Nakon potvrđenog slučaja korona virusa, škola u Banjaluci zatvorena

05.03.2020.

Nakon što je potvrđeno da je i dijete od prvog zaraženog od korona virusa u Banjaluci oboljelo, iz Osnovne škola Branko Ćopić, koju pohađa dječak, su odlučili da će do ponedjeljka obustaviti nastavu, do kada će biti izvršena i dezinfekcija prostorija.

– Roditelji djece koja su bila u kontaktu će biti telefonski obaviješteni u toku dana u dva termina da dovedu djecu kako bismo potvrdili stanje djece – rekao je ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić.

V.d. direktora Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković rekao je da će Institut danas vršiti testiranje djece.

– Nemamo potrebu za panikom, imamo potrebu za dodatnim oprezom – kazao je on i dodao da oba pacijenta nemaju simptome, odnosno da je u pitanju blaga klinička slika.

Generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra RS Vlado Đajić rekao je da stanovništvo ne treba da brine.

– UKC RS je spremno dočekao prvog pacijenta – kazao je Đajić i dodao da je pripremljen karantin sa 50 kreveta na bivšoj Klinici za plućne bolesti.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je da će biti obavljeni prvi preventivni pregledi đaka s obzirom da je oboljelo dijete pohađalo osmi razred osnovne škole, a biće organizovan preventivni pregled čitavog odjeljenja.

– U toku je dezinfekcija osnovne škole i procjenićemo potrebu za dezinfekcijom drugih objekata-  rekao je da će pratiti stanje u obrazovnim ustanovama.

On je ponovio upozorenje starijim osobama i hroničnim bolesnicima da preventivno smanje kretanje.

(N1, Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss