju blage simptome

Vršilac dužnosti direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske (RS) Branislav Zaljković potvrdio je danas da oba pacijenta zaražena koronavirusom u tom bh. etitetu imaju blage simptome te se osjećaju dobro.

U pitanju je osoba srednjih godina koja je radila u Italiji te njegovo dijete, učenik osmog razreda u Banjoj Luci.

Najavio je i da će biti testirani na taj virus i ostali đaci iz odjeljenja u koje ide učenik sa simptomima te bolesti.

– Bitno je da se građani javljaju svojim ljekarima telefonski, a nema potrebe da lično dolaze u domove zdravlja. Nakon toga se prati njihova epidemiološka situacija. Bitno nam je da zdravstveni sistem funkcioniše i da nema problema u komunikaciji – naglasio je Zaljković i pozvao građane da ne dižu paniku, već se pridržavaju svih predviđenih mjera.

Nakon što su u RS-u potvrđena dva slučaja pozitivnih osoba na koronavirus, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS-a Alen Šeranić rekao je da se može očekivati još pozitivnih slučajeva na koronavirus u RS, ali da nema mjesta panici i apelovao je na građane da se pridržavaju mjera zdravstvenih službi.

– Preduzimaju se mjere kako bi se pronašli svi oni koji su potencijalno zaraženi i osobe s kojima su kontaktirale – rekao je Šeranić i napomenuo da 80 posto oboljelih ima blage simptome te da je visoka stopa izlječenja.

Svi građani koji su putovali u Kinu, Italiju, Iran i Japan treba da se jave telefonski nadležnim službama kako bi dali podatke o svom stanju te da bi se mogle poduzimati adekvatne mjere.

Direktor Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Republike Srpske Vlado Đajić potvrdio je danas da je renovirana bivša klinika za plućne bolesti, u kojoj ima više od 50 spremnih kreveta za karantin pacijenata oboljelih od koronavirusa.

– Ispraznili smo sprat Infektivne klinike za potencijalne oboljele i opremili smo jednu prostoriju za pacijenete s teškim simptomima, ukoliko do toga dođe – rekao je Đajić.

Prva osoba zaražena koronavirusom u Bosni i Hercegovini na području entiteta RS je Banjalučanin koji je radio u Italiji, a utvrđeno je i da je njegovo dijete pozitivno na taj virus, što je drugi potvrđeni pozitivan slučaj.

Obustavljena je nastava u Osnovnoj školi “Branko Ćopić” u Banjoj Luci, koju pohađa kao đak osmog razreda, za koga je utvrđeno da je pozitivan na koronavirus i u toku je dezinfekcija objekta, a đaci iz tog odjeljenja danas će biti testirani na koronavirus.

Prvi slučaj u BiH: Otac i sin iz Banjaluke zaraženi koronavirusom

(Fena, Interview.ba)

Prethodna vijest

Nakon potvrđenog slučaja korona virusa, škola u Banjaluci zatvorena

Naredna vijest

Grčka planira deportovati migrante koji su stigli nakon 1. marta